Πούτιν: Η Ρωσία μπορεί να αρχίσει να στέλνει αέριο στην Ευρώπη και να κάνει κόμβο την Τουρκία

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.
|
Open Image Modal
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε την Τετάρτη πως η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο μέσω μιας γραμμής του Nord Stream 2 κάτω από τη Βαλτική- ενώ πρότεινε επίσης τη χρήση της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου.

Μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα, ο Πούτιν υποστήριξε ξανά πως οι ΗΠΑ ήταν πιθανώς πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, που προκάλεσαν διαρροές αερίου. Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πει ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς πιθανότατα προκλήθηκαν από σαμποτάζ, μα απέφυγαν να κατηγορήσουν κάποιον.

Ο Πούτιν είπε ότι η επίθεση στους αγωγούς έγινε από αυτούς που ήθελαν να αποδυναμώσουν την Ευρώπη σταματώντας τη ροή φθηνού αερίου από τη Ρωσία. «Η ενέργεια δολιοφθοράς στους Nord Stream 1 και 2 είναι μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας με σκοπό την υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας όλης της ηπείρου μπλοκάροντας τις προμήθειες φθηνής ενέργειας» είπε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν την Ευρώπη να στραφεί στην εισαγωγή πιο ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Αυτοί που θέλουν ρήξη των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ είναι πίσω από τις ενέργειες δολιοφθοράς στους Nord Stream» είπε.

Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε κανονική λειτουργία για αποστολή αερίου στην Ευρώπη επειδή η Γερμανία εμπόδισε την έναρξη των ροών λίγο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Πριν τις εκρήξεις η Ρωσία είχε διακόψει τις ροές στον αγωγό Nord Stream 1, στο επίκεντρο μιας ενεργειακής αντιπαράθεσης με την Ευρώπη. Η Ρωσία έκανε λόγο για τεχνικά προβλήματα, μα οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για προσπάθεια πρόκλησης διχασμού λόγω της υποστήριξής τους προς την Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε ότι η μία από τις δύο γραμμές του Nord Stream 2 παραμένει υπό πίεση και φαίνεται να είναι έτοιμη προς χρήση, προσθέτοντας πως η χωρητικότητα φτάνει τα 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Σημείωσε πως αν οι έλεγχοι δείξουν πως μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια, η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον αγωγό για να στείλει αέριο στην Ευρώπη- υπογραμμίζοντας όμως πως «η μπάλα, όπως λένε, είναι στην πλευρά του γηπέδου της ΕΕ» . Επίσης, είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τον όγκο των εξαγωγών αερίου της στην Τουρκία και να τη μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο για προμήθειες αερίου στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ανέφερε πως θα μπορούσαν να δρομολογηθούν στη Μαύρη Θάλασσα προμήθειες που προορίζονταν για τους Nord Stream ώστε να δημιουργηθεί ένα «hub» αερίου για την Ευρώπη- «εφόσον οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό. Και εφόσον είναι οικονομικά βιώσιμο, φυσικά». .

Αναφέρθηκε ακόμη στα περί επιβολής πλαφόν στις τιμές για τις εξαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, λέγοντας πως «η Ρωσία δεν θα ενεργήσει ενάντια στην κοινή λογική και θα πληρώσει για την ευημερία των άλλων. Δεν θα προμηθεύουμε ενέργεια στις χώρες που θα βάλουν πλαφόν στις τιμές».

Υπέρ της δημιουργίας κόμβου στην Τουρκία και η Gazprom

Ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος, Αλεξέι Μίλερ, μιλώντας στο συνέδριο Russian Energy Week στη Μόσχα, επανέλαβε την πρόταση που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν για την δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία που θα προορίζεται για την Ευρώπη.

Ο Μίλερ είπε επίσης ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους Nord Stream θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο για την επισκευή τους και ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περιοχή που προκλήθηκαν οι ζημιές.

Ο επικεφαλής της Gazprom, εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρει η Ευρώπη να επιβιώσει τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.

Είπε επίσης ότι το φυσικό αέριο που διαθέτει η Γερμανία στις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης επαρκεί για 2 -2,5 μήνες, ενώ προειδοποίησε την Ευρώπη για τις συνέπειες που θα υποστεί αρνούμενη το ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» για το ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα βασιζόμενη στις τρέχουσες ποσότητες φυσικού αερίου που έχει αποθηκεύσει.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters