Ενηλικιώνεστε και η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας; Θέλετε να πειραματιστείτε με τη ζωή στο εξωτερικό; Θέλετε να γνωρίσετε άλλη κουλτούρα, άλλο πολιτισμό, άλλο τρόπο ζωής; Το Newsweek σας δίνει κάποιες προτάσεις.
Κίνα
Υπάρχουν πια αρκετοί σοβαροί λόγοι για να σπουδάσει κανείς στην Κίνα. Η δέσμευσή τους για συστηματική βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος αποδεικνύεται περίτρανα από τις σταθερές επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα σε όλη τη χώρα.
Ο αριθμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τα 2.409 και πολλά πανεπιστήμια δίνουν βαρύτητα σε ερευνητικά προγράμματα για να ανταγωνίζονται τα καλύτερα πανεπιστήμια της Δύσης.
Πρωτοβουλία αποτελεί το «Project 211», το οποίο δημιουργήθηκε για να φέρει 100 κινεζικά πανεπιστήμια στην κορυφή. Ομοίως, ξεκίνησε το «Project 985», με στόχο τη δημιουργία μιας ακόμα πιο ελίτ ομάδας πανεπιστημίων.
Γαλλία
Γιατί να μη σπουδάσετε στη χώρα που ενέπνευσε τις πιο ευφυείς προσωπικότητες, όπως τον Σαρτρ, τον Προυστ και τον Καμύ; Η Γαλλία αποτελεί διαχρονική πηγή πνευματικού εξευγενισμού, καθώς συνδυάζει αξιοζήλευτη αρχιτεκτονική, συναρπαστική ιστορία και αμέτρητο υλικό στο τομέα της Τέχνης. Σε συνδυασμό, μάλιστα με την κουζίνα και την απαράμιλλη γεωγραφία της, δεν είναι τυχαίο γιατί αποτελεί όχι μόνο προορισμό για σπουδές αλλά και τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Ισραήλ
Σπουδάζοντας στο Ισραήλ, τοποθετείτε τον εαυτό σας στο κέντρο μιας πλούσιας, πολυποίκιλης και δυναμικής κουλτούρας που στο επίκεντρό της συναντάται η καινοτομία. Αν και μια σχετικά νέα χώρα, είναι εξοπλισμένη με την καλύτερη τεχνολογία των καιρών.
Η εκπαίδευση βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κουλτούρα του Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα η τριτοβάθμια εκπαίδευση που εγκωμιάζεται για την οικονομική άνθηση της χώρας και τη ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης.
Ιταλία
Δε νοείται να λείπει από τη λίστα η χώρα στην οποία ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Το ταραγμένο παρελθόν της Ιταλίας έχει διαμορφώσει μια πλούσια και πολυποίκιλη κουλτούρα, διαμορφώνοντας πάμπολλα εθίματα και παραδόσεις και στις 20 ξεχωριστές περιοχές της.
Φυσικά και η γεωγραφική της θέση παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή αυτή, όντας χώρα της Μεσογείου με πανέμορφα αξιοθέατα αλλά και μνημεία, καθώς διαθέτει τους περισσότερους τόπους παγκόσμια κληρονομιάς στην UNESC από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως. Το καταπληκτικό κλίμα και η προσφιλής σε όλους κουζίνα έρχονται προς επίρρωση της επιλογής για σπουδές εκεί.
Νότια Κορέα
Το όραμα της Νότιας Κορέας μέχρι το 2010 είναι να καλωσορίσει 200.000 διεθνείς φοιτητές. Ήδη, 100.000 απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη της μάθησης στη χώρα αυτή.
Η Νότια Κορέα διαθέτει ένα τεράστιο και ποικίλο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με εξαιρετικά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πολλά πτυχία διδάσκονται στα αγγλικά για να διευκολύνουν το πρόγραμμα σπουδών. Διατηρούν το υψηλό επίπεδο των αγγλικών, εμμένοντας στις εξετάσεις TOEFL, IELTS ή ισοδύναμες εξετάσεις για τους αιτούντες πριν από την αποδοχή τους.
Η κορεατική κυβέρνηση, πέρα από μια σημαντική οικονομική δέσμευση για την παροχή της καλύτερης εκπαίδευσης, παρέχει σημαντική υποστήριξη στους αλλοδαπούς φοιτητές όσον αφορά τις υποτροφίες, επιτρέποντας προσωρινή εργασία και ευκαιρίες μόλις αποφοιτήσουν.
Και για τους σπουδαστές που αποφασίζουν να ζήσουν και να εργαστούν στην Κορέα, οι αμοιβές που δίνονται είναι ασυναγώνιστες συγκριτικά με την Ευρώπη.
Πολωνία
Η Πολωνία φιλοξενεί 500 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πολλά από τα οποία ειδικεύονται σε αντίθεση με το παραδοσιακό, πολυεπιστημονικό διδακτικό μοντέλο που ακολουθούν πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τέσσερα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Βαρσοβίας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Πολωνίας, το οποίο κατέλαβε την 6η θέση στην Πανεπιστημιακή Κατάταξη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης (Emerging Europe and Central Asia) 2016 QS.
Ιστορικά, τα κορυφαία πανεπιστήμια της Πολωνίας παρήγαγαν μερικούς από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες, επιστήμονες και πρωτοπόρους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου της νικήτριας του Βραβείου Νόμπελ -επί δύο φορές- Μαρία Κιουρί και του αστρονόμου Κοπέρνικου. Ενώ τα μαθήματα πολωνικής γλώσσας πλήρους φοίτησης στα κρατικά πανεπιστήμια είναι ελεύθερα για πολωνούς πολίτες και αλλοδαπούς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ορισμένα μαθήματα αγγλικής γλώσσας είναι διαθέσιμα σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Πακιστάν
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν έχει πολλά να προσφέρει στους σπουδαστές με πλούσια ποικιλία σε πολιτισμό, τοπία και ανθρώπους, καθώς και σε πανεπιστημιακό επίπεδο με ιδρύματα που έχουν γίνει σεβαστά διεθνώς.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Πακιστάν επεκτάθηκε σημαντικά μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία το 1947. Σήμερα το σύστημα εποπτεύεται από την Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πακιστάν (HEC), η οποία επιβλέπει τη χρηματοδότηση, τα αποτελέσματα της έρευνας και την ποιότητα της διδασκαλίας. Η Επιτροπή αναγνωρίζει 174 πανεπιστήμια στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών και δημόσιων ιδρυμάτων, ενώ ορισμένα από αυτά είναι στρατιωτικά ή επαγγελματικά στη βάση τους. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μάθηση της Ουρντού (εθνική γλώσσα), καθώς όλες οι διδασκαλίες στα πανεπιστήμια του Πακιστάν διεξάγονται στα αγγλικά.
Τουρκία
Η Τουρκία αποκτά όλο και μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από την Ευρώπη, την Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία. Η συγχώνευση των ανατολικών και δυτικών πολιτισμών συγκεντρώνει μια δελεαστική ευκαιρία για τους μαθητές να διευρύνουν τους ορίζοντές τους στη θρησκεία, τον τρόπο ζωής και τη μοναδική κουλτούρα και ιστορία που προσφέρει η Τουρκία. Λόγω της πολυπολιτισμικότητας στην Τουρκία, τα περισσότερα προγράμματα διδάσκονται στα αγγλικά, γλώσσα που ομιλείται ευρέως γύρω από τις πανεπιστημιακές πόλη.
Οι σπουδαστές μπορούν να ζήσουν μια σύγχρονη ζωή στην πόλη χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία καθώς η Τουρκία προσφέρει φθηνή διαβίωση μεταξύ άλλων μητροπολιτικών πόλεων σε άλλες χώρες.
Τα πανεπιστήμια της Τουρκίας προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με εξελιγμένες ερευνητικές εγκαταστάσεις για να παρέχουν στους φοιτητές μια πλήρη μαθησιακή εμπειρία. Τα τουρκικά πανεπιστήμια είναι εξίσου ανταγωνιστικά με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς και ασιατικούς ομολόγους τους, καθώς απαριθμούνται στην κατάταξή τους στο The Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings, QS Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων και στη λίστα του Ινστιτούτου Πληροφορικής METU.
ΠΗΓΗ: Newsweek