Πολ Αλεξάντερ: Πέθανε ο άνδρας που ζούσε σε «σιδερένιο πνεύμονα» για 70 χρόνια

Είχε προσβληθεί με πολιομυελίτιδα όταν ήταν παιδί έξι ετών το 1952.
|
Open Image Modal
12 Ιουνίου 2023, Βερολίνο: Το "Iron Lung E 52" εκτίθεται στο Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας (BMM) της Charité. Στη συσκευή, η οποία κατασκευάστηκε στο Drägerwerk Lübeck μεταξύ 1952 και 1964, οι πνεύμονες ενός ατόμου μπορούν να διαστέλλονται παθητικά με τη δημιουργία θετικής και αρνητικής πίεσης.
picture alliance via Getty Images

Ο Αλεξάντερ προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα το 1952, όταν ήταν έξι ετών, με αποτέλεσμα να παραλύσει από το λαιμό και κάτω.

Η ασθένεια τον άφησε ανίκανο να αναπνέει, με αποτέλεσμα οι γιατροί να τον τοποθετήσουν στον μεταλλικό κύλινδρο, όπου θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του.

Στη συνέχεια της ζωής του απέκτησε πτυχίο νομικής - και μάλιστα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου - καθώς και δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του. 

«Ο Πολ Αλεξάντερ, ”Ο άνθρωπος με τον σιδερένιο πνεύμονα”, απεβίωσε χθες», ανέφερε μια ανάρτηση σε έναν ιστότοπο συγκέντρωσης χρημάτων για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας .

«Στο διάστημα που έζησε, ο Πολ πήρε πτυχίο, έγινε δικηγόρος και δημοσιευμένος συγγραφέας. Ο Πολ ήταν ένα απίστευτο πρότυπο».

Μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο GoFundme αποκάλυψε ότι πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 78 ετών. Προέκυψε ότι πέθανε μετά από μόλυνση από το Covid-19.

 

 

Η επίσημη αιτία θανάτου δεν έχει ανακοινωθεί.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο διαχειριστής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε ένα βίντεο που έλεγε ότι είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μετά από μόλυνση από COVID-19. Αργότερα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Το 1952, όταν αρρώστησε, οι γιατροί στη γενέτειρά του, το Ντάλας, τον χειρούργησαν και του έσωσαν τη ζωή. Αλλά εξαιτίας της πολιομυελίτιδας δεν ήταν πλέον σε θέση να αναπνέει μόνος του.

Η λύση ήταν να τον τοποθετήσουν σε έναν λεγόμενο σιδερένιο πνεύμονα - έναν μεταλλικό κύλινδρο που περιβάλλει το σώμα του μέχρι το λαιμό.

Το αποκαλούμενο «σιδηρούν πνευμόνι» λειτουργούσε σαν μια ηλεκτρική σκούπα, έβγαζε και έβαζε αέρα, πιέζοντας τους παράλυτους μυς έτσι ώστε να κινηθούν και τα πνευμόνια να «τραβήξουν» οξυγόνο. ...

Μετά από χρόνια, ο Αλεξάντερ έμαθε να αναπνέει μόνος του, ώστε να μπορεί να εγκαταλείπει τον σιδηρένιο πνεύμονα για μικρά χρονικά διαστήματα.

 

 

Όπως οι περισσότεροι επιζώντες από πολιομυελίτιδα που τοποθετούνται σε σιδερένιους πνεύμονες, δεν αναμενόταν να ζήσει για πολύ. Όμως επιβίωσε για δεκαετίες, πολύ μετά την εφεύρεση του εμβολίου της πολιομυελίτιδας τη δεκαετία του 1950 που σχεδόν εξάλειψε την ασθένεια στον δυτικό κόσμο.

Αποφοίτησε από το λύκειο και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist. Το 1984 απέκτησε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Έγινε δεκτός στον δικηγορικό σύλλογο δύο χρόνια αργότερα και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για δεκαετίες.

«Ήξερα ότι αν επρόκειτο να κάνω κάτι στη ζωή μου, θα έπρεπε να είναι κάτι νοητικής φύσης», δήλωσε στον Guardian το 2020.

Εκείνη τη χρονιά δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του, τα οποία φέρεται να του πήρε οκτώ χρόνια για να τα γράψει χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό ραβδί για να πληκτρολογεί σε ένα πληκτρολόγιο και υπαγορεύοντας σε έναν φίλο του.

Οι εξελίξεις στην ιατρική κατέστησαν τους σιδερένιους πνεύμονες παρωχημένους τη δεκαετία του 1960, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από αναπνευστήρες. Μολαταύτα ο Αλεξάντερ συνέχισε να ζει στον κύλινδρο επειδή, όπως είπε, είχε συνηθίσει.

Αναγνωρίστηκε από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ως το άτομο που έζησε περισσότερο σε σιδερένιο πνεύμονα.

Πηγή: BBC