Πολ Γουάτσον: Συνελήφθη στη Γροιλανδία ο βετεράνος ακτιβιστής κατά της φαλαινοθηρίας

Αντιμετωπίζει πιθανή έκδοσή του στην Ιαπωνία - Φουντώνει.. ο πόλεμος για τις φάλαινες.
Open Image Modal
Ο Paul Watson ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος Sea Shepherd Conservation, συμμετέχει σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης της Κόστα Ρίκα κοντά στην κατοικία του προέδρου της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Κόστα Ρίκα στο Βερολίνο, Γερμανία, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012.
via Associated Press

Η αστυνομία της Γροιλανδίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον βετεράνο περιβαλλοντικό ακτιβιστή και αγωνιστή κατά της φαλαινοθηρίας Πολ Γουάτσον βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στην Ιαπωνία.

Ο Γουάτσον, 73χρονος Καναδός-Αμερικανός πολίτης, είναι ο πρώην επικεφαλής της Sea Shepherd Conservation Society της οποίας οι τακτικές άμεσης δράσης, συμπεριλαμβανομένων των αντιπαραθέσεων με φαλαινοθηρικά σκάφη σε ανοικτή θάλασσα, έχουν προσελκύσει την υποστήριξη αρκετών διασημοτήτων διεθνούς φήμης και έχουν παρουσιαστεί στην τηλεοπτική σειρά ριάλιτι «Whale Wars».

Συνελήφθη την Κυριακή όταν το πλοίο του έδεσε στο Νουούκ, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Αργότερα εμφανίστηκε ενώπιον περιφερειακού δικαστηρίου για να εξεταστεί το αίτημα κράτησής του εν αναμονή της απόφασης σχετικά με την πιθανή έκδοσή του στην Ιαπωνία, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το κρέας φάλαινας αποτελεί στοιχείο της ιαπωνικής διατροφικής κουλτούρας και η ιαπωνική κυβέρνηση δηλώνει ότι υποστηρίζει τη βιώσιμη κατανάλωση των φαλαινών.

Τη Δευτέρα, το Ίδρυμα Captain Paul Watson Foundation ανέφερε σε σχόλιο που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ο βετεράνος περιβαλλοντολόγος θα κρατηθεί στο Νουούκ τουλάχιστον μέχρι τις 15 Αυγούστου, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ώστε να δοθεί χρόνος στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Δανίας να διερευνήσει την υπόθεση και να προβεί σε πιθανή έκδοση. Αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το ίδρυμα.

Το ίδρυμά του ανέφερε επίσης ότι το δικαστήριο της Γροιλανδίας δεν θα επέτρεπε την απελευθέρωση του Γουάτσον με εγγύηση, καθώς θεωρείται ύποπτος για φυγοδικία.

 

Το ίδρυμα περιέγραψε ότι περισσότεροι από δώδεκα αστυνομικοί επιβιβάστηκαν στο σκάφος και πέρασαν στον Γουάτσον χειροπέδες όταν σταμάτησε για ανεφοδιασμό. Το ίδρυμα ανέφερε ότι το πλοίο, μαζί με 25 εθελοντές μέλη του πληρώματος, βρισκόταν καθ′ οδόν προς τον Βόρειο Ειρηνικό με αποστολή την αναχαίτιση ενός νέου ιαπωνικού φαλαινοθηρικού πλοίου.

«Η σύλληψη πιστεύεται ότι σχετίζεται με προηγούμενη προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για προηγούμενες παρεμβάσεις του καπετάνιου Γουάτσον κατά της φαλαινοθηρίας στην περιοχή της Ανταρκτικής», ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την Κυριακή.

«Εκλιπαρούμε τη δανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον καπετάνιο Γουάτσον και να μην δεχτεί αυτό το πολιτικά υποκινούμενο αίτημα», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Λόκι ΜακΛιν, διευθυντής του ιδρύματος.

Η Ιντερπόλ, ο διεθνής αστυνομικός οργανισμός που εδρεύει στη Λυών της Γαλλίας και εκδίδει τις κόκκινες ειδοποιήσεις για καταζητούμενους, επιβεβαίωσε ότι εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης.για τον Γουάτσον κατόπιν αιτήματος της Ιαπωνίας.

Η Γροιλανδία είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας. Η Ιαπωνία δεν έχει συνθήκη έκδοσης με την ευρωπαϊκή χώρα και είναι άγνωστο αν και πότε θα παραδοθεί ο Γουάτσον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τακτικες του Γουάτσον τον φέρνουν αντιμέτωπο με τις αρχές. Είχε συλληφθεί στη Γερμανία το 2012 με ένταλμα έκδοσης από την Κόστα Ρίκα, αλλά απέφυγε την εγγύηση όταν έμαθε ότι αναζητείται για έκδοση και από την Ιαπωνία, η οποία τον κατηγόρησε ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή φαλαινοθήρων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον Ανταρκτικό Ωκεανό. Έκτοτε έχει ζήσει σε χώρες όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γουάτσον, ο οποίος εγκατέλειψε τον Sea Shepherd το 2022 για να δημιουργήσει τη δική του οργάνωση, ήταν επίσης ηγετικό μέλος της Greenpeace, αλλά αποχώρησε το 1977 εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τις επιθετικές τακτικές του.

Σύμφωνα με το ίδρυμά του, το σημερινό πλοίο του Γουάτσον, το M/Y John Paul DeJoria, επρόκειτο να πλεύσει μέσω του Βορειοδυτικού Περάσματος στον Βόρειο Ειρηνικό για να αντιμετωπίσει ένα νεόκτιστο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό πλοίο, «έναν δολοφονικό εχθρό χωρίς συμπόνια και ενσυναίσθηση, ο οποίος είναι αποφασισμένος να καταστρέψει τα πιο έξυπνα αυτοσυνείδητα αισθανόμενα όντα στη θάλασσα».