Ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση;

Μια απόπειρα πρόβλεψης της σύνθεσης της επόμενης Βουλής, βάσει των τελευταίων γκάλοπ. Ενδιαφέροντα συμπεράσματα και ένα παράδοξο.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Βρισκόμαστε ακόμα αρκετά μακριά από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές (2027) και κάθε πρόβλεψη του αποτελέσματός τους είναι σαφώς παρακινδυνευμένη. Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, δεδομένης, μεταξύ άλλων, της πρόσφατης επανεκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της επικείμενης εκλογής νέου Προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πολιτικό σκηνικό, το οποίο, εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, οδηγεί σε έναν κοινοβουλευτικό συσχετισμό που καθιστά την επίτευξη αυτοδυναμίας μια ιδιαίτερα δύσκολη και ενδιαφέρουσα υπόθεση.

Μια σημαντική σημείωση, πριν «βυθιστούμε» στα νούμερα: Ο εκλογικός νόμος των επόμενων εκλογών θα είναι ο ίδιος. Ακόμα και αν αλλάξει (με αύξηση του μπόνους προς το πρώτο κόμμα ή/και την αύξηση του πλαφόν εισόδου των μικρών κομμάτων στη Βουλή από το σημερινό 3% στο 4% ή στο 5%, όπως θρυλείται), ο τυχόν νέος νόμος θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς δεν φαίνεται πιθανή η επίτευξη στην παρούσα Βουλή της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτεί το Σύνταγμα (200 βουλευτές), ώστε να ισχύσει από τις επόμενες.

Πάμε να δούμε τα στοιχεία, βάσει του κυλιόμενου μέσου όρου των τελευταίων δημοσκοπήσεων, με αναγωγή στην έγκυρη και διευκρινισμένη ψήφο. Ασφαλώς, πρόκειται για υπόθεση εργασίας που μεθοδολογικά ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση πρόβλεψη πρόθεσης ψήφου. Χρησιμοποιείται απλώς ως εργαλείο για να εξαγάγουμε αδρά συμπεράσματα.

Η ΝΔ παραμένει στην 1η θέση, ωστόσο λίγο πάνω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών (30%), και φαίνεται να κερδίζει περί τις 120 έδρες (ή το πολύ 125 έδρες, αν τυχόν αποκλειστούν κάποια μικρά κόμματα από είσοδο στη Βουλή, μη ξεπερνώντας το 3%).

Η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο άλυτο πρόβλημα για την πλειοψηφία των πολιτών και όσο επιμένει, είναι αμφίβολο αν το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να ξεφύγει από τη ζώνη του 30%.

Τη ΝΔ δεν βοηθάει επίσης η εύλογη «κόπωση» και φθορά των 2 θητειών και η προοπτική για 3η. Να θυμίσουμε ότι τρίτη συνεχόμενη θητεία στη Μεταπολίτευση πέτυχε μόνο το ΠΑΣΟΚ το 2000, με διαφορά <1% από τη ΝΔ σε εκείνη τη θρυλική νύχτα που κάποια στιγμή πανηγύριζαν και οι δύο. Πριν τη δικτατορία, τρίτη θητεία κέρδισε μόνο η ΕΡΕ το 1961, στις εκλογές «βίας και νοθείας», όπου, κατά την τότε αντιπολίτευση, «ψήφισαν και τα δένδρα».

Τέλος, ο «μπαμπούλας» του ΣΥΡΙΖΑ, που ώθησε μετριοπαθείς κεντρώους ψηφοφόρους στη ΝΔ το 2019 και το 2023, δεν θα μπορεί να πιάνει πια με το ΣΥΡΙΖΑ πέμπτο κόμμα, δοθείσης και της καλύτερης εναλλακτικής που φαίνεται να προσφέρει πια σε αυτούς τους ψηφοφόρους το αναβαπτισμένο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη και τη συνεχιζόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στη 2η θέση, με την αναγωγή να το φέρνει στο 18%, ποσοστό που του προσκυρώνει περί τις 55 έδρες. Εκτός από το Ηράκλειο και το Λασίθι, είναι πιθανό να βάψει πράσινες στο χάρτη και την Ηλεία και το Ρέθυμνο.

Διαφαίνεται, λοιπόν, μια νεκρανάσταση του παλιού δικομματισμού, ακόμα αρκετά χαμηλά και ασύμμετρου, σε ένα συσχετισμό 30% - 18% (12 μονάδες διαφορά και άθροισμα 48%).

Η Ελληνική Λύση είναι το 3ο κόμμα και διατηρεί τα αυξημένα ποσοστά των ευρωεκλογών, πέριξ του 10%, καταλαμβάνοντας περί τις 30 έδρες. Παρά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να διατηρεί τη 2η θέση που κατέλαβε στις ευρωεκλογές σε Α’ Θεσ/νίκης, Β’ Θεσ/νίκης, Πέλλα και Ημαθία και να κερδίζει, μεταξύ άλλων, έδρες στις τριεδρικές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Λακωνίας, του Κιλκίς, της Χαλκιδικής και της Δράμας.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην 4η θέση με επίσης διατηρούμενο το αυξημένο ποσοστό του των ευρωεκλογών, πέριξ του 9,5%, κερδίζοντας 29 έδρες. Φαίνεται να κερδίζει τη  θέση στη Σάμο, στη Ζάκυνθο, στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών και τη Β’ Πειραιά και έδρες, μεταξύ άλλων, στις τριεδρικές της Κέρκυρας και της Βοιωτίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεχή ελεύθερη πτώση, είναι 5ο κόμμα με περίπου 8% και 26 έδρες. Μετά βίας διατηρεί την 3 θέση στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα και κάποιες δυνάμεις στην Αττική. Στην υπόλοιπη χώρα αφανίζεται. Μένει να δούμε, ωστόσο, τι τυχόν δυναμική μπορεί να του προσδώσει ο νέος Πρόεδρος.

Η Φωνή Λογικής και η Πλεύση Ελευθερίας κινούνται στο 5%, κερδίζοντας 14-16 έδρες, και η Νίκη στο 4%, με 12 έδρες.

Κατά τα άλλα, το Μερα25 είναι το μόνο άλλο κόμμα που πλησιάζει το 3%, καθώς η Νέα Αριστερά πέφτει κάτω και από το 2%.

 

Open Image Modal
.
.
Open Image Modal
.
.

 

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε το εξής:

Οδεύουμε πάλι σε 8κομματική Βουλή, με το νεκραναστηθέντα παλιό δικομματισμό στις περίπου 175 έδρες, ενώ σχεδόν 60 έδρες (1/5 του Κοινοβουλίου) προσκυρώνονται στα σχήματα δεξιά της ΝΔ.

 Η ΝΔ απέχει από την αυτοδυναμία τουλάχιστον 25, αν όχι έως και 30 έδρες. 

Οι έδρες της Φωνής Λογικής, που ακούγεται ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αρκούν, καθώς ο μέγιστος αριθμός εδρών που φαίνεται να μπορεί να καταλάβει είναι 18. Στο καλύτερο σενάριο για τη ΝΔ (125 έδρες), η Αφροδίτη Λατινοπούλου χρειάζεται άνω του 8% για να φτάσει στις 26 έδρες, γεγονός αμφίβολο προς το παρόν. 

Ποιο άλλο κόμμα θα μπορούσε να συμμαχήσει με τη ΝΔ; 

Η Ελληνική Λύση; Προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός δεν την εμπιστεύεται καθόλου (πρόσφατα είπε στη Βουλή πως το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων είναι ο πατριωτισμός).

Η Νίκη; Δηλώνει ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τα κόμματα που έφεραν την Ελλάδα «εδώ».

Το ΠΑΣΟΚ; Αν και προγραμματικά δεν απέχει πολύ από τη ΝΔ, όντας αξιωματική αντιπολίτευση σε άνοδο δεν το συμφέρει να μπει στην κυβέρνηση.

Άρα μάλλον κανένα. 

Συνεπώς, και δοθέντος ότι ο πρωθυπουργός έχει διακηρύξει ξεκάθαρα ότι δεν πιστεύει στις πολυκομματικές κυβερνήσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα έχουμε πάλι (όπως και το 2023) διπλές εκλογές. Οι επαναληπτικές εκλογές μπορεί να γίνουν με αλλαγμένο εκλογικό νόμο (με μεγαλύτερο μπόνους για το 1 κόμμα ή/και άνοδο του πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 4% ή 5%), ώστε η ΝΔ να έρθει πιο κοντά στην αυτοδυναμία. 

Πιθανώς, όμως, ακόμα και μετά τις τυχόν επαναληπτικές, να χρειαστεί και πάλι η στήριξη της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Αδυνατούμε να προβλέψουμε ποιο Υπουργείο θα μπορούσε να λάβει. Εξωτερικών (ένεκα της θητείας της ως ευρωβουλευτή), Άμυνας (στην πεπατημένη Καμμένου), Ανάπτυξης, Τουρισμού ή Παιδείας; 

Και υπάρχει και το εξής παράδοξο: επειδή η Φωνή Λογικής αντλεί ψήφους κυρίως από τη ΝΔ, στην προσπάθειά της η τελευταία να μειώσει την πρώτη, κινδυνεύει να αφήσει εκτός Βουλής τον πιθανότερο (αν όχι μοναδικό πιθανό) σύμμαχό της! 

Αν μη τι άλλο, οι επόμενες εκλογές, μονές ή διπλές, θα έχουν πολύ ενδιαφέρον. Θα επανέλθουμε με νεότερες εκτιμήσεις, όταν εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φανεί κατά πόσο η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι διατηρήσιμη και γενικώς το σκηνικό αποκρυσταλλωθεί περαιτέρω.