Ποια είναι τα «γεράκια» στο πλευρό του Τραμπ που τον πιέζουν για πόλεμο στο Ιράν

Τρεις στενοί συνεργάτες του αμερικανού προέδρου.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν, όμως πολλοί από τους στενότερους συμβούλους και υπουργούς του τον πιέζουν να κάνει ένα βήμα παραπάνω, ιδίως μετά την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους την Πέμπτη, με κίνδυνο να συρθεί η Ουάσινγκτον σε έναν ”πόλεμο δίχως τέλος”, κάτι που ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης δεν επιθυμεί καθόλου.

Ο ίδιος ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε τα πλήγματα που επρόκειτο να γίνουν για αντίποινα στο Ιράν, προσθέτοντας ότι ”δεν βιάζεται” να απαντήσει στρατιωτικά στην Τεχεράνη. Όμως, ελλείψει υπουργού Άμυνας από τον περασμένο Δεκέμβριο, η επιρροή των ”γερακιών” στον πρόεδρο μπορεί να αυξηθεί.

 

Τζον Μπόλτον

Open Image Modal
Getty Editorial

Ο σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, ο 70χρονος Τζον Μπόλτον, είναι ένα από τα ιστορικά νεοσυντηρητικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που τασσόταν υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στην Κούβα, στο Ιράκ, στη Βενεζουέλα και στη Βόρεια Κορέα.

Το 2018 ο Μπόλτον απείλησε με στρατιωτικά πλήγματα απέναντι στις ”επιθετικές ενέργειες” του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη τότε τον χαρακτήρισε ”πολεμοκάπηλο”.

Ο Μπόλτον είχε πανηγυρίσει επίσης για τη ”φανταστική” απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία είχε αντιταχθεί σθεναρά. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, συνιστούσε επί πολλά χρόνια τον βομβαρδισμό του Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον Απρίλιο την αποστολή ενισχύσεων στον Κόλπο, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε τον επόμενο μήνα ότι η Τεχεράνη ευθυνόταν για το σαμποτάζ σε τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η επιθυμία του να εξουδετερώσει την ιρανική απειλή είναι τόση που ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος προσπαθεί να τον περιορίσει.

″Στην πραγματικότητα, εγώ τον ηρεμώ, είναι πραγματικά απίστευτο”, ειρωνεύτηκε πρόσφατα ο Τραμπ.

 

Μάικ Πομπέο

Open Image Modal
The Indian Express

Από την ηγεσία της CIA, ο Μάικ Πομπέο ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στη θέση του Ρεξ Τίλερσον τον Μάιο του 2018, λίγο προτού ανακοινώσει ο Τραμπ την αποχώρησή του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο 55χρονος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στηρίζει μια επιθετική πολιτική απέναντι στο Ιράν για να περιορίσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή, μολονότι πρόσφατα διαβεβαίωνε: ο Ντόναλντ Τραμπ ”δεν θέλει πόλεμο”.

Ο πρώην βουλευτής του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (2011-17) είχε μάλιστα καλέσει την κυβέρνηση να εξαπολύσει πλήγματα ”για να καταστρέψει τις ιρανικές πυρηνικές δυνατότητες”, σύμφωνα με το ABC News.

Τον Μάιο ο Πομπέο ανακάλεσε τους Αμερικανούς διπλωμάτες από το Ιράκ, επικαλούμενος μια ”επικείμενη απειλή” που ”σχετίζεται ευθέως με το Ιράν”. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πώληση όπλων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη Σαουδική Αραβία. Επικαλέστηκε μια ”κατεπείγουσα κατάσταση” που προκλήθηκε από το Ιράν για να παρακάμψει το Κογκρέσο που όμως την Πέμπτη έδειξε την οργή του, καθώς αντιτάχθηκε σε αυτήν την πώληση, μολονότι ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησε την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στον Κόλπο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε μια ενδεχόμενη επίθεση της Τεχεράνης εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.

 

Λίντσεϊ Γκρέιαμ

Open Image Modal
Le sénateur de Caroline du sud Lindsey Graham, qui soutient la ligne dure de Donald Trump face à l'Iran, s'exprime devant la presse le 21 mai 2019 au Congrès américain|SAUL LOEB

Στα 63 του, είναι ένας από τους ελάχιστους γερουσιαστές που μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Μαζί με τον συνάδελφό του από το Άρκανσο, τον Τομ Κότον, ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα τάσσεται υπέρ μιας παρεμβατικής πολιτικής στο Ιράν και την χάραξη αυστηρών ”κόκκινων γραμμών”. Δήλωσε την Τετάρτη στο Fox News ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε ”να καταστρέψει το ναυτικό, να βομβαρδίσει τα διυλιστήρια” του Ιράν, αν η Τεχεράνη συνεχίσει να παρεμποδίσει τις θαλάσσιες μεταφορές στο Στενό του Χορμούζ.

Ο πρόεδρος Τραμπ, τον οποίο δεν διστάζει να επικρίνει αν και θεωρείται προσκείμενος σ′ αυτόν, ”προσπαθεί να αποφύγει μια σύγκρουση αλλά είναι πραγματικά μια καθοριστική περίοδος για αυτόν”, είπε χθες. Και προειδοποίησε: ”Αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε έναν εχθρό, θα το μετανιώσετε”.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)