Τίποτα δεν μας ξυπνά πιο πολύ από ένα φλιτζάνι καφέ. Είτε πρόκειται για λάτε, μόκα ή εσπρέσο, σε μερικούς από εμάς αρέσει τόσο πολύ που έχουμε πολλά φλιτζάνια την ημέρα.
Αλλά πώς επηρεάζει αυτό την υγεία μας; Λοιπόν, μια νέα μελέτη αναφέρει ότι τύπος του καφέ που διαλέγουμε μπορεί να κάνει την διαφορά.
Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Αλλά η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να οφείλεται στον τρόπο παρασκευής του καφέ και στο φύλο μας.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση εσπρέσο συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη διαφορά στα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με το φύλο (του καταναλωτή). Η καφετιέρα coffee plunger συνδέθηκε με τα μικρότερα.
Οι φυσικές χημικές ουσίες στον καφέ - διτερπένια, καφεστόλη και καβεόλη - αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η μέθοδος παρασκευής έχει επιρροή, αλλά μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές τι αντίκτυπο μπορεί να έχει ο καφές εσπρέσο και σε ποιες ποσότητες.
Έτσι, οι ερευνητές δοκίμασαν να συγκρίνουν τον καφέ εσπρέσο με άλλες μεθόδους παρασκευής σε ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω.
Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη ρωτήθηκαν πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν καθημερινά — κανένα, 1-2 φλιτζάνια, 3–5 και 6 ή περισσότερα; —και ποιο το είδος παρασκευής του — καφές φίλτρου σε καφετιέρα, σε καφετιέρα coffee plunger, εσπρέσο από μηχανή καφέ, στιγμιαίος κτλ.
Ελήφθησαν δείγματα αίματος και μετρήθηκαν το ύψος και το βάρος των συμμετεχόντων. Οι πληροφορίες αναλύθηκαν επίσης για παράγοντες που δυνητικά επηρεάζουν: διατροφή και τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της σωματικής δραστηριότητας. μορφωτικό επίπεδο; και εάν είχε διαγνωστεί διαβήτης τύπου 2.
Τα δεδομένα υπογράμμισαν ότι η σχέση μεταξύ του καφέ και της χοληστερόλης γενικά στο αίμα διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων για όλους τους τύπους παρασκευής καφέ.
Οι γυναίκες έπιναν κατά μέσο όρο λίγο λιγότερο από τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα ενώ οι άνδρες έπιναν κατά μέσο όρο σχεδόν πέντε.
Η κατανάλωση τριών ως πέντε φλιτζανιών εσπρέσο την ημέρα συσχετίστηκε σημαντικά γενικά με αυξημένη χοληστερόλη ορού [χοληστερόλη στο αίμα], ιδιαίτερα στους άνδρες.
Και η λήψη έξι ή περισσότερων φλιτζανιών φιλτραρισμένου καφέ κάθε μέρα συσχετίστηκε με 0,11 mmol/l υψηλότερη χοληστερόλη στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν φιλτραρισμένο καφέ.
Ενώ ο στιγμιαίος καφές συσχετίστηκε με αύξηση της χοληστερόλης και στα δύο φύλα, (οι τιμές αυτές) δεν αυξήθηκαν (ανάλογα) με τον αριθμό των φλιτζανιών κατανάλωσης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν επέλεξαν τη σκόνη/κόκκους καφέ.
Οι ερευνητές επεσήμαναν μερικούς περιορισμούς στη μελέτη. Μεταξύ των 21.083 συμμετεχόντων δεν προσδιορίστηκε ένα τυπικό «μέγεθος κούπας». Και παρατήρησαν ότι διαφορετικοί τύποι εσπρέσο - από μηχανές καφέ, κάψουλες ή μπρίκια εσπρέσο moca pot - είναι πολύ πιθανό να περιέχουν διάφορα επίπεδα των βασικών φυσικών χημικών ουσιών.
«Είναι ενδιαφέρον ότι ο καφές περιέχει περισσότερες από χίλιες διαφορετικές φυτοχημικές ουσίες. Η πρόσληψη κάθε ένωσης εξαρτάται επίσης από την ποικιλία των ειδών καφέ, τον βαθμό καβουρδίσματος, τον τύπο της μεθόδου παρασκευής και το μέγεθος της μερίδας», αναφέρουν εκείνοι που διενήργησαν την έρευνα.
«Ο καφές είναι το κεντρικό διεγερτικό που καταναλώνεται πιο συχνά παγκοσμίως. Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης καφέ, ακόμη και μικρές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες».