Ποιοι στοχεύουν σε 1.000 ηλεκτρικά ταξί στην Αθήνα

Το ZAP Taxi Club αποτελεί μια νέα πρόταση ηλεκτροκίνησης για ταξί στην Αττική, μέσω leasing.
Open Image Modal
ZAP
ZAP

 

Τα δεδομένα στην ηλεκτροκίνηση, για τα ταξί στην Ελλάδα, έχουν ως εξής: η κυβέρνηση προσπαθεί με το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» να ωθήσει τους ιδιοκτήτες ταξί να πάρουν ηλεκτρικό και μάλιστα εφόσον αποσύρουν το παλιό τους ταξί να επιδοτηθούν έως 22.500 ευρώ.

Ωστόσο, η έλλειψη φορτιστών στις «πιάτσες» αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης των ταξί.

Το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» με 40 εκατ. προϋπολογισμό αφορά περίπου 1.770 ηλεκτρικά ταξί, ωστόσο σήμερα υπάρχουν μόλις 104 ενεργές αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 85, έχουν επιδοτηθεί οι 35, και 18 έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για πληρωμή. Απολύτως τίποτα δηλαδή.

Κι έρχεται τώρα μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, αρκετά ολοκληρωμένη, να τονώσει το ενδιαφέρον των αυτοκινητιστών να αποκτήσουν ηλεκτρικό ταξί. Προσέξτε, αφορά μόνο leasing αυτή η πρωτοβουλία και όχι αγορά, η οποία, βέβαια, και αυτή επιδοτείται με έως 22.500 ευρώ.

Παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, παρουσιάστηκε το ZAP Taxi Club, η νέα ολοκληρωμένη πρόταση ηλεκτροκίνησης για ταξί στην Αττική, η οποία δημιουργήθηκε από την εταιρεία επενδύσεων SirecEnergy (ιδρύθηκε το 2019 από τους Διονύση Αλυσανδράτο, Ευάγγελο Μπάρδη και Λεωνίδα Βέργο), σε συνεργασία με τις εταιρείες Εθνική Leasing (ιδρύθηκε το 1990 και ανήκει στην Εθνική Τράπεζα), που είναι ο χρηματοδότης του έργου, και τη FREENOW (λειτουργεί από το 2022 και αναδείχθηκε Νο1 εφαρμογή ταξί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης, με πάνω από 1,2 εκατομμύριο επιβάτες και 9.000 συνεργάτες οδηγούς ταξί).

Η νέα εταιρεία που δημιουργείται αναπτύσσει ένα νέο δίκτυο ταχείας φόρτισης στην Αττική, αποκλειστικής χρήσης για τα ηλεκτρικά ταξί του ZAP Taxi Club.

Τα νέα ηλεκτρικά ταξί μπορούν να τα αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες παλαιών συμβατικών οχημάτων ταξί με τη χρηματοδότηση από την Εθνική Leasing, έχοντας πλήρη κάλυψη συντήρησης οχήματος, ασφάλισης και απαιτούμενης ενέργειας, σε συνδυασμό με τη σχετική κρατική επιδότηση για την αγορά, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.

Το νέο δίκτυο σταθμών φόρτισης, αποκλειστικά για τα μέλη του Zap Taxi Club, αναπτύσσεται σε 10 κεντρικά σημεία στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων της περιοχής του Αεροδρομίου, του ΟΑΚΑ, της περιοχής του λιμένος Πειραιά, του Κέντρου της Αθήνας, του σταθμού των ΚΤΕΛ Κηφισού, των Βορείων, Δυτικών και Νοτίων προαστίων.

Το πρώτο σημείο φόρτισης θα παραδοθεί σε λειτουργία εντός του Ιουνίου και τα υπόλοιπα 9 έως το τέλος του 2024, παρέχοντας τη δυνατότητα στα ηλεκτρικά ταξί να φορτίσουν μέσα σε 20 λεπτά.

Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχει δυνατότητα επιλογής οχημάτων από 7 συνεργαζόμενους κατασκευαστές (Skoda, Mercedes, VW, KIA, Hyundai, MG, BYD) και συμβολαίων 4ετίας ή 5ετίας με 100.000 και 75.000 χιλιόμετρα ανά έτος αντίστοιχα. Πάντως, αν κάποιος θέλει ταξί άλλης εταιρείας, μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Κατά τη λήξη των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης οι ιδιοκτήτες ταξί θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το όχημα έναντι συμβολικού τιμήματος.

Το μέσο μηνιαίο μίσθωμα θα ανέρχεται ενδεικτικά από  980 έως  1.200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου που θα επιλεγεί, τα ετήσια χλμ. και τα έτη μίσθωσης, και θα περιλαμβάνει το κόστος αυτοκινήτου, ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης πυρός και κλοπής, τακτική συντήρηση σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, κάλυψη  βλαβών και φόρτιση στο δίκτυο ZAP για 250χλμ ανά ημέρα.

ΖΑΡ charging hub: δίκτυο ταχείας φόρτισης αποκλειστικά για επαγγελματίες

Κάθε ηλεκτρικό ταξί χρειάζεται 45KWh ενέργεια ημερησίως (250χλμ. ημερησίως), έχει χωρητικότητα μπαταρίας 70-85KWh (αυτονομία για 400-600 χλμ.).

Το δίκτυο θα περιλαμβάνει σταθμούς σε: ΟΑΚΑ, Γαλάτσι, Περιστέρι, ΚΤΕΛ, κέντρο Αθήνας, Λιμάνι Πειραιά, Παλαιό Φάληρο (Taekwondo), Ηλιούπολη, Ελληνικό, Αεροδρόμιο. Θα λειτουργεί αποκλειστικά για τα μέλη του “ZAP Taxi Club” σε 24ωρη βάση.

Σε κάθε σημείο θα υπάρχουν 3-5 προηγμένοι διπλοί ταχυφορτιστές της γερμανικής εταιρίας ADS-TEC πιστοποιημένοι από την PORSCHE, υπέρ-υψηλής ισχύος (300KW ο καθένας). Κάθε φορτιστής διαθέτει δυο παροχές φόρτισης / 6-10 παροχές φόρτισης σε κάθε σημείο και κάθε παροχή φόρτισης εξασφαλίζει την ημερήσια απαιτούμενη ενέργεια στο ταξί σε περίπου 20 λεπτά, με αξιόπιστη και αδιάλειπτη φόρτιση όλο το 24ώρο. Κάθε φορτιστής διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία 200kWh, προσφέροντας τη δυνατότητα φόρτισης ακόμα και σε περιπτώσεις απώλειας παροχής δικτύου για έως μια ώρα. Ακόμα και σε περίπτωση πολύωρης αστοχίας ηλεκτροδότησης ενός σημείου σε ακτίνα περίπου 5χλμ. βρίσκεται το επόμενο σημείο του δικτύου ZAP. 

Open Image Modal
ZAP
ZAP

 

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε ότι: «Μετά και τη σημερινή πρωτοβουλία, καλώ, για ακόμη μια φορά, τον κλάδο των ταξί να ανανεώσει τον στόλο των οχημάτων του, αξιοποιώντας τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της πολιτείας και τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.

Μελλοντικά, με βάση και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και οδηγίες, η «πράσινη» ανανέωση του στόλου των οχημάτων θα είναι μονόδρομος και οι σχετικές επιδοτήσεις περιορισμένες, αφού δεν θα υπάρχουν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, σημείωσε: «Με δεδομένο ότι τα ταξί εκτελούν περίπου το ένα τρίτο των οχηματοχιλιομέτρων στην πόλη της Αθήνας, καθίσταται σαφές ότι ο εξηλεκτρισμός του κλάδου είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Leasing, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι: «Στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα τον ρόλο μας απέναντι στο περιβάλλον, αναλαμβάνουμε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις, και παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Η ΕΘΝΙΚΗ LEASING, παρέχει στους επαγγελματίες ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Ελπίζουμε ότι αυτό το νέο εγχείρημα θα έχει θετική ανταπόκριση από τον κλάδο των επαγγελματιών ΤΑΧΙ, καθώς και σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον». 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SIrecEnergy, Διονύσης Αλυσανδράτος, ανέφερε ότι το νέο δίκτυο ταχείας φόρτισης θα λειτουργεί αποκλειστικά για τα μέλη του Zap Taxi Club σε 24ωρη βάση.

Η γενική διευθύντρια της FREENOW, Άσπα Τοπαλίδου, τόνισε ότι: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η FREENOW θα εξασφαλίζει στους ιδιοκτήτες ταξί του ZAP Taxi Club την απευθείας ένταξή τους στον ειδικό στόλο “Green Taxi”, διευκολύνοντας την επιλογή ηλεκτρικού ταξί από τους επιβάτες, ενώ θα παρέχει και επιπλέον προτάσεις στα μέλη του ZAP Taxi Club για περαιτέρω αναβαθμίσεις με βάση την εμπειρία μας σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, τα μέλη του Club θα έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα επιβράβευσης συνεργατών οδηγών της εταιρείας, ειδική σήμανση στα οχήματα για την προώθηση της αναγνωρισιμότητας και χρήσης του ZAP Taxi Club, ενώ ο στόλος θα είναι εύκολα προσβάσιμος σε φορείς και κλάδους που επιδιώκουν την «πράσινη» μετακίνηση, όπως ο τουριστικός κλάδος και δημόσιοι φορείς».