Ποια ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας, πού βρίσκεται ο τάφος της και ποια η σχέση της με τον Πρίγκιπα William;

Ποια ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας, πού βρίσκεται ο τάφος της και ποια η σχέση της με τον Πρίγκιπα William;

Πριν από λίγες μέρες, ο πρίγκιπας William πραγματοποίησε μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, στη διάρκεια της οποίας ο φακός τον συνέλαβε στον τάφο της προγιαγιάς του, πριγκίπισσας Αλίκης, στην Ιερουσαλήμ. 

Open Image Modal
Pool via Getty Images

Κι ενώ, όπως αναγράφεται και στο μνήμα της, η Αλίκη υπήρξε πριγκίπισσα της Ελλάδας, σίγουρα ελάχιστοι γνωρίζουν τόσο το γεγονός αυτό όσο και -πολύ πιθανόν- την ίδια της την ύπαρξη. Ποια ήταν, λοιπόν, η πριγκίπισσα Αλίκη και πώς συνδέεται γενεαλογικά με τον πρίγκιπα William; 

Open Image Modal
Hulton Archive via Getty Images

Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1885 στο Κάστρο του Γουίνσδορ και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου του 1969 στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ενώ γεννήθηκε ως Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, με το πλήρες όνομά της να είναι Βικτώρια Αλίκη Ελισάβετ Τζούλια Μαίρη, ο τίτλος της άλλαξε σε Πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας όταν παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας το 1903. 

Η πριγκίπισσα Αλίκη ήταν μια βαθιά θρησκευόμενη γυναίκα, που τιμήθηκε επίσημα από το κράτος του Ισραήλ για την γενναιότητά της, όταν έκρυψε μια μητέρα και μερικά από τα παιδιά της από τους Ναζί. 

Open Image Modal
ullstein bild Dtl. via Getty Images

Ενώ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, εξορίστηκε όταν η βασιλική οικογένεια ανετράπη το 1917. Και, μπορεί να επέστρεψαν μετά από χρόνια στην Ελλάδα, όμως ο πρίγκιπας Ανδρέας κατηγορήθηκε για την ήττα της Ελλάδας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο 1919-1922 και τότε, για μια ακόμη φορά, εξορίστηκαν. Μπόρεσαν να επιστρέψουν μόνο όταν αποκαταστάθηκε η μοναρχία στη χώρα, το 1935. 

Το 1930, σε ηλικία 45 ετών, η Αλίκη νοσηλεύτηκε σε σανατόριο στην Ελβετία, όπου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Τότε έπαθε μια «θρησκευτική» κρίση και άρχισε να λειτουργεί τη «Χριστιανική Αδελφότητα της Μάρθας και της Μαρίας», μια ομάδα από καλόγριες. 

Open Image Modal
Bettmann via Getty Images

Το 1967, ο γιος της Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ την κάλεσαν να αφήσει την Ελλάδα και να πάει να ζήσει μαζί τους στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπως κι έγινε αλλά πέθανε δύο χρόνια αργότερα. 

Κατόπιν δικής της επιθυμίας, τα οστά της μεταφέρθηκαν το 1988 στην εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής, μια ορθόδοξη Ρωσική εκκλησία στην Ιερουσαλήμ, όπου όμως ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που ήταν σε εξέλιξη στη Δυτική Όχθη.

Έτσι, ο πρίγκιπας William προσευχήθηκε και άφησε λουλούδια στο μνήμα της προγιαγιάς του, σε μια κίνηση που αναμφίβολα θα ευχαρίστησε τον παππού του, Δούκα του Εδιμβούργου. 

Open Image Modal
POOL New / Reuters

(Με πληροφορίες από metro.co.uk)