Ο Arkady Babchenko, ο ρώσος δημοσιογράφος του οποίου η δολοφονία στην Ουκρανία ανακοινώθηκε πρόσφατα, εμφανίστηκε τελικά ζωντανός και εξήγησε πως ο υποτιθέμενος θάνατος του ήταν σκηνοθετημένος προκειμένου να εντοπιστούν αυτοί που προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν, αποκαλύπτοντας -στην ουσία- ρώσους πράκτορες πίσω από αυτή την ενέργεια.
Oι ουκρανικές αρχές ειδικότερα την Τρίτη ανακοίνωσαν πως ο δημοσιογράφος κατέληξε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο έπειτα από πυροβολισμούς που δέχτηκε στην πλάτη εντός του διαμερίσματός του. Μάλιστα ειπώθηκε πως το άψυχο σώμα εντόπισε η γυναίκα του μέσα σε μια λίμνη αίματος.
Ωστόσο, μια μέρα μετά την ανακοίνωση, ο Ρώσος εμφανίστηκε ζωντανός προκαλώντας έκπληξη. «Η δολοφονία του Arkady Babchenko ζητήθηκε από ρώσους πράκτορες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Θα ήθελα να συγχαρώ την οικογένεια του Arkady και τον ίδιο», τόνισε ο επικεφαλής; των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Vasyl Hrytsak.
Την ίδια ώρα εξαπέλυσε επίθεση στις ρωσικές μυστικές δυνάμεις κατηγορώντας τις πως ζήτησαν τη δολοφονία του δημοσιογράφου στο Κίεβο, ενώ πλήρωσαν ουκρανό πολίτη για να εκτελέσει το συμβόλαιο θανάτου για 40.000 δολάρια.
Διευκρίνισε επίσης πως ο δολοφόνος που θα έκανε την πράξη θα αγόραζε μόνος του τα απαραίτητα όπλα και σύνεργα για την εγκληματική ενέργεια. Ο φερόμενος ως δράστης βρίσκεται υπό κράτηση.
Ο Babchenko σε δημόσια εμφάνισή του στην τηλεόραση ευχαρίστησε όσους λυπήθηκαν για το θάνατό του, ενώ ζήτησε συγνώμη από τη σύζυγό του για όλο αυτό που αναγκάστηκε να ζήσει, αφού δεν της είχε πει καν για την επιχείρηση στην οποία θα συμμετείχε.
Ήδη η «δολοφονία» του προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η Ουκρανία «έδειξε» τη Ρωσία ως υπεύθυνη για αυτή την ενέργεια.
Σημειώνεται ότι ο ρώσος δημοσιογράφος βρισκόταν στο Κίεβο έπειτα από συνεχείς απειλές που δεχόταν για τη ζωή του εξαιτίας της κριτικής που ασκούσε στη ρωσική πολιτική για την Ουκρανία και τη Συρία.
Είχε πολλάκις δεχθεί επιθέσεις από φιλοκυβερνητικούς πολιτικούς στη Ρωσία για σχόλια που είχε κάνει στα social media για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και για τη δήλωσή του πως η Ρωσία είναι ένας επιτιθέμενος ενάντια στην Ουκρανία.
O Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος τον ευχαρίστησε «που εμπόδισε μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας» να υλοποιηθεί το σενάριο «με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε το γραφείο Τύπου του.
Ο Ποροσένκο πρόσθεσε επίσης ότι το Κίεβο θα προσφέρει προστασία στον Μπάμπτσενκο, εκτιμώντας ότι «είναι απίθανο να ηρεμήσει η Μόσχα».
Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών και βουλευτής Αντόν Γκερατσένκο ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η σκηνοθεσία αυτή της δολοφονίας ήταν απαραίτητη για να «αποτραπεί και να καταγραφεί όλη η αλυσίδα, από τον πληρωμένο δολοφόνο ως τους εγκεφάλους και αυτούς που ζήτησαν τη δολοφονία», πείθοντάς τους ότι «αυτή εκτελέστηκε».
«Ο Σέρλοκ Χολμς είχε χρησιμοποιήσει με επιτυχία την σκηνοθεσία του ίδιου του του θανάτου για να διαλευκάνει περίπλοκα εγκλήματα», πρόσθεσε ο Γκερατσένκο.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «μια νέα αντιρωσική πρόκληση». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την ουκρανική επιχείρηση «μασκαράτα» η οποία στήθηκε «για προπαγανδιστικούς σκοπούς».
Η σκηνοθετημένη δολοφονία του Μπάμπτσενκο προκάλεσε την αντίδραση και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος κατήγγειλε ότι η Ουκρανία διασπείρει «ψευδείς ειδήσεις».
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ εξέφρασε «την έντονη αγανάκτησή του όταν ενημερώθηκε ότι για την απάτη των ουκρανικών υπηρεσιών Πληροφοριών η οποία στήθηκε στο πλαίσιο ενός πολέμου ενημέρωσης».
«Είναι πάντα επικίνδυνο για τα κράτη να παίζουν με τα γεγονότα και κυρίως στις πλάτες δημοσιογράφων», πρόσθεσε.
Ο 41χρονος είναι βραβευμένος διακεκριμένος ρεπόρτερ και πολεμικός ανταποκριτής. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανακοίνωσή του, ζήτησε από το Κίεβο να διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Η ρωσική εξεταστική επιτροπή ξεκίνησε ποινική έρευνα. Διεξοδική έρευνα από τις ουκρανικές αρχές ζήτησε και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).