Ποιες τροφές είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας κατά τις υπέρτασης

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα και τα αποτελέσματά της.
Open Image Modal
serezniy via Getty Images
.

Η κατανάλωση τροφών όπως τα μήλα, τα μούρα και το τσάι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής μας πίεσης (την καταπολέμηση της υπέρτασης δηλαδή) τόσο αποτελεσματικά όσο μερικές από τις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φλαβονολών, ενός συγκεκριμένου φυτικού θρεπτικού συστατικού που βρέθηκε σε αυτά τα τρόφιμα, συνδέθηκε με μείωση της αρτηριακής πίεσης ισοδύναμη με εκείνη που παρατηρήθηκε στη δίαιτα DASH, (μια δίαiτα) σχεδιασμένη ειδικά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την μεσογειακή διατροφή, που κατατάσσεται ως μία από τις καλύτερες διατροφές από ειδικούς, σύμφωνα με την μελέτη.

Open Image Modal
Magone via Getty Images
fresh berries isolated on white background

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ μελέτησαν τη διατροφή 25.618 κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιώντας δείγματα ούρων για να ανιχνεύσουν τα επίπεδα των φλαβανολών στα τρόφιμα που έτρωγαν και να τα συγκρίνουν με τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα φλαβανολών είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα φλαβανολών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους συμμετέχοντες που είχαν αρχικά υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως έδειξε η έρευνα.

Open Image Modal
Nikolay Zaiarnyi via Getty Images
Blackberry, raspberry, blueberry, red currant and mint background.

Αυτή η διαφορά είναι συγκρίσιμη με τις αλλαγές που παρατηρούνται στις δίαιτες οι οποίες συνταγογραφούνται από γιατρούς ειδικά για την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο λόγος μεταξύ άλλων για την δίαιτα DASH (συντομογραφία για «διατροφικές προσεγγίσεις για να σταματήσει η υπέρταση»), (που είναι) χαμηλή σε νάτριο και πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και φρούτα, καθώς και την μεσογειακή διατροφή, η οποία υποστηρίζεται για το ότι προσφέρει ποικίλα ευεργετήματα και προτάσσει τα φρέσκα προϊόντα και τα καλά λιπαρά σε σχέση με το κόκκινο κρέας και τα μεταποιημένα τρόφιμα.

Η ίδια μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες δεν κάνει σημαντική διαφορά ως προς την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ή θνησιμότητας. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ερευνητή Γκίντερ Κούχνλε, καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Reading, οι φλαβανόλες υπάρχει πιθανότητα να έχουν οφέλη ως προς την υγεία της καρδιάς.

Open Image Modal
Kateryna Bibro via Getty Images
.

Το τσάι, τα μήλα, τα μούρα αλλά και το κόκκινο κρασί είναι μερικές από τις πιο κοινές πηγές φλαβανολών

Οσοι πίνουμε καφέ, αυτό δεν αναιρεί (ότι ευεργετούμαστε από) τα οφέλη των φλαβανολών, αρκεί να απολαμβάνουμε τακτικά κι ένα φλιτζάνι τσάι. Η σοκολάτα συνδέεται επίσης με υψηλά επίπεδα φλαβανόλης.

Συνήθως, οι διατροφικές μελέτες γίνονται με τους συμμετέχοντες να παρακολουθούν τα δικά τους τρόφιμα καταγράφοντάς τα με ένα βέλος. Εδώ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα ούρων για τη μέτρηση των επιπέδων της φλαβανόλης ταυτόχρονα με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. «Τα τρόφιμα έχουν τεράστια διαφορά στις συνθέσεις (που καταναλώνονται), κι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο είναι το φαγητό χωρίς να το αναλύσουμε...», είπε ο Κούχνλε. 

Πρακτικά η μελέτη ήταν δύσκολη, καθώς περιελάμβανε οργάνωση και ανάλυση περισσότερων από 25.000 δειγμάτων. Ο ίδιος εργάζεται πάνω στο συγκεκριμένο θέμα για περισσότερο από μια δεκαετία, παρακολουθώντας γοητευμένος εδώ και 20 χρόνια  τα φυτικά μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβανολών. 

«Η μέτρηση της διατροφικής πρόσληψης μοιάζει σχεδόν με τη δουλειά των ντετέκτιβ», λέει ο ίδιος. «Ηταν ένα εντυπωσιακό έργο από πολλές απόψεις». 

ΠΗΓΗ: Insider