Εξωφρενική αύξηση παιδικών δυστυχημάτων και τροχαίων τον Μάιο. Μπορούμε να τα αποτρέψουμε.
Open Image Modal
rbkomar via Getty Images

«Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτείται για την καλή διαβίωσή τους» Αρθρο 24 – Δικαιώματα του Παιδιού - Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Δεν έχει κάνει σε κανέναν αίσθηση ότι μόνο τον μήνα Μάιο τουλάχιστον 10 παιδιά έχασαν βίαια τη ζωή τους; Ότι συνολικά τα θύματα των τροχαίων στη χώρα μας ήταν όσα και αυτά των Τεμπών; 

«Εάν ένας ένοπλος εισβάλει σ΄ένα σχολείο στις ΗΠΑ πυροβολήσει και σκοτώσει 10 παιδιά και τραυματίσει άλλα οκτώ η είδηση θα κάνει το γύρο του κόσμου και θα συγκλονίσει. Όταν όμως πρόκειται για σποραδικά περιστατικά συνοδευόμενα από την αντίληψη ότι είναι ατυχήματα και πως πρόκειται για μια ακόμη προσωπική τραγωδία τότε έχουμε μια απολύτως λανθασμένη προσέγγιση που επηρεάζει την ευημερία μιας κοινωνίας και τις μελλοντικές γενιές» δηλώνει στη HuffPost Greece o Jonathon Passmore, διευθυντής του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπεύθυνος του προγράμματος για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη τραυματισμών και βίας. 

“Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 320.000 ανθρώποι, συμπεριλαμβανομένων 10.000 παιδιών κάτω των 15 ετών»”

Την ώρα που γράφονταν αυτές τις γραμμές, 1η Ιουνίου 2023 ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, μια ακόμη είδηση: «Τρεις παρασύρσεις πεζών μέσα σε λίγες ώρες - Ενας νεκρός, σε κρίσιμη κατάσταση κοριτσάκι τριών ετών». (*Χρονολόγιο ατυχημάτων/δυστυχημάτων στο τέλος του κειμένου)

Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωνε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του παιδιού και τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να είναι ελεύθερο, προστατευμένο και ασφαλές».

Mήπως βρισκόμαστε σε κάποιου είδους άτυπο πόλεμο με θύματα παιδιά και νέους ενήλικες;

Μια σιωπηλή επιδημία

«Οι τραυματισμοί από ατυχήματα ιδίως μεταξύ των παιδιών και των εφήβων είναι μια σιωπηλή επιδημία. Είναι η κύρια αιτία θανάτου. Στην Ευρώπη, σε αντίστοιχα περιστατικά με αυτά που μου περιγράφετε χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους περισσότεροι από 320.000 ανθρώποι, συμπεριλαμβανομένων 10.000 παιδιών κάτω των 15 ετών» τονίζει ο Jonathon Passmore αφού έχει ενημερωθεί για τα περιστατικά στην Ελλάδα.

 

“Το 80% των ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στο σπίτι.”

 

«Ο όρος ατύχημα είναι αδόκιμος, δεν λείπει η τύχη, είναι ευθύνη του ανθρώπου. Αρα γι΄αυτό χρειάζεται ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη. Πρέπει να χτυπήσουμε ένα καμπανάκι. Τα παιδικά ατυχήματα είναι απειλή για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας» υπογραμμίζει η Σοφία Καραγιαννοπούλου - Κόγιου, Παιδίατρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας Βορείου Ελλάδας και διευθύντρια του ΕΣΥ.

“Στις ηλικίες 1-14 χρονών το 30% των θανάτων οφείλεται σε ατυχήματα»”

 Τονίζει δε ότι τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία σε όλες τις αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες.

«Οι γονείς τρέμουν την μηνιγγίτιδα και καλά κάνουν. Ωστόσο, στις ηλικίες 1-14 χρονών μόνο ένα 8% χάνει τη ζωή του από αυτή την αιτία. Το 30% των θανάτων οφείλεται σε ατυχήματα» συμπληρώνει η κα. Σοφία Καραγιαννοπούλου - Κόγιου.

«Στην Ελλάδα τα ατυχήματα είναι από τις πρώτες αιτίες νοσηρότητας στα παιδιά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μισοί θάνατοι και λίγο πάνω από το μισό οφείλονται σε κάποιου είδους ατύχημα» δηλώνει στη HuffPost Greece o Αναστάσιος Χατζής - Παιδίατρος - εντατικολόγος - τ. συντονιστής - διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων ”Η Αγία Σοφία”. Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση συμφωνεί πως τα ατυχήματα/ δυστυχήματα αναμφίβολα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Ταλαιπωρημένες κοινωνίες

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι θάνατοι από τραυματισμούς είναι υψηλότεροι στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ τα φτωχότερα παιδιά αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους από τους εύπορους συνομηλίκους τους.

«Βασική αιτία είναι η μεγάλη κόπωση και το στρες των γονιών, που επηρεάζει την αντιληπτική τους ικανότητα και την ικανότητα να δράσουν» επισημαίνει η κα Καραγιαννοπούλου-Κόγιου.

«Μπορεί να συμβεί σε όλους μας, γι΄αυτό θέλει μεγάλη προσοχή. Σημαντικό ρόλο παίζει και το φυσικό περιβάλλον όπου μεγαλώνει ένα παιδί. Το χαμηλό μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, το νεαρό της ηλικίας των γονιών, και εδώ δίνουμε έμφαση στις κοινότητες των Ρομά, είναι παράγοντες που ενθαρρύνουν να συμβεί ένα ατύχημα.

Όμως το στρες, η κόπωση και οι άλλοι παράγοντες δεν είναι αθωωτικοί για όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν σαφέστατα παραδείγματα που έχουν να κάνουν με παραμέληση που φτάνει στο όριο της κακοποίησης. Η μάνα που αφήνει τα παιδιά της μόνα τους είναι μια μεγάλη παραμέληση, είναι κακοποίηση» συνεχίζει η κυρία Καραγιαννοπούλου

“Κάθε χρόνο έχουμε 300 πνιγμούς, 35 περίπου από αυτούς αφορούν παιδιά και εφήβους»”

 

«Όπου υπάρχει παιδί, υπάρχει και ατύχημα» 

Open Image Modal
recep-bg via Getty Images

 «Παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, τουλάχιστον το 80% των ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στο σπίτι.Το χειρότερο είναι να πέσει ένα παιδί από το μπαλκόνι, το παράθυρο ή τις σκάλες, να καεί με νερό ή κάποιο άλλο υγρό, να γλιστρήσει στο μπάνιο, να δηλητηριαστεί, να πνιγεί, να πάθει ηλεκτροπληξία, να μην ξεχνάμε και τα δαγκώματα από τους φιλικούς σκύλους που έχουμε στα σπίτια.

Ωστόσο, βλέπουμε αυξημένα ποσοστά πλέον και στο δημόσιο χώρο, τα παιδιά στα οχήματα, στα δίκυκλα, όταν διασχίζουν το δρόμο, στην παιδική χαρά, στον αθλητισμό, παντού παραμονεύει ο κίνδυνος. Αθλήματα, όπως η πυγμαχία, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο, το ίδιο και στο ποδόσφαιρο, οι κεφαλιές. Παντού θέλει προσοχή» υπογραμμίζει ο κ. Χατζής.

Παράνοια;

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει, εκτός από εγρήγορση, να είμαστε σε μια διαρκή παράνοια; Ρωτάμε τον κ. Χατζή για να λάβουμε την απάντηση:

«Εάν λάβουμε υπόψιν μας το αντίθετο, που είναι δηλαδή να χάσει ένα παιδί τη ζωή του από ατύχημα ή να μας μείνει ανάπηρο, δεν θα ήμουν τόσο ευαίσθητος όσον αφορά τη λέξη ”παράνοια”. Οι γεννήσεις έχουν μειωθεί, ελάχιστοι έχουν περισσότερα από δύο παιδιά, οι περισσότεροι έχουν ένα, άρα ναι είμαι αυστηρός σε αυτό το θέμα, ας υπάρχει λίγη παράνοια δεν πειράζει, είναι πολύτιμη η ζωή ενός παιδιού. Αν ενοχλεί, ας το πούμε πρόληψη. Πάντως εάν είχαμε τόσους θανάτους τον Μάιο, τώρα το καλοκαίρι που αρχίζουν τα μπάνια και υπάρχει μεγαλύτερη χαλαρότητα τι θα γίνει;».

Θάλασσα και άσφαλτος

Open Image Modal
John Foxx via Getty Images

«Παρόλο που είμαστε ναυτική χώρα, έχουμε κάθε χρόνο 300 πνιγμούς, 35 περίπου από αυτούς τους πνιγμούς αφορούν παιδιά και εφήβους» λέει η κα Καραγιαννοπούλου, ενώ δίνει έμφαση και στα τροχαία.

«Κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα ως Κοινωνική Παιδιατρική Βόρειας Ελλάδας για να μπουν τα παιδικά καθίσματα. Για χρόνια στέλναμε συνέχεια επιστολές για να εφαρμοστεί αυτός ο απλός ευρωπαϊκός κανόνας» σχολιάζει και αναφέρει ότι τα παιδιά κινδυνεύουν στο δρόμο γιατί είναι πιο κοντά όσον αφορά  το ύψος τους, δεν ξέρουν τα σήματα, έχουν μια ανωριμότητα  νευροαισθητηριακή και ως εκ τούτου είναι πολύ εύκολο να τραυματιστούν.

“«Έχουμε περίπου 650 νεκρούς το χρόνο από τροχαία, εάν ανάγουμε τον αριθμό αυτόν ανά μήνα τότε έχουμε 55 νεκρούς μηνιαίως. Τόσους όσους είχαμε και στα Τέμπη»...”

Αυτό που είδαμε μέσα στον μήνα Μάιο είναι εξωφρενικό και πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως να δοθεί έμφαση στο μάθημα της οδικής αγωγής με τον ίδιο ζήλο που προωθείται το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής. Δεν αυξάνει μόνο την πιθανότητα να γλυτώσουν τα παιδιά από ένα ατύχημα, αλλά διαμορφώνει μια κουλτούρα για τους πολίτες του αύριο. 

Τροχαία: μια μάστιγα

«Έχουμε περίπου 650 νεκρούς το χρόνο από τροχαία, εάν ανάγουμε τον αριθμό αυτόν ανά μήνα τότε έχουμε 55 νεκρούς μηνιαίως.Τόσους όσους είχαμε και στα Τέμπη». επισημαίνει ο κ. Γιώργος Γιαννής,  Συγκοινωνιολόγος, Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ για την Ελλάδα τα τροχαία είναι η τρίτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 1- 4 ετών. 

Open Image Modal
.
WHO

 

Ο κ. Γιαννής μας εξηγεί ότι δεν πρόκειται για μεγάλο ποσοστό. Ο δείκτης φαίνεται μεγάλος, λόγω του ότι σε αυτή την ηλικία δεν σημειώνονται πολλοί θάνατοι παιδιών. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ανέρχεται στο  2% -  δηλαδή περίπου 10 παιδιά το χρόνο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 9% για νέους  18-24 ετών. Ομως το μεγάλο ποσοστό θανάτων της τάξης του 36%  αφορά μοτοσυκλετιστές κάθε ηλικίας, οι περισσότεροι είναι νέοι.

Υπάρχουν και καλά νέα 

Open Image Modal
.
Eurokinissi

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ όσον αφορά τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους. Το αισιόδοξο είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα έχει μειωθεί περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Το ίδιο ισχύει και με τους θανάτους παιδιών σε τροχαία δυστυχήματα. Η μείωση είναι της τάξεως του 60% εάν συγκρίνουμε τα στοιχεία από το 1991 έως το 2019 στις ηλικίες 0-14 ετών. Το 1991, 73 παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους και το 2019 12 παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ.

Βέβαια βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 στις ηλικίες 10-14 σε ″ατυχήματα μεταφοράς” έχασαν τη ζωή τους 4 παιδιά, όμως στις ηλικίες 15-19 ο αριθμός εκτοξεύεται στα 34 παιδιά. 

Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη

Η αντιπαραβολή αριθμών και παιδικών ψυχών είναι άχαρη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα και δράσεις. 

Τον Μάιο του 2023, 10 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και άλλα 8 τραυματίστηκαν, τα περισσότερα σοβαρά. Νέοι ενήλικες έσβησαν στην άσφαλτο και οικογενειάρχες άφησαν τα παιδιά τους ορφανά. Όλα συνδέονται και όλα εντάσσονται στις κατηγορίες των ατυχημάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί. 

Η ατομική και προσωπική ευθύνη είναι υψίστης σημασίας όπως και ο ρόλος της πολιτείας. Ο κ. Χατζής καλεί το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, αρχίζοντας από το δημοτικό. Να μάθουν τα παιδιά από τι κινδυνεύουν. Καλεί σε συντονισμένη δράση για την ενημέρωση γονέων, ώστε να μάθουν να προστατεύουν τα παιδιά τους. Ό,τι μάθουν τώρα, θα τα ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα πρέπει να ελέγχει τις δομές στις οποίες βρίσκονται παιδιά και να συνδράμει συμβουλευτικά τους γονείς.

“«Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα κενό όσον αφορά την ευαλωτότητα των παιδιών αυτό πρέπει να οδηγήσει σε δράση στο υψηλότερο επίπεδο διακυβέρνησης...»”

Από την πλευρά της η κα Γιαννακοπούλου καλεί την παιδιατρική κοινότητα να είναι πιο ευασθητοποιημένη και να ενημερώνει τους γονείς, ιδίως τους νέους γονείς. Εκτιμά ότι η πολιτεία θα πρέπει να δώσει απλόχερα ένα μεγάλο δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών με κοινωνικούς λειτουργούς που θα ενημερώνουν και θα καθοδηγούν τους γονείς ιδίως τις οικογένειες εκείνες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Επαναλαμβάνει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στο μάθημα οδικής κυκλοφορίας.  Ακόμη πιο σημαντικό να μάθουν όλοι τα βασικά μέτρα προφύλαξης μέσα στο σπίτι και υπογραμμίζει ότι δεν αφήνουμε ποτέ μόνα τους τα παιδιά.

 Αλλες οδηγίες

  • Μην αφήνετε τα κάγκελα του κρεβατιού κατεβασμένα
  • Μην έχετε πιπίλα στο μωρό με κορδέλα στο λαιμό του 
  • Μην αφήνετε καρφίτσες, φυλαχτά επάνω στο παιδί
  • Μην αφήνεται αντικείμενα που μπορεί να καταπιεί σε σημεία που το παιδί έχει πρόσβαση
  • Προσοχή στο μπάνιο και την μπανιέρα και μην αφήνετε κλειδί στο μπάνιο.
  • Τοποθετήστε προστατευτικά σε πρίζες.
  • Μακρυά τα παιδιά από την πόρτα του ασανσέρ. 
  • Μην βάζετε δηλητηριώδεις ουσίες και αλκοόλ σε μπουκάλια αναψυκτικών 
  • Μακρυά οι  πλαστικές σακούλες 
  • Μη κάνετε το πάτωμα κατά την καθαριότητα να γλιστράει
  • Καλύψτε τις μυτερές γωνίες των επίπλων.
  • Βάλτε αυτοκόλλητα στις τζαμαρίες στο ύψος των παιδιών έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει τζάμι
  • Μην τα αφήνετε να παίζουν με ζώνες, σχοινιά. 
  • Κρύψτε κυνηγετικά όπλα και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα

 Από τα πιο σημαντικά μάθετε απ΄έξω το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων

 

Kέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777 

«Πρόληψη σημαίνει εκπαίδευση, ενημέρωση, υπευθυνότητα. Χρειάζεται να εμπλακούν όλοι: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί, η  ιατρική κοινότητα, η πολιτεία, οι δημοσιογράφοι» λέει η κα Γιαννακοπούλου. 

Δεν είναι Ατυχήματα 

Οι τραυματισμοί στα παιδιά μπορούν να προληφθούν και υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να σωθούν ζωές παιδιών με συντονισμένη δράση στον τομέα της δημόσιας υγείας, σχολιάζει ο Jonathon Passmore από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προσθέτει πως δεν υπάρχει μια πραγματικά συντονισμένη δομή και δράση για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων.

«Υπάρχει ένας κατακερματισμός αρμοδιοτήτων όπου μια ομάδα για παράδειγμα επικεντρώνεται στην οδική ασφάλεια, άλλη στην προστασία των παιδιών από πνιγμό. Πρόκειται για σωστές δράσεις όπως αυτή που συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις με ομάδες που έχουν καταφέρει να πείσουν τις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη που να μην υπερβαίνει τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Υπάρχουν επίσης ομάδες οι οποίες προωθούν τη δράση ′kids can’t fly’, έτσι ώστε να αποτρέψουν τα παιδιά από το να μιμηθούν τους ιπτάμενους σούπερ ήρωες που θαυμάζουν από τα παιδικά που βλέπουν.

Το ίδιο βλέπουμε και με τους διάφορους κυβερνητικούς φορείς. Εχουμε τα υπουργεία Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης κτλ αλλά δεν υπάρχει συντονισμένη δράση» λέει και προσθέτει:

«Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα κενό όσον αφορά την ευαλωτότητα των παιδιών αυτό πρέπει να οδηγήσει σε δράση στο υψηλότερο επίπεδο διακυβέρνησης για την οικοδόμηση δομών που θα προωθούν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη συνεργασία και τη συνεννόηση με γνώμονα πάντα το ευ ζην των παιδιών. Σε κάποιες χώρες έχουν υπουργεία για τη Γυναίκα και το Παιδί».

“«Το κόστος της πρόληψης είναι μικρότερο από αυτό που θα προκύψει ως συνέπεια, εάν υποτιμήσουμε το πρόβλημα»”

Σύμφωνα με τον Jonathon Passmore τα ατυχήματα, και ιδίως τα τροχαία ατυχήματα, επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία και το σύνολο της κοινωνίας.

Τα ατυχήματα επιφέρουν κόστος στο ΑΕΠ από 3 έως και 6%, λέει και διευκρινίζει ότι δεν είναι μόνο ο θάνατος νέων ανθρώπων αλλά και οι τραυματίες. Αυτό είναι ένα τεράστιο και μακροχρόνιο κόστος για τη δημόσια υγεία, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν μόνιμες αναπηρίες και άλλες βλάβες.

«Όταν εξετάζουμε το πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά σε όλων των ειδών τους τραυματισμούς, διαπιστώνουμε ότι ο αντίκτυπος είναι τεράστιος και οι εμπλεκόμενοι φορείς και δρώντες είναι πολλοί. Άρα απαιτείται μεγαλύτερη εστίαση στο πρόβλημα και περισσότερη δράση.

Απλά αναλογιστείτε πόσο επηρεάζεται το εργατικό δυναμικό μια χώρας και οι μελλοντικές γενιές. Αρα το κόστος της πρόληψης είναι μικρότερο από αυτό που θα προκύψει ως συνέπεια, εάν υποτιμήσουμε το πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε στην πρόληψη και με την κατάλληλη ηγεσία μπορούν να επιτευχθούν πολλά».

Ξεκαθαρίζει δε με ιδιαίτερη ένταση ότι οι τραυματισμοί δεν επιτρέπεται να εκλαμβάνονται ως ένα αναπόφευκτο παιχνίδι της μοίρας.

«Εχουμε όλα τα δεδομένα και τις αποδείξεις που μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο. Ξέρουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι, τα ρίσκα, υπό ποιες συνθήκες έχουν συμβεί μια σειρά από παρόμοια ατυχήματα. Έχουμε όλα τα δεδομένα, άρα μπορούμε να προβλέψουμε και να παρέμβουμε».

Για τον Passmore η αντίληψη ότι πρόκειται για μεμονωμένα τραγικά περιστατικά και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα είναι λανθασμένη.

«Δεν είναι ατυχήματα. Είναι προβλέψιμοι τραυματισμοί που έχουν αντίκτυπο στα παιδιά μας και στο μέλλον μας». 

*Χρονολόγιο Δυστυχημάτων - Μάιος 2023

1. Τραγωδία στην Αρτα: Νεκρό κοριτσάκι 5,5 μηνών, το ξέχασε στο αυτοκίνητο ο πατέρας του

2. Χανιά: Πατέρας έκανε όπισθεν και πάτησε κατά λάθος το παιδί του. Το κοριτσάκι 2,5 ετών δεν έζησε

3. Τραγωδία στην Κεφαλονιά: Πνίγηκε αγοράκι 3 ετών σε πισίνα - Η μητέρα έβλεπε το 3χρονο αγοράκι της να πνίγεται αλλά δεν ήξερε κολύμπι.

4. Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρό το αγνοούμενο κοριτσάκι 2 ετών- Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε αρδευτικό κανάλι. 

5.. Κρήτη: Σκοτώθηκε σε χωράφι 16χρονο παιδί – Εγκλωβίστηκε σε φρέζα

6. Ξάνθη: Εξάχρονο κοριτσάκι νεκρό στα επείγοντα - Το καταπλάκωσε τοιχίο που υποχώρησε την ώρα που εκείνο έπαιζε

7. Τραγωδία στην Καλλιθέα: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε 13χρονη

8. Περιστέρι: 17χρονος έκλεψε μοτοσικλέτα και λίγο μετά σκοτώθηκε σε τροχαίο με αυτοκίνητο “Μη φωνάξετε τον πατέρα μου και ανησυχήσει” είπε λίγο πριν ξεψυχήσει 

9. Τραγωδία στην Εύβοια: Νεκρός 23χρονος που γλίστρησε στη μπανιέρα

10. Στις 27 Απριλίου 2023 στο Αγρίνιο ένα παιδί 14 ετών ενώ έκανε ποδήλατο έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σοβαροί τραυματισμοί


11. Σε κρίσιμη κατάσταση Ζευγολατιό Κορινθίας μωρό 18 μηνών, έπεσε από μπαλκόνι

12. Λάρισα: 13χρονη έπεσε από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου, ήθελε να αυτοκτονήσει

13.  Δύο παιδιά με εκτεταμένα εγκαύματα από καυτό νερό, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

14. Αίγινα: Τροχαίο με τρεις μαθητές τραυματίες - Συνελήφθη ο οδηγός του ΚΤΕΛ.

15. Λεωφορείο παρέσυρε και τραυμάτισε 8χρονο στην Καλαμάτα

16. Επίσης τον Απρίλιο και συγκεκριμένα το Πάσχα τρία παιδιά υπέστησαν ακρωτηριασμό άκρων στο ένα τους χέρι ενώ μια 7χρονη παραλίγο να καεί ζωντανή όταν τυλίχθηκε στις φλόγες από έκρηξη βαρελότου και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

17. Μάρτιος  2023  - Αμαλιάδα: Στο χειρουργείο με διαμπερές τραύμα η 10χρονη που πυροβόλησε κατά λάθος ο αδελφός της - Κρατούνται ο 14χρονος και ο παππούς τους - Πώς το «παιχνίδι» κατέληξε σε αιματηρό περιστατικό.