Ποιος έφτιαξε τους βομβητές της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν: Ξετυλίγοντας τον «μίτο»

Στους 12 οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες
Open Image Modal
Χαρτί με ονόματα εταιρειών στο παράθυρο κτιρίου στη Βουδαπέστη όπου εδρεύει η εταιρεία που φέρεται να κατασκεύασε τους βομβητές
via Associated Press

Μια εταιρεία με έδρα στην Ουγγαρία ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή των βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο και στη Συρία, σε κάτι που εκλαμβάνεται ως ισραηλινή επιχείρηση με στόχο το δίκτυο επικοινωνίας της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είπε μια άλλη εταιρεία, το brand της οποίας χρησιμοποιήθηκε στις συσκευές.

Βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα την Τρίτη σε Λίβανο και Συρία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 νεκρούς- περιλαμβανομένων δύο παιδιών, σύμφωνα με αναφορές- και περίπου 3.000 τραυματίες. Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ για αυτό που φαίνεται να ήταν μια εξελιγμένου τύπου επίθεση. Σύμφωνα με το Associated Press, Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ την Τρίτη μετά την επίθεση, κατά την οποία πυροδοτήθηκαν μικροποσότητες εκρηκτικών που ήταν κρυμμένες μέσα στους βομβητές. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό όρο ανωνυμίας, επειδή δεν είχε άδεια να μιλήσει δημόσια για τις πληροφορίες αυτές.

Η Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν σε καθημερινή βάση από τις 8 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που οδήγησε στον πόλεμο στη Γάζα. Έκτοτε εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί στα πλήγματα στον Λίβανο και δεκάδες στο Ισραήλ, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί στις δύο πλευρές των συνόρων.

Open Image Modal
Δημοσιογράφοι κοντά στο κτίριο όπου εδρεύει η BAC Consulting KFT
via Associated Press

 

Η επίθεση της Τρίτης και το ότι η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ, ανανέωσαν την ανησυχία πως οι δύο αντίπαλοι θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε γενικευμένο πόλεμο. Παρά τους περιοδικούς κύκλους κλιμάκωσης, οι δύο πλευρές το έχουν αποφύγει ως τώρα, μα οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν απευθύνει μια σειρά από προειδοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες πως θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι βομβητές AR-924 που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατασκευάστηκαν από τη BAC Consulting KFT, η οποία εδρεύει στη Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gold Apollo, εταιρεία της Ταϊβάν που έδωσε άδεια για τη χρήση του brand της στους βομβητές. Η BAC φαίνεται να είναι εταιρεία- «βιτρίνα».

«Σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας, δίνουμε στη BAC άδεια χρήσης του brand trademark μας για πωλήσεις προϊόντων σε καθορισμένες περιοχές, μα ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων είναι εξολοκλήρου ευθύνη της BAC» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gold Apollo.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Χσου Τσινγκ- Κουάνγκ, είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη πως η εταιρεία είχε συμφωνία αδειοδότησης με τη BAC για τα τελευταία τρία χρόνια.

Η BAC Consulting Kft, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, καταχωρήθηκε τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα. Έχει 7.840 ευρώ σε πάγιο κεφάλαιο, δείχνουν τα αρχεία, και είχε έσοδα 725.768 δολάρια το 2022 και 593.972 δολάρια το 2023.

 

Open Image Modal
Τραυματίας μετά από έκρηξη βομβητή την Τρίτη
via Associated Press

 

Στα κεντρικά, σε κτίριο στη Βουδαπέστη, δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν τα ονόματα διαφόρων εταιρειών, περιλαμβανομένης της BAC Consulting, σε χαρτιά σε παράθυρο. Μια γυναίκα που βγήκε από το κτίριο αρνήθηκε να δώσει το όνομά της και είπε ότι στον χώρο παρέχονται διευθύνσεις κεντρικών γραφείων για διάφορες εταιρείες.

Η BAC είναι στο όνομα της Κριστιάνα Ροζάρια Μπάρσονι Αρκιντιάκονο, που στη σελίδα της στο LinkedIn παρουσιάζεται ως στρατηγική σύμβουλος και business developer. Μεταξύ άλλων θέσεων, γράφει πως ήταν στο διευθυντικό συμβούλιο του Earth Child Institute, ενός γκρουπ για τη βιωσιμότητα, το οποίο δεν την έχει μεταξύ των μελών του συμβουλίου του στη δική του ιστοσελίδα. Το ΑΡ προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της μέσω LinkedIn, ενώ δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει κάποια σαφή σύνδεση μεταξύ της ίδιας ή της BAC και των βομβητών που εξερράγησαν.

 

Open Image Modal
Αυτοκίνητο κοντά στο οποίο εξερράγη βομβητής
via Associated Press

 

Η επίθεση στον Λίβανο άρχισε το απόγευμα της Τρίτης, όταν βομβητές στα χέρια των ιδιοκτητών τους άρχισαν να θερμαίνονται και να εκρήγνυνται. Φαίνεται πως οι περισσότεροι που χτυπήθηκαν ήταν μέλη της Χεζμπολάχ ή σχετίζονταν με μέλη της, μα δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν χτυπήθηκαν και άτομα που δεν είχαν σχέσεις με τη Χεζμπολάχ. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν δύο παιδιά και υγειονομικοί. Στο χωριό Ναντί Σιτ στην Κοιλάδα της Μπεκάα συγκεντρώθηκαν δεκάδες για να θρηνήσουν τον θάνατο ενός από τα παιδιά, της 9χρονης Φατιμά Αμπντουλάχ. Το υπουργείο Υγείας είχε πει πριν πως ήταν 8 ετών.

 

Open Image Modal
H πόρτα του κτιρίου της BAC Consulting KFT
via Associated Press

 

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης πως θα συνέχιζε τα κανονικά της πλήγματα εναντίον του Ισραήλ στο πλαίσιο αυτού που περιγράφει ως στήριξη ρος τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη πως πολλοί τραυματίες είχαν τραύματα στα μάτια και άλλοι είχε χρειαστεί να ακρωτηριαστούν. Δεν επετράπη σε δημοσιογράφους να μπουν σε δωμάτια νοσοκομείων ή να βιντεοσκοπήσουν ασθενείς. Ο Αμπιάντ είπε επίσης ότι οι τραυματίες είχαν σταλεί σε διάφορα νοσοκομεία για να μην υπερφορτωθεί κάποιο και πρόσθεσε πως η Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, η Συρία και η Αίγυπτος είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν.

Ειδικοί θεωρούν ότι τοποθετήθηκε εκρηκτική ύλη στους βομβητές πριν παραδοθούν. Ο βομβητής AR-924, που διαφημίζεται ως ανθεκτικός, έχει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που προβάλλονταν στην ιστοσελίδα της Gold Apollo. Υποστηρίζεται πως έχει διάρκεια «ζωής» μπαταρίας 85 ημερών, κάτι σημαντικό στν Λίβανο, όπου οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές λόγω της οικονομικής κατάρρευσης. Επίσης, οι βομβητές χρησιμοποιούν άλλο δίκτυο από τα κινητά τηλέφωνα, κάτι που τους καθιστά πιο ανθεκτικούς σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης- και για αυτό νοσοκομεία ανά τον κόσμο συνεχίζουν να τους χρησιμοποιούν. Επίσης για τη Χεζμπολάχ είναι ένας τρόπος να αποφεύγει την παρακολούθηση από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Το υπουργείο Οικονομικών Θεμάτων της Ταϊβάν είπε πως από τις αρχές του 2022 ως τον Αύγουστο του 2024 η Gold Apollo είχε εξάγει 260.000 σετ βομβητών, περιλαμβανομένων 40.000 σετ μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2024. Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπάρχουν αρχεία απευθείας εξαγωγών βομβητών της Apollo στον Λίβανο.

Με πληροφορίες από Associated Press