Πούτιν- Σι Τζινπίνγκ: Ζητούν «πολιτική λύση» στον πόλεμο της Ουκρανίας, εμβαθύνουν συνεργασία

Η πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του για την πέμπτη του θητεία.
Open Image Modal
via Associated Press

Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας βασίζονται στον «αμοιβαίο σεβασμό» και τη σύγκλιση συμφερόντων, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στις κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, που επισκέπτεται την Κίνα- με τον Πούτιν να δηλώνει από πλευράς του πως είναι «λογικό» το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό (μετά την ορκωμοσία του για νέα προεδρική θητεία) να είναι στην Κίνα και τους δύο ηγέτες να εκφράζουν επιθυμία για «πολιτική λύση» στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στον πόλεμο, ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι η θέση της χώρας του στο θέμα είναι «καθαρή και συνεπής, περιλαμβάνοντας την τήρηση των σκοπών και αρχών της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών...η Κίνα ελπίζει να δει αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη».

Ο Σι μίλησε για το αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, προσθέτοντας πως η συνεργασία θα είναι η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία ενός νέου μοτίβου αμοιβαίου οφέλους. Επίσης, συμπλήρωσε πως ο ίδιος και ο Πούτιν συμφώνησαν πως οι δύο χώρες πρέπει να βρουν ενεργά μια σύγκλιση συμφερόντων, σημειώνοντας πως θα συνεργαστούν για να θέσουν τις βάσεις ενός δικτύου επιστημονικής συνεργασίας και θα διατηρήσουν τη σταθερότητα των παγκοσμίων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Πούτιν ευχαρίστησε την Κίνα για τη θερμή και φιλική υποδοχή, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες είχαν πραγματιστικό χαρακτήρα. Όσον αφορά στο εμπόριο, είπε ότι η Ρωσία έχει αυξήσει τις εξαγωγές τροφίμων προς την Κίνα, προσθέτοντας πως οι προτεραιότητες της Ρωσίας είναι το εμπόριο και οι επενδύσεις. Ακόμη, είπε πως οι δύο χώρες βαθαίνουν την «ειρηνική πυρηνική συνεργασία», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σημειώνοντας πως υπάρχουν χειροπιαστά σχέδια για την εμβάθυνση της συνεργασίας στην ενέργεια και τονίζοντας πως η ενέργεια είναι μια από τις προτεραιότητες της Ρωσίας. Επίσης, δήλωσε πως «καλωσορίζουμε τους Κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων στην αγορά μας».

 

 

Ο Σι αναφέρθηκε στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς στη Γάζα, λέγοντας πως η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη επιλογή για ειρήνη και τονίζοντας πως ο ίδιος όσο και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν πως είναι επείγον να επιλυθεί/ διευθετηθεί η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα. Ακόμη, κατά την ομιλία του επιδοκίμασε τα «75 χρόνια διαρκούς συσσώρευσης αιώνιας φιλίας και γενικευμένης συνεργασίας» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Υπογράμμισε πως Κίνα και Ρωσία θα τηρήσουν τις αρχές της «μη ευθυγράμμισης» και «μη αντιπαράθεσης» με τρίτες χώρες, θα εμβαθύνουν την «πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη» και θα «υποστηρίξουν την ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου», ενώ επιδεικνύουν ένα παράδειγμα δημιουργίας ενός νέου τύπου σχέσεων και σύνδεσης μεταξύ γειτόνων, υπερασπιζόμενες «μια τάξη πραγμάτων βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο».

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Πούτιν είπε πως οι προσεγγίσεις της Ρωσίας και της Κίνας σε πολλά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα είναι παρόμοιες μα «διεξάγουμε τις ανεξάρτητες εξωτερικές πολιτικές μας», ενώ ζήτησε την «αποπολιτικοποίηση παγκοσμίων θεσμών». Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε πως συζητήθηκε κατά τη συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχει χώρος για κλειστές συμμαχίες στην Ασία» και ευχαρίστησε την Κίνα για τις διαπραγματεύσεις της ως προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως και οι δύο πλευρές επιθυμούν «πολιτική λύση» στην κρίση. Ακόμη, είπε ότι οι επιχειρηματικές επαφές μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι «αξιόπιστα προστατευμένες από την αρνητική επιρροή τρίτων χωρών» και ότι οι ρωσικές και κινεζικές τράπεζες θα ενισχύσουν τις επαφές τους.

Οι δύο ηγέτες και οι ομάδες τους είχαν διαπραγματεύσεις διάρκειας δυόμισι ωρών πριν την υπογραφή εγγράφου περί της εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

O Ρώσος πρόεδρος κατέφθασε στο Πεκίνο για συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του στην πρώτη του διεθνή επίσκεψη μετά την έναρξη της πέμπτης προεδρικής του θητείας. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα καθώς εντείνονται οι μάχες στην Ουκρανία, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη ρωσική επίθεση.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν γίνει ακόμα πιο στενές, με την Κίνα και τη Ρωσία να σχηματίζουν μέτωπο απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Η Κίνα παρέχει σημαντική διπλωματική στήριξη στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και αποτελεί κορυφαίο πελάτη για τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, αποφέροντας στη Ρωσία σημαντικά έσοδα εν μέσω του πολέμου. Επίσης, η Ρωσία βασίζεται στην Κίνα για εισαγωγές υλικού υψηλής τεχνολογίας ώστε να υποστηρίξει την πολεμική της μηχανή.

 

 

Ο Πούτιν και ο Σι έχουν συναντηθεί πάνω από 40 φορές και έχουν αναπτύξει στενές προσωπικές σχέσεις για να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία ενώπιον εντάσεων με τη Δύση.

Ο Σι είχε ταξιδέψει στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2023, με τους δύο να αλληλοαποκαλούνται «αγαπητέ φίλε» και να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις. Ο Πούτιν πήγε στο Πεκίνο τον Οκτώβριο για μια σύνοδο σχετικά με την πρωτοβουλία υποδομών της «Ζώνης και Δρόμου».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στο επίσημο πρακτορείο Xinhua της Κίνας εν όψει της διήμερης επίσκεψης της Πέμπτης πως οι συναντήσεις του με τον Σι είναι «διάλογος μεταξύ παλιών φίλων».

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, Associated Press