Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις πινακίδες των Ι.Χ. Τι προβλέπει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Και ποια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που θελήσετε να τις επανακτήσετε
Open Image Modal
Eurokinissi

«Τέλος χρόνου» θα σημάνει για τις πινακίδες  Ι.Χ αυτοκινήτων τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους τις έχουν καταθέσει για τουλάχιστον 18 μήνες. Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ η πρόβλεψη διαγραφής των πινακίδων ισχύει για όσες είναι κατατεθειμένες ήδη στις ΔΟΥ κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου, ήτοι την 30.3.2018, καθώς και όσα τίθενται σε ακινησία από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Όσες πινακίδες καταστραφούν και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ θέλει να το βγάλει ξανά στην κυκλοφορία αίροντας  την κατάστασης ακινησίας οι αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, θα προβαίνουν σε αντικατάσταση αυτών μετά την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, συνοδευόμενη από την βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, καθώς και την καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου αξίας 30 ευρώ.

Αν τα κατατεθειμένα στοιχεία κυκλοφορίας καταστρέφονται από λόγους ανωτέρας βίας και αφορούν ακινησίες συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των 18 μηνών, για την επανέκδοση αυτών δεν απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 30 ευρώ, μετά από βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.
Οι Δ.Ο.Υ. οφείλουν να προβούν άμεσα στον διαχωρισμό των πινακίδων κατά τα ανωτέρω, ώστε αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ να προχωρήσουν, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε αυτή, στην καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας και οι άλλες σχετικές διαδικασίες.

Ποιοι εξαιρούνται

Εξαιρούνται από όλο αυτό οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία καταστράφηκαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2017 καθώς και την πυρκαγιά της 11ης Σεπτεμβρίου 2017 στη Δυτική Αχαΐα, στις τέως κοινότητες Σαντομέρι, Χαραυγή, Άρλα, Φώσταινα, Ελαιοχώριο και Πετροχώριο.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων πρέπει να υποβάλουν, εντός ενός μηνός από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, δηλαδή έως τις 30.4.2018, αίτηση διαγραφής αυτών από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού καταστροφής και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους διαγραφής.

Η αίτηση, συνοδευομένη από βεβαίωση του οικείου Δήμου στον οποίο ο αιτών δηλώνει την κατοικία του ή πιστοποιείται ότι εκεί αποδεδειγμένα ασκεί εργασιακή ή επαγγελματική απασχόληση, υποβάλλεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας. Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής, με ημερομηνία τις παραπάνω αναφερόμενες ημερομηνίες φυσικής καταστροφής ανά τόπο όπου συνέβη αυτή και εξαιτίας της οποίας καταστράφηκε/αχρηστεύθηκε το όχημα.

Αίτηση διαγραφής μπορεί να υποβληθεί και από κληρονόμους για κληρονομηθέντα οχήματα μετά την δήλωση αποδοχής κληρονομιάς, καθώς και από συγγενείς πρώτου βαθμού, η συγγένεια των οποίων αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.