Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θέτει δυνάμεις του σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη ως απάντηση στη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από κινήσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ, πως η Δύση ετοιμάζεται για μια επιθετική κίνηση από πλευράς της Μόσχας κατά του Κιέβου αν και η πρώτη αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής.
Λίγες ώρες νωρίτερα, υπήρξαν ρεπορτάζ στον αμερικανικό Τύπο πως ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να εξετάζει επιλογές για την ενίσχυση των στρατιωτικών πόρων των ΗΠΑ στην περιοχή μετά από συνάντηση με συνεργάτες του σε θέματα εθνικής ασφάλειας στο Καμπ Ντέιβιντ το Σάββατο. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν σκέφτεται να στείλει 1.000 έως 5.000 στρατιώτες σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με πιθανότητα αύξησης του αριθμού σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τους αριθμούς την Κυριακή, αλλά είπε ότι «αναπτύσσουμε σχέδια και συζητάμε με τους συμμάχους για να καθορίσουμε τις επιλογές μας».
«Καλωσορίζω τους συμμάχους που συνεισφέρουν πρόσθετες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των συμμάχων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανατολικού τμήματος της συμμαχίας».
Βιαστική απομάκρυνση οικογενειών διπλωματών
Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως απομακρύνει τις οικογένειες διπλωματών της από το Κίεβο και όσους εργαζόμενους της πρεσβείας της το επιθυμούν ενώ σε ανάλογη απόφαση προχώρησε και η Βρετανία. Η Κομισιόν ωστόσο, δια του Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει πως η αντιπροσωπεία της ΕΕ παραμένει για όσο συνεχίζεται ο διάλογος και ανέφερε πως θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την απόφαση της.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα παραμείνει παρούσα στην Ουκρανία, αλλά αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση.
Επιπροσθέτως η πρεσβεία των ΗΠΑ τονίζει πως δεδομένου ότι μια πιθανή «στρατιωτική δράση από τη Ρωσία μπορεί να εκδηλωθεί ανα πάσα στιγμή», Οι αξιωματούχοι «δεν θα είναι σε θέση να εκκενώσουν Αμερικανούς πολίτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επομένως οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία θα πρέπει να προγραμματίσουν ανάλογα». Και η Λετονία όμως προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία παρά μόνο σε περιπτώσεις «επείγουσας ανάγκης».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας μάλλον δεν συμμερίζεται και τόσο την βιασύνη των ΗΠΑ αφού ανέφερε πάντως σε ανακοίνωσή του ότι θεωρεί την κίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ ως «πρόωρη και έκφραση μιας υπερβολικής προσοχής». «Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξαν ριζικές αλλαγές στην κατάσταση ασφάλειας πρόσφατα: η απειλή νέων κυμάτων ρωσικής επιθετικότητας παρέμεινε σταθερή από το 2014 και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα κρατικά σύνορα ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους».
ΗΠΑ-ΕΕ σε αναζήτηση κοινής γραμμής
Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ παρουσία και του αμερικανού ομολόγου τους, Αντονι Μπλίνκεν προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή έναντι της Ρωσίας ενώ εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ αντιπροσωπειών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία. Η Δανία δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να επιβάλει «πάντα άνευ προηγουμένου» οικονομικές κυρώσεις και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ από τις στις Βρυξέλλες δηλώνουν θα στείλουν μια κοινή προειδοποίηση στη Μόσχα.
Στο μεταξύ Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν πληροφορίες ότι η ρωσική κυβέρνηση βολιδοσκοπεί τον πρώην βουλευτή της Ουκρανίας, Γιεβγέν Μουράγιεβ ως πιθανό υποψήφιο για να ηγηθεί μιας φιλορωσικής κυβέρνησης στο Κίεβο. Ο ίδιος κάνει λόγο για ”ανοησίες” και υποστηρίζει πως προτίθεται να προσφύγει ακόμη και νομικά κατά όσων διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς.
Η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αποσύρει την υπόσχεσή της δεχθεί στους κόλπους της την Ουκρανία στο μέλλον και να αποσύρει η συμμαχία στρατεύματα και όπλα από πρώην κομμουνιστικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Ουάσιγκτον λέει ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν είναι μπορούν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων αλλά δηλώνει έτοιμη να συζητήσει άλλες βήματα για τον έλεγχο των όπλων, την ανάπτυξη πυραύλων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η Ρωσία αναμένει γραπτή απάντηση στα αιτήματά της αυτή την εβδομάδα.