Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Συρίας, Μοχάμεντ αλ Μπασίρ

Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, μηχανικός και πολιτικός που πρόσκειται στην κυβέρνηση σωτηρίας που συνδέεται με το HTS, διορίστηκε πρωθυπουργός της Συρίας.
Open Image Modal
Ο Αλ Μπασίρ αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση να πλοηγηθεί στη μεταβατική φάση της Συρίας, αντιμετωπίζοντας τόσο την πολιτική αστάθεια όσο και την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο περιοχών που βρίσκονταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο του HTS
Facebook/@SYMINISTRYMEDIA]

Ο Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ, βασικό στέλεχος της διοίκησης που εποπτεύεται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), διορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Συρίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Δευτέρας.

Ο Μπασίρ ηγούνταν προηγουμένως της κυβέρνησης σωτηρίας, που συνδέεται με το HTS, το οποίο κυβερνούσε μόνο τμήματα της βορειοδυτικής Συρίας και της Ιντλίμπ.

Αρκετές αναφορές τη Δευτέρα ανέφεραν ότι είχε συναντηθεί με τον ηγέτη του HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι και τον Μοχάμεντ αλ Τζαλάλι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός υπό το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ που έχει πλέον αποσυρθεί.

Τις τελευταίες ημέρες, το HTS και οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία - που εργάζονται υπό την ομπρέλα της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Επιχειρήσεων - πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επέλαση σε ολόκληρη τη Συρία για να καταλάβουν την πρωτεύουσα Δαμασκό τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Ο Αλ Μπασίρ αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση να ηγηθεί στη μεταβατική φάση της Συρίας, αντιμετωπίζοντας τόσο την πολιτική αστάθεια όσο και την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο περιοχών που βρίσκονταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο του HTS.

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ;

Ο αλ-Μπασίρ είναι Σύρος μηχανικός και πολιτικός, ο οποίος άρχισε να υπηρετεί ως πέμπτος πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας διοίκησης του HTS, της Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας, τον Ιανουάριο.

Γεννήθηκε στην περιοχή Jabal Zawiya της Iντλίμπ το 1986, σύμφωνα με βιογραφικό σημείωμα που δημοσίευσε η Κυβέρνηση Σωτηρίας. Κατέχει πολλαπλά προσόντα που καλύπτουν τη μηχανική, τη νομική και τον διοικητικό σχεδιασμό.

Πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου και ηλεκτρονικού μηχανικού, με ειδίκευση στις επικοινωνίες, από το Πανεπιστήμιο του Χαλεπίου το 2007.

Το 2010, ολοκλήρωσε ένα προχωρημένο μάθημα αγγλικής γλώσσας που διαχειρίζεται το υπουργείο Παιδείας.

Το 2021 απέκτησε πτυχίο στη Σαρία και το δίκαιο με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Ιντλίμπ. Την ίδια χρονιά, έλαβε επίσης πιστοποιητικό διοικητικού σχεδιασμού και πιστοποίηση στη διαχείριση έργων από τη Συριακή Διεθνή Ακαδημία Εκπαίδευσης, Γλωσσών και Συμβουλών.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός επιβλέποντας τη δημιουργία μιας μονάδας φυσικού αερίου συνδεδεμένης με τη συριακή εταιρεία φυσικού αερίου.

Εξελίξεις υπό τον αλ Μπασίρ

Το 2021, μετά την εξέγερση στη Συρία κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο αλ Μπασίρ εγκατέλειψε τη δουλειά του σε κυβερνητικά ιδρύματα και εντάχθηκε «στις τάξεις των επαναστατών στον στρατιωτικό τομέα», σύμφωνα με το βιογραφικό του.

Μεταξύ 2022 και 2023, ο αλ-Μπασίρ διετέλεσε υπουργός ανάπτυξης και ανθρωπιστικών υποθέσεων υπό τον προκάτοχό του, Αλί Κέντα.

Τον Ιανουάριο του 2024, το Συμβούλιο Σούρα της Κυβέρνησης Σωτηρίας τον εξέλεξε πρωθυπουργό. Το προεκλογικό του πρόγραμμα έθεσε ως προτεραιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αυτοματοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησής του, μειώθηκαν τα τέλη ακίνητης περιουσίας, χαλαρώθηκαν οι πολεοδομικοί κανονισμοί και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για την επέκταση του σχεδίου χωροθέτησης της πόλης Ιντλίμπ.

Στα τέλη Νοεμβρίου, όταν το HTS και άλλες συριακές ομάδες ανταρτών ξεκίνησαν την επίθεσή τους στη βορειοδυτική Συρία, καταλαμβάνοντας το Χαλέπι, ο αλ Μπασίρ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η επίθεση ήταν μια απάντηση στις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος εναντίον αμάχων, οι οποίες, όπως είπε, είχαν εκτοπίσει «δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπους.

Στις 4 Δεκεμβρίου, ταξίδεψε στο Χαλέπι για να επιβλέψει το άνοιγμα των κυβερνητικών γραφείων, επαινώντας τους υπαλλήλους των προηγούμενων διοικήσεων που επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.

Τη Δευτέρα, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, του ανατέθηκε ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης.

Πηγή: Τhe New Arab