Ποιος θυμάται την φραπελιά; Τα Starbucks λανσάρουν ρόφημα από ελαιόλαδο στην Ιταλία

Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι.
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, τα Starbucks, εγκαινιάζουν στην Ιταλία μια σειρά ροφημάτων με βάση το ελαιόλαδο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Xόγουαρντ Σουλτς να δηλώνει ότι η αυτή η «απροσδόκητη, βελούδινη, βουτυρώδης γεύση του ελαιολάδου» ενισχύει τον καφέ και αφήνει μια όμορφη αίσθηση στον ουρανίσκο.

Η Starbucks παρόλο που αποτελεί μια από τις κυρίαρχες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα στις προσπάθειες επέκτασής της στην ιταλική αγορά τροφίμων και ποτών. Ήδη από το 2018, όταν η επιχείρηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στη χώρα, ορισμένοι Ιταλοί κάλεσαν τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ.

Tην ίδια εποχή, ο Σουλτς σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν ερχόμαστε για να μάθουμε στους Ιταλούς πώς να φτιάχνουν καφέ. Ερχόμαστε με ταπεινότητα και σεβασμό, για να μοιραστούμε όλα αυτά που γνωρίζουμε». Η Starbucks διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου είκοσι καταστήματα στη χώρα.

 

«Πλέον οι Ιταλοί θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη μαγεία του ελαιόλαδου μέσα στον καφέ» γράφει ο Σουλτς στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ενώ προσθέτει πως «Σε περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας των Starbucks, δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μια στιγμή που να υπήρξα πιο ενθουσιασμένος».

Η εταιρεία σχεδιάζει μέσα στη φετινή άνοιξη να λανσάρει τη συλλογή των νέων ζεστών και παγωμένων ροφημάτων και στα καταστήματα στη Νότια Καλιφόρνια, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Μέση Ανατολή και την Ιαπωνία.

Η σειρά Oleato, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει έναν παγωμένο εσπρέσο και έναν ζεστό latte με ελαιόλαδο και γάλα βρώμης. Στον κατάλογο υπάγεται και ένας κρύος καφές με «ένα μεταξένιο εκχύλισμα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και γλυκιά κρέμα βανίλιας».

Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, που συνδέεται με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Τα οφέλη του για την υγεία αποδίδονται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του, τα οποία περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και στις πολυφαινόλες, δηλαδή τα μικροθρεπτικά συστατικά που προέρχονται από την ελιά.

Πηγή: BBC