Πούτιν: Καλεί τα κράτη BRICS σε στενότερη συνεργασία απέναντι στις «εγωιστικές ενέργειες» της Δύσης

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέκρινε την «κατάχρηση» των διεθνών κυρώσεων.
|
Open Image Modal
O Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνεί μια κεντρική ομιλία μέσω βίντεοκλήσης στην τελετή έναρξης του Επιχειρηματικού Φόρουμ BRICS στο Πεκίνο την Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022.
via Associated Press

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την Πέμπτη τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής να συνεργαστούν απέναντι στις «εγωιστικές ενέργειες» της Δύσης, καθώς η Μόσχα πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών BRICS, είπε ότι οι χώρες τους μπορούν να προωθήσουν την παγκόσμια σταθερότητα και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει περαιτέρω την πολυμερή συνεργασία με την Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. 

Η σύνοδος κορυφής πιθανότατα «θα επικεντρωθεί στην εναλλακτική λύση στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό τη Δύση», λέει ο οικονομολόγος Alexandre Kateb.

«Μόνο στη βάση μιας έντιμης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από αυτήν την κατάσταση κρίσης, η οποία αναπτύχθηκε στην παγκόσμια οικονομία λόγω των κακοσχεδιασμένων, εγωιστικών ενεργειών ορισμένων κρατών», δήλωσε ο Πούτιν στους ηγέτες των BRICS μέσω βίντεο κλήσης στην σύνοδο κορυφής, αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Είπε ότι αυτές οι χώρες ”χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς, στην πραγματικότητα, μεταφέρουν τα δικά τους λάθη στη μακροοικονομική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο”.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η ηγεσία των χωρών BRICS για να αναπτυχθεί μια ενωτική, θετική πορεία προς τη διαμόρφωση ενός πραγματικά πολυπολικού συστήματος διακυβερνητικών σχέσεων», είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι τα έθνη των BRICS «μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη πολλών κρατών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που προσπαθούν να ακολουθήσουν μια ανεξάρτητη πολιτική».

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έπληξαν τη Μόσχα με κυρώσεις μετά την αποστολή στρατευμάτων από τον Πούτιν στη φιλοδυτική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το μπαράζ των κυρώσεων ώθησε τον Πούτιν να αναζητήσει νέες αγορές και να ενισχύσει τους δεσμούς με χώρες της Αφρικής και της Ασίας. 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ επικρίνει την «κατάχρηση» των διεθνών κυρώσεων

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέκρινε την «κατάχρηση» των διεθνών κυρώσεων, κάλεσε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (BRICS) να αναλάβουν την ευθύνη που τους δίνει η οικονομική τους επιρροή και τόνισε ότι θα πρέπει να υπερασπιστούν ένα πραγματικά πολυεθνικό διεθνές σύστημα, βασισμένο στα Ηνωμένα Έθνη.

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και να εμποδίσουμε την αντιπαράθεση και να αντιταχθούμε στις μονομερείς κυρώσεις - και στην κατάχρηση των κυρώσεων», είπε ο Σι στη σύνοδο κορυφής των BRICS.

«Η συνάντησή μας σήμερα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή επιλογής για το μέλλον της ανθρωπότητας: ως βασικές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες, οι χώρες των BRICS πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα έχει μακράν τη μεγαλύτερη οικονομία στην ομάδα των BRICS, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 70% της συλλογικής οικονομικής ισχύος της, ύψους 27,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: france24.com, AFP