Ποιες χώρες έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια hub ταλέντων - Το Νο1 είναι στην Ευρώπη

Ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει ήδη να αντικαθιστά τους ανθρώπους και να δημιουργεί διακρίσεις.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Οι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, ανταγωνίζονται σκληρά για να προσελκύσουν ταλέντα, τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση, τη σωστή στιγμή και με τις σωστές αποδοχές, καθώς είναι αυτοί που συμβάλλουν στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και επενδυτές χρειάζονται αξιόπιστους, καινοτόμους ηγέτες και η Ελβετία, είναι η χώρα που «παράγει» και «εξάγει» ταλέντα σε όλο τον κόσμο.

Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, η Ελβετία βρέθηκε στην κορυφή της ανταγωνιστικής λίστας με τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη ταλέντων IMD 2024, με τη χώρα να κυριαρχεί στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι στις ΗΠΑ μπορεί να ανακαλύψει κανείς τα μεγαλύτερα ταλέντα, η Ευρώπη φαίνεται πολύ πιο ισχυρή καθώς κατέχει τις 8 από τις 10 χώρες που συμπληρώνουν το top 10. 

Δύο οικονομίες της Ασίας, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την ένατη θέση, αντίστοιχα.

Φέτος, η λίστα δημιουργήθηκε με στοιχεία από 67 οικονομίες σε όλο τον κόσμο εξετάζοντας την επένδυση σε εγχώρια ταλέντα, την προσέλκυση ταλέντων από άλλες χώρες προσφέροντας ανταγωνιστικά πακέτα εργασίας και το επίπεδο των ταλέντων στην «δεξαμενή».

Αυτές είναι οι 10 πιο ανταγωνιστικές για τα ταλέντα οικονομίες παγκοσμίως:

  1. Ελβετία
  2. Σιγκαπούρη
  3. Λουξεμβούργο
  4. Σουηδία
  5. Δανία
  6. Ισλανδία
  7. Νορβηγία
  8. Ολλανδία
  9. Χονγκ Κονγκ
  10. Αυστρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο δεν βρίσκονται στις λίστα των top 10 αλλά έκαναν βουτιά 6 θέσεων στην 21η θέση φέτος, πολύ μακριά από τη δεύτερη που είχαν το 2020.

Η Ελβετία  κέρδισε την πρωτιά με κριτήρια όπως η ποιότητα ζωής, οι υποδομές υγείας, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η ύπαρξη θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού, η ικανότητα προσέλκυσης ξένου προσωπικού υψηλής ειδίκευσης και άλλα.

Η Σιγκαπούρη είναι ένας ακόμη εργασιακός παράδεισος που επιλέγουν ταλαντούχα υψηλόβαθμα στελέχη με την πόλης-κράτος να έχει κάνει τεράστια άλματα για να ανέβει στην δεύτερη θέση από την 18η που κατείχε το 2014 οπότε και ξεκίνησε αυτή η λίστα.

Η σταθερή άνοδος της Σιγκαπούρης οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα παρουσιάζει την υψηλότερη απουσία διακρίσεων ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες ενώ κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την αύξηση του εργατικού δυναμικού, τη διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τη διαθεσιμότητα χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις διακρίσεις 

Η έκθεση WTR του 2024, με τίτλο «Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας», υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία.

 «Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) μεταμορφώνει τις βιομηχανίες και αναδιαμορφώνει την παγκόσμια οικονομία με άνευ προηγουμένου τρόπους, δημιουργώντας ευκαιρίες και προκλήσεις για ανταγωνιστικότητα ταλέντων», αναφέρει στην έκθεση ο ανώτερος οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας IMD, José Caballero.

«Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει απαράμιλλη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, απειλεί να δημιουργήσει μια ανευ προηγουμένου  μετατόπιση θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς που εξαρτώνται από εργασίες ρουτίνας και αυτοματισμούς», δήλωσε ο Caballero.

Συγκεκριμένα, η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, «ανώτατα στελέχη θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο ορατή στον χώρο εργασίας τους καθώς έχει αρχίσει ήδη να αντικαθιστά τους ανθρώπους. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αυξάνονται οι διακρίσεις σε αυτές τις οικονομίες», όπως αναφέρει ανάρτηση στο blog της IMD.

Ισχυροποιούνται οι διακρίσεις κατά των γυναικών

«Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό μπορεί να εισαγάγει νέες μορφές διακρίσεων, καθώς οι αλγόριθμοί τείνουν να είναι μεροληπτικοί απέναντι στις γυναίκες, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τις υπάρχουσες ανισότητες και να έχει ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο στις περιθωριοποιημένες κοινότητες», δήλωσε ο Caballero στην έκθεση.

Για παράδειγμα, η έκθεση διαπίστωσε ότι η απασχόληση των γυναικών έχει υπερδιπλάσιες πιθανότητες να επηρεαστεί από την αυτοματοποίηση (7,9%) σε σύγκριση με τους άνδρες (2,9%) στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Όπως φαίνεται, οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν περισσότερα φαινόμενα διακρίσεων από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Πηγή: CNBC