Το δέρμα μας είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, που όταν δυσανασχετεί αντιδρά. Πανάδες, διχρωμίες, ρυτίδες, εξανθήματα, ακόμη και εγκαύματα αποκαλύπτουν την έλλειψη προστασίας της επιδερμίδας μας. Δυστυχώς ο ήλιος είναι αποδεδειγμένα πιο σκληρός με το δέρμα μας απ΄ ότι ο χρόνος. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την κλιματική αλλαγή, η μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα μεταφράζεται σε μείωση του φιλτραρίσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Σύμφωνα με έρευνες, κάθε δεκαετία η υπεριώδης ακτινοβολία γίνεται πιο έντονη αφού το όζον μειώνεται κατά 5%
Κάποιες από τις βλαπτικές επιδράσεις φαίνονται άμεσα, όπως ηλιακό έγκαυμα, μέλασμα, φωτοδερματοπάθειες και κάποιες φαίνονται πολύ αργότερα, όπως ρυτίδες, σκούρες δυσχρωμικές κηλίδες, αγγειακές βλάβες και άλλες.
Η συμβουλή της δερματολόγου -αφροδισιολόγου
Σύμφωνα με την γιατρό δημόσιας υγείας, Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου, MD. MSc δερματολόγο - αφροδισιολόγο, το κλειδί για ένα όμορφο, υγιές και καλοδιατηρημένο δέρμα είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού. Για να επιλέξουμε όμως το ιδανικό αντηλιακό για την επιδερμίδα μας, θα πρέπει πρώτα να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο. Να γίνει η διάγνωση του τύπου της επιδερμίδας μας και να μας δοθεί το πρόγραμμα περιποίησης και προστασίας.
Οπως μας εξηγεί η κα Παπακωνσταντίνου, στην αγορά κυκλοφορούν πολλά αντηλιακά, διαφόρων εταιρειών, κάποια εκ των οποίων υπόσχονται θαύματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα κάνουν όσα υπόσχονται, ούτε ότι όλα έχουν κατασκευαστεί σε κατάλληλα εργαστήρια και είναι έγκυρη η αποτελεσματικότητα τους. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του σωστού προϊόντος μια και οι ανάγκες κάθε επιδερμίδας είναι διαφορετικές.
Το ευχάριστο είναι ότι τα καλά, σύγχρονα αντηλιακά, προστατεύουν και πολλές φορές επιδιορθώνουν την επιδερμίδα. Οι νέες φόρμουλες προσφέρουν πολλά περισσότερα από έναν απλό δείκτη προστασίας. Διορθώνουν τη φωτογήρανση, μειώνουν τις ρυτίδες, αποτρέπουν τις πανάδες και βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.
Η επικινδυνότητα των ηλιακών ακτινών UVA και UVB
Οταν διαλέγουμε ένα αντηλιακό πρέπει να προσέχουμε να παρέχει ικανοποιητική προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Πιο αναλυτικά, οι ακτίνες UVA αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό (95%) της ηλιακής ακτινοβολίας, το οποίο φτάνει στην επιφάνεια της γης. Είναι οι ακτίνες που είναι παρούσες όλο τον χρόνο και καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Διεισδύουν βαθιά στην επιδερμίδα και χτυπούν τα κύτταρα που παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο. Είναι υπεύθυνες για τη φωτογήρανση, αλλά και για το 35% των καρκίνων του δέρματος. Οι ακτίνες UVA είναι δυνατές και επικίνδυνες μια και περνούν ακόμα και μέσα από τα τζάμια των κτιρίων ή των αυτοκινήτων.
Οι ακτίνες UVB είναι αυτές που σχετίζονται με το μαύρισμα και είναι ισχυρότερες τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ακτίνες αυτές είναι υπεύθυνες για το 96% των περιπτώσεων ηλιακού εγκαύματος. Ευθύνονται για ορατούς αποχρωματισμούς στην επιφάνεια της επιδερμίδας, ενώ έχουν κατηγορηθεί και για κάποιους καρκίνους του δέρματος.
Βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την προστασία της επιδερμίδας
Υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο προστατευμένη είναι η επιδερμίδα μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο βασικότερος είναι ο συνδυασμός του δείκτη SPF με τον τύπο της επιδερμίδας. Το SPF συμβολίζει τον βαθμό προστασίας που προσφέρει το προϊόν απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
Μια ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα έχει σίγουρα ανάγκη από έναν υψηλότερο δείκτη σε σχέση με μια σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Κατά μέσο όρο ένα αντηλιακό με SPF 30 είναι αρκετά καλό για μεσαίας απόχρωσης δέρματα. Για ανοιχτόχρωμα όμως ο βαθμός προστασίας θα πρέπει να είναι 50.
Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το αντηλιακό, αλλά και η ποσότητα παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν λανθασμένα το αντηλιακό τους τοποθετώντας το πριν από την ενυδατική τους κρέμα. Το αντηλιακό χρησιμοποιείται πάντα μετά τα προϊόντα περιποίησης και πριν από τα προϊόντα μακιγιάζ. Η ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι περίπου 1/4 κουταλάκι γλυκού για το πρόσωπο και άλλο τόσο για το λαιμό.
Ενα άλλο λάθος που κάνουν αρκετές γυναίκες είναι να χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ με αντηλιακό δείκτη και να θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν την επιδερμίδα τους. Τα προϊόντα μακιγιάζ όμως δεν προσφέρουν την ίδια προστασία με τις αντηλιακές κρέμες. Τα αντηλιακά έχουν τέτοια σύνθεση ώστε να είναι πιο ανθεκτικά γιατί στόχος είναι να προστατεύουν ακόμα και μέσα στο θαλασσινό νερό. Η σύνθεση αυτή δεν υπάρχει στις ενυδατικές κρέμες και στα μέικ απ, οπότε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η υγρασία και η ζέστη αλλοιώνουν το μακιγιάζ η προστασία που δίνουν αυτά τα προϊόντα είναι ανύπαρκτη.
Πολύ σημαντικός παράγοντας για την προστασία της υγιούς επιδερμίδας είναι, όπως μας εξηγεί η κα Παπακωνσταντίνου, οι συχνές επαναλήψεις. Η ισχύ του αντηλιακού καθώς περνούν οι ώρες μειώνεται. Επομένως είναι απαραίτητο περίπου ανά δύο ώρες να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας.
Τέλος θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση μας στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11.00 - 17.00 όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ έντονη.