Ποιοι παίζουν κερδοσκοπικα παιχνίδια με το πετρέλαιο εν μέσω ενεργειακή κρίσης

Ο γ.γ του ΟΗΕ κατηγόρησε τις πετρελαϊκές για ανήθικα παιχνίδια και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα υπερκέρδη τους.
Open Image Modal
FAYEZ NURELDINE via Getty Images

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι θα αυξήσει οριακά την παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, η Σαουδική Αραβία εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου για τους αγοραστές της στην Ασία σε επίπεδο ρεκόρ.

Μια κίνηση, που επαναφέρει τα σενάρια για «κερδοσκοπικά παιχνίδια» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου την ώρα που η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται στην Ευρώπη και το μέτωπο της Ουκρανίας κινδυνεύει να ανοίξει και στην Ταιβάν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Saudi Aramco αύξησε την κατηγορία του αργού πετρελαίου Arab Light για τις αποστολές Σεπτεμβρίου στην Ασία στα 9,80 δολάρια το βαρέλι, άλμα 50 λεπτών σε σχέση με τον Αύγουστο.

Σενάρια για κερδοσκοπικά παιχνίδια

Είναι η δεύτερη φορά που η Aramco, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός, αυξάνει τις τιμές του στην Ασία μετά τις αρχές Ιουνίου όπου η αύξηση ήταν κατά 2,80 δολάρια το βαρέλι για τον Ιούλιο, 9,30 δολάρια πάνω από το περιφερειακό σημείο αναφοράς.

Ενδιαφέρον έχει η χρονική συγκυρία καθώς και τότε είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα συμφωνία του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Η Aramco που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο με το 60% της παραγωγής της να διοχετεύεται στην Ασία σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και Ινδία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του πετρελαίου όπως και την παραγωγή του.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές της ανήλθαν σε περίπου 7,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, με τα 1,62 εκατ βαρέλια να έχουν προορισμό τα λιμάνια της Κίνας σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η αύξηση προστέθηκε στα ήδη αναθεωρημένα προς τα πάνω στοιχεία για 6,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ αποτελούν μετά τον πόλεμο στην Ρωσία τους μεγαλύτερους προμηθευτές αργού πετρελαίου της Ευρώπης, μέσω του αγωγού Sumed στην Αίγυπτο. Οι αποστολές μέσω της σύνδεσης αυτήν έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίου μήνες, ωθώντας την Ευρώπη να αποφύγει το ρωσικό πετρέλαιο και να αναζητήσει εναλλακτικές προμήθειες.

Κι ενώ η ενεργειακή κρίση αναγκάζει την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία να μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί βγαίνουν πιο κερδισμένοι από ποτέ από τις συνεχόμενες αναταράξεις στις τιμές του πετρελαίου.

 Ανήθικα τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών  

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ ύψους 17,850 δισ. δολαρίων ή 4,21 δολαρίων ανά μετοχή στο τρίμηνο, τριπλάσια από τα 5,480 δισ. δολάρια ή 1,28 δολάρια που ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο.
Τα προηγούμενα κέρδη-ρεκόρ της εταιρείας είχαν έρθει στο β΄ τρίμηνο του 2012 και ήταν στα 15,91 δισ. δολάρια.

«H Exxon κέρδισε τόσα χρήματα που έφθασαν στο Θεό και τον ξεπέρασαν αυτό το τρίμηνο είxε σχολιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν κατηγορώντας για μια ακόμη φορά τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό ότι δεν αυξάνει την παραγωγή του πετρελαίου για να αυξάνει τα κέρδη του.

Στην ίδια γραμμή είναι και η επίθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Τετάρτη κατά των εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου τις οποίες κατηγόρησε ότι αποκομίζουν «υπερβολικά» κέρδη από την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την «ανήθικη».

Ο Γκουτέρες, δημοσιεύοντας την έκθεση του ΟΗΕ για τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προέτρεψε τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών.

Φορολογήστε τους πετρελαϊκούς κολοσσούς

«Είναι ανήθικο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ από αυτήν την ενεργειακή κρίση στις πλάτες των φτωχότερων ανθρώπων και κοινοτήτων και με τεράστιο κόστος για το κλίμα.

Προτρέπω όλες τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν αυτά τα υπερκέρδη και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», είπε ο Γκουτέρες στο France 24.

Και κατέληξε λέγοντας:

«Προτρέπω τους ανθρώπους παντού να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στους χρηματοδότες τους ότι αυτή η τραγική απληστία τιμωρεί τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ καταστρέφει το μοναδικό κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη».