Ποια μαχητικά φέρεται να εξετάζει η Τουρκία εάν τελικά δεν πάρει τα F-35

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak.
|
Open Image Modal
Mikhail Tereshchenko via Getty Images

Η τουρκική κυβέρνηση ήδη εξετάζει εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που ακυρωθεί η παράδοση των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ λόγω της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak.

Δύο μαχητικά που εξετάζονται, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, είναι το ρωσικό Su-57 και το κινεζικό J-31- και στις δύο περιπτώσεις μαχητικά με stealth χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία χαρακτήρισε την Τρίτη «απαράδεκτα απειλητικό» ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ όπου καταδικαζόταν η αγορά των S-400 και ζητούνταν η επιβολή κυρώσεων: Σε σχετική ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί στο ψήφισμα είναι «άδικοι» και «αβάσιμοι» και δεν εξυπηρετούν τον σκοπό της αύξησης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

«Σπάνια το βλέπουμε αυτό στις διεθνείς σχέσεις, αλλά πρόκειται για θέμα “άσπρο-μαύρο”. Δεν υπάρχει μέση οδός. Είτε ο κ. Ερντογάν ακυρώνει τη συμφωνία με τη Ρωσία, είτε δεν το κάνει» είπε ο Έλιοτ Ένγκελ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας πως «δεν υφίσταται μέλλον όπου η Τουρκία έχει και ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή».

 

Open Image Modal
mpi04/MediaPunch/IPx

 

Σημειώνεται πως Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα πως η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων πάνω στα F-35 σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα έχει σταματήσει εξαιτίας του θέματος των F-35. Ωστόσο, η Άγκυρα φαίνεται να προχωρά κανονικά ως προς την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει την προηγούμενη εβδομάδα πως ήταν «εκτός συζήτησης» η Τουρκία να κάνει πίσω στη συμφωνία με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, για την Άγκυρα η προμήθεια των S-400 έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα F-35 λόγω των εντάσεων στην περιοχή- και η Τουρκία σκοπεύει να διατηρήσει την αεροπορική της ισχύ αυξάνοντας τα επίπεδα συντήρησης των υπαρχόντων αεροσκαφών της ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εγχώριων μαχητικών, τη στιγμή που εξετάζονται τα Su-57 και J-31, τα οποία χαρακτηρίζονται ως πιο «οικονομικά» σε σχέση με τα F-35. Επίσης- πάντα σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα- στην Άγκυρα υπάρχει η αντίληψη πως, ακόμα και αν τελικά η Τουρκία αποκτήσει τα F-35, θα αποτελούν κίνδυνο ασφαλείας για την Τουρκία, λόγω «ελέγχου από τις ΗΠΑ», οπότε «κανείς δεν λυπάται ιδιαίτερα για την απώλεια των F-35». Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει τον Απρίλιο πως «αν δεν προχωρήσουμε με τα F-35, θα πρέπει να πάρουμε τα μαχητικά που χρειαζόμαστε από αλλού...υπάρχουν τα (ρωσικά) Su-34, Su-57 και άλλα».

Ακολουθεί μια σύντομη ματιά στα δύο μαχητικά τα οποία παρουσιάζονται ως υποψήφιοι αντικαταστάτες του F-35.

Su-57

 

Open Image Modal
Sergei Bobylev via Getty Images

 

Πρόκειται για το ένα και μοναδικό (ως τώρα) μαχητικό 5ης γενεάς της Ρωσίας. Είναι ένα δικινητήριο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων το οποίο σχεδιάστηκε από τη Sukhoi και πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 2010. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, έχει stealth χαρακτηριστικά, προηγμένα avionics, supermaneuverability (δυνατότητα να πραγματοποιεί ελιγμούς που δεν είναι δυνατοί με «καθαρούς» αεροδυναμικούς μηχανισμούς), supercruise (υπερηχητική πτήση χωρίς μετάκαυση) κ.α.

 

 

Προορίζεται ως «διάδοχος» των MiG-29 και Su-27 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και είχε ανακοινωθεί πως χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις στη Συρία, ωστόσο, παρά τις αρχικές εξαγγελίες της ρωσικής κυβέρνησης περί προμήθειας μεγάλου αριθμού μαχητικών, έχουν υπάρξει καθυστερήσεις οι οποίες αποδίδονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στα μέσα Μαΐου πως 76 μαχητικά του τύπου θα αγοραστούν για τη ρωσική αεροπορία πριν το 2028.

J-31

 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Το κινεζικό Shenyang FC-31, γνωστό και ως J-31 είναι ένα δικινητήριο, μέσου μεγέθους μαχητικό 5ης γενεάς που αναπτύσσεται από τη Shenyang Aircraft Corporation. Η παρθενική του πτήση πραγματοποιήθηκε το 2012 και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν περισσότερες αποκαλύψεις για τα χαρακτηριστικά του. Εμφανισιακά, αν και δικινητήριο, θυμίζει κάπως το F-35, κάτι που προκάλεσε προβληματισμούς στις ΗΠΑ σχετικά με το τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την τεχνολογία του αμερικανικού μαχητικού. Φέρεται να διαθέτει stealth χαρακτηριστικά.

 

 

Είναι μικρότερο από το J-20, το έτερo stealth μαχητικό 5ης γενεάς της Κίνας, το βαρύ Chengdu J-20. Εκτιμάται πως μπορεί να φέρει οπλισμό εσωτερικά και εξωτερικά, και ότι είναι επίσης πολλαπλών ρόλων (όπως και το F-35), καθώς και ότι πιθανότατα να προορίζεται για χρήση από τα αεροπλανοφόρα της Κίνας.

Όσον αφορά στο Su-34, στο οποίο είχε αναφερθεί ο Τσαβούσογλου, πρόκειται για ένα αεροσκάφος δίωξης- βομβαρδισμού, το οποίο υπηρετεί ήδη στη ρωσική πολεμική αεροπορία (έχει δει ευρεία χρήση στη Συρία) και ειδικεύεται στην προσβολή στόχων επιφανείας (χερσαίων- ναυτικών). Ως εκ τούτου, χωρίς να αποκλείεται γενικότερα η προμήθειά του κάποια στιγμή από την ΤΗΚ (τουρκική πολεμική αεροπορία), θεωρείται μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο επιλογής του για να καλύψει το κενό που θα άφηναν τα F-35, που είναι πολλαπλών ρόλων (και περιλαμβάνουν «air to air»),