Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγιε: Ο διαπραγματευτής και η πιο μετριοπαθής φωνή στην ηγεσία της Χαμάς

Ο 62χρονος Παλαιστίνιος που ζούσε χρόνια στο Κατάρ και αποτελούσε το "πρόσωπο" της Χαμάς. Στον πόλεμο στη Γάζα έχασε σε μια μέρα και τους τρεις γιους του.
|
Open Image Modal
Ισμαήλ Χανίγιε
via Associated Press

Ο 62χρονος Παλαιστίνιος, Ισαμήλ Χανίγιε που δολοφονήθηκε στο Ιράν, με την Χαμάς να κατηγορεί το Ισραήλ,  ήταν επί χρόνια ο ηγέτης του πολιτικού βαραχίονα της οργάνωσης. 

Παρά την συχνά σκληρή ρητορική του, γενικά θεωρείτο πάντα από τους αναλυτές ως μετριοπαθής και πραγματιστής, σε σύγκριση με τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες της Χαμάς με έδρα τη Γάζα ενώ είχε αναλάβει ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για μια εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους. 

Στον πόλεμο που μαίνεται επί δέκα μήνες στη Γάζα είχε χάσει δεκάδες μέλη της άμεσης οικογένειας του. Σε ένα πλήγμα έχασε τους τρεις γιους του και σε ένα δεύτερο συνολικά 10 μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων την αγαπημένη του αδερφή. 

Έγινε ευρέως γνωστός όταν το 2006, ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη της Χαμάς  στις εκλογές.

Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.

 

Επί χρόνια ζούσε ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και νωρίτερα στην Τουρκία.

Γιος οικογένειας προσφύγων από την πόλη που ονομάζεται Ασκαλέν στα αραβικά  και Ασκελόν στα εβραϊκά, μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου ”γεννήθηκε” η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Τρία χρόνια αργότερα, με την ίδρυσή της Χαμάς, εντάχθηκε σε αυτή ενώ παράλληλα ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγιε φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ κι είχε εκτοπιστεί για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.

Αναρριχήθηκε τάχιστα μέσα στην οργάνωση και αφού ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας το 2006, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ”στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ”, επιλέγοντας να πάει αντίθετα στο ρεύμα, καθώς η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.

Όμως ήταν επί των ημερών του που ξέσπασε, το 2007, ο μίνι-εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Φατάχ.

Η πρώτη πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες και η δέυτερη έχει τον έλεγχο στην Δυτική Όχθη ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, με την μεσολάβηση τη Κίνας, Χαμάς και Φατάχ μαζί με άλλες 12 παλαιστινιακές οργανώσεις υπέγραψαν συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης με απότερω στόχο τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας μόλις τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα. 

Σε κάθε περίπτωση η τότε συγκατοίκησή του Χενίγιε με τη Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία. Η Χαμάς εκδίωξε την Φατάχ από την Γάζα το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από αυτή.

Ο Χανίγιε εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ,  επίσης εξόριστο στο Κατάρ.

Σε οπτικό υλικό που είχαν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς αμέσως μετά την επίθεση στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, διακρινόταν ο Ισμαήλ Χανίγιε να συζητά με αγαλλίαση με άλλα στελέχη της παράταξης στο γραφείο του στη Ντόχα, καθώς παρακολουθούσε ρεπορτάζ σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο που εικόνιζε μαχητές που είχαν καταλάβει τζιπ του ισραηλινού στρατού.

Εννιά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε ερείπια, ο Ισμαήλ Χανίγιε είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.

Πηγές: BBC, ΑFP