Ποιος ήταν ο Ρώσος μπλόγκερ Τατάρσκι και ποια η γυναίκα που συνελήφθη για τη δολοφονία του

Η 26χρονη Ντάρια Τρέποβα είχε εισαχθεί σε λίστα καταζητουμένων.
Open Image Modal
TELEGRAM @VLADLENTATARSKYBOOKS via Reuters

Ρώσοι ερευνητές έθεσαν υπό κράτηση μια γυναίκα στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία του φιλικού προς το Κρεμλίνο και τον πόλεμο στρατιωτικού μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, σε έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη.

Η 26χρονη Ντάρια Τρέποβα είχε εισαχθεί νωρίτερα στη λίστα καταζητούμενων του υπουργείου Εσωτερικών. Η σύλληψή της επιβεβαιώθηκε αργότερα από την Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας.

Ρωσικά ΜΜΕ είπαν ότι στον Τατάρσκι είχε δοθεί ένα αγαλματίδιο λίγο πριν την έκρηξη, και θεωρείται πως ίσως στο εσωτερικό του βρισκόταν εκρηκτική συσκευή. Πάνω από 30 άτομα τραυματίστηκαν.

 

 

Οι αρχές είπαν πως το συμβάν διερευνάται ως δολοφονία και ότι είχε σχεδιαστεί με προσοχή, ενώ συμμετείχαν πολλά άτομα. Η ρωσική επιτροπή αντιτρομοκρατίας υποστήριξε πως διοργανώθηκε από ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες «με άτομα που συνεργάζονταν» με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είναι στη φυλακή από τον Ιανουάριο του 2021, αφού επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία μετά από επίθεση εναντίον του με νευροτοξικό παράγοντα τον Αύγουστο του 2020.

Η Τρέποβα συνελήφθη σε διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη που ανήκε σε φίλο του συζύγου της, σύμφωνα με αναφορές. Την ημέρα της εισβολής πέρυσι έχει αναφερθεί πως κρατήθηκε για ημέρες λόγω της συμμετοχής της σε αντιπολεμική διαδήλωση.

 

 

Ο Τατάρσκι ήταν εκεί στο πλαίσιο πατριωτικής εκδήλωσης με υποστηρικτές σε καφετέρια, ως καλεσμένος ομιλητής. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται μια νεαρής ηλικίας γυναίκα με καφέ παλτό να μπαίνει στην καφετέρια με ένα κουτί. Σε εικόνες το κουτί φαίνεται να τοποθετείται σε ένα τραπέζι. Σε άλλο βίντεο φαίνεται να δίνεται ένα αγαλματίδιο στον Τατάρσκι, ίσως από το κουτί αυτό. Ρωσικά ΜΜΕ είπαν ότι η έκρηξη έλαβε χώρα λίγα λεπτά αφού μια γυναίκα, που είχε παρουσιαστεί ως «Νάστια», έδωσε στον Τατάρσκι το αγαλματίδιο, που είπε ότι είχε φτιάξει για αυτόν.

Σημειώνεται πως η καφετέρια ανήκε κάποτε στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, που ηγείται της διαβόητης εταιρείας μισθοφόρων Wagner, που συμμετέχει στις συγκρούσεις στο Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας. Ο Πριγκόζιν είπε πως το είχε δώσει στο Cyber Front Z, που αυτοαποκαλείται «στρατεύματα πληροφορίας της Ρωσίας» και ότι είχε ενοικιαστεί για το βράδυ.

 

 

Ο Τατάρσκι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μαξίμ Φομίν, δεν ήταν αξιωματούχος ή στρατιωτικός, μα ένας γνωστός μπλόγκερ με πάνω από μισό εκατομμύριο followers και ποινικό παρελθόν, όπως ο Πριγκόζιν. Είχε γεννηθεί στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και έλεγε πως είχε ενταχθεί σε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις όταν βγήκε από τη φυλακή, όπου εξέτιε ποινή για ένοπλη ληστεία.

Ο 40χρονος Τατάρσκι, ο οποίος ήταν μέλος της κοινότητας των «military bloggers» που έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί μετά την έναρξη της εισβολής, ήταν ένας από αυτούς που είχαν φτάσει στο σημείο να ασκήσουν κριτική στις ρωσικές αρχές, αποδοκιμάζοντας τις ένοπλες δυνάμεις και ακόμα και τον πρόεδρο Πούτιν για τις ήττες στο πεδίο της μάχης. Ο ίδιος συμμετείχε και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και μετέδιδε από το μέτωπο, ενώ υποστήριζε ότι είχε βοηθήσει στην εξαπόλυση drones και στην κατασκευή οχυρώσεων. Ο Τατάρσκι ήταν μεταξύ αυτών που ζητούσαν δημοσίως πιο επιθετική στρατηγική από τη Ρωσία στον πόλεμο.

 

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέβασε βίντεο μέσα στο Κρεμλίνο, όπου ο Πούτιν κήρυττε την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας. «Θα τους νικήσουμε όλους, θα τους σκοτώσουμε όλους, θα τους ληστέψουμε όλους όπως είναι απαραίτητο. Όπως μας αρέσει» είπε στους followers του.

Η δολοφονία του Τατάρσκι θυμίζει αυτήν της Ντάρια Ντούγκινα, υποστηρίκτριας του πολέμου και κόρης Ρώσου υπερεθνικιστή, κοντά στη Μόσχα τον Αύγουστο. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επιρρίψει ευθύνες στην Ουκρανία, ενώ ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ απέδωσε την έκρηξη στις «εσωτερικές πολιτικές διαμάχες» της Ρωσίας, λέγοντας πως «οι αράχνες αλληλοτρώγονται μέσα στο βάζο». Ο Πριγκόζιν πάντως είπε πως δεν νομίζει ότι ήταν η ουκρανική κυβέρνηση: «Νομίζω πως υπάρχει μια ομάδα ακραίων, που μάλλον δεν έχει να κάνει κάτι με την κυβέρνηση».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters