Δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι συνεχίζουν τις επιθέσεις σε πλοία δυτικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλλασα, λαμβάνουν Ευρώπη και ΗΠΑ εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το απόγευμα της Τρίτης (16/1) έγινε γνωστό ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσαν το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Πολλές ναυτιλιακές εμπορικές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα πλοία τους σε άλλες διαδρομές, μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και λένε ότι δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι το πυραυλικό χτύπημα που δέχθηκε νωρίτερα το ελληνόκτητο πλοίο «ZOGRAFIA». Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη και για αυτή την επίθεση.Το πλοίο κατευθυνόταν προς το Ισραήλ και δέχτηκε «άμεσο χτύπημα» με πυραύλους, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ. Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Πολλοί διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί, λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις στην περιοχή.
Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι σε συνεργασία με άλλες χώρες ξεκινούν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής, της Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας, ώστε να κατευνάσουν τους φόβους ότι η αναταραχή σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.
Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε την Τρίτη νέο χτύπημα στην Υεμένη με στόχο βαλλιστικούς πυραύλους σε τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους Χούθι, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.
Οι επιθέσεις των Χούθι στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την διαταγή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα για ένα πρώτο κύμα επιδρομών σε βάρος των ανταρτών.
Το κίνημα των Χούθι έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τους στόχους του στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, συμπετιλαμβάνοτας αμερικανικά πλοία, και έχει απειλήσει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις αφού οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δεκάδες πλήγματα την περασμένη εβδομάδα κατά ραντάρ και πυραύλων τους. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα (15/1) έπληξαν το πλοίο Gibraltar Eagle, αμερικανικής ιδιοκτησίας, με βαλλιστικό πύραυλο.
Αυξάνονται οι φόβοι ευρύτερης σύγκρουσης
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά από μια ιρανική πυραυλική επίθεση σε στόχους στο βόρειο Ιράκ, η οποία πυροδότησε μια ασυνήθιστη διαμάχη μεταξύ των γειτονικών συμμάχων, με τη Βαγδάτη να ανακαλεί τον πρεσβευτή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας και την Τεχεράνη να επιμένει ότι η επίθεση είχε σκοπό να αποτρέψει τις απειλές από κατασκόπους του Ισραήλ.
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έπληξαν αυτό που χαρακτήρισαν ως ισραηλινό κέντρο κατασκοπείας στην ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.
Το χτύπημα αυτό ήρθε να αυξήσει τους φόβους για επιδείνωση της αστάθειας σε ολόκληρη την περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τους συμμάχους του Ιράν - Λίβανο, Συρία, Ιράκ και Υεμένη - να εμφανίζονται επίσης στα πρόθυρα εμπλοκής τους στη μάχη.
Εξάλλου, υπάρχει ανησυχία ότι το Ιράκ θα μπορούσε να γίνει και πάλι πεδίο περιφερειακής σύγκρουσης μετά από μια σειρά αμερικανικών επιδρομών εναντίον μαχητικών ομάδων που συνδέονται με το Ιράν, οι οποίες αποτελούν επίσης μέρος των επίσημων δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ. Αυτά τα χτυπήματα ήρθαν ως απάντηση σε δεκάδες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή που πραγματοποιήθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.
Οι Φρουροί της Επανάστασης είπαν ότι η επίθεση αργά τη Δευτέρα - το πρώτο άμεσο στρατιωτικό χτύπημα του Ιράν στην περιοχή που συνδέεται με τον πόλεμο της Γάζας - ήταν απάντηση στις ισραηλινές «ωμότητες» εναντίον αρκετών δοιικητών τους και των συμμαχικών δυνάμεων του Ιράν στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, δήλωσε από την πλευρά του ότι η επίθεση ήταν «ξεκάθαρη επιθετικότητα» κατά του Ιράκ και μια επικίνδυνη εξέλιξη που υπονομεύει τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Βαγδάτης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το Ιράκ ανακάλεσε τον απεσταλμένο του από την Τεχεράνη και κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ιράν στη Βαγδάτη.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ αρνήθηκε ότι το σπίτι που έγινε η επίθεση ήταν κέντρο κατασκοπείας του Ισραήλ. «Για να απαντήσουμε στον ισχυρισμό ότι υπάρχει ένα αρχηγείο της Μοσάντ, επισκεφτήκαμε το μέρος και περιηγηθήκαμε σε κάθε γωνιά αυτού του σπιτιού και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα οικογενειακό σπίτι που ανήκει σε έναν Ιρακινό επιχειρηματία από το Ερμπίλ», είπε στους δημοσιογράφους.
Η Γαλλία κατηγόρησε το Ιράν για παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ και η Ουάσιγκτον καταδίκασε τις επιθέσεις ως «απερίσκεπτες». Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν αυτά τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα.
Εκτός από το χτύπημα στο Ερμπίλ, οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους στη Συρία και κατέστρεψαν «δράστες τρομοκρατικών ενεργειών» στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων μελών του Ισλαμικού Κράτους. Αργότερα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο βάσεις της μαχητικής οργάνωσης Jaish al Adl στο Πακιστάν έγιναν στόχος πυραύλων την Τρίτη. Η εν λόγω ομάδα είχε στο παρελθόν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας στη συνοριακή περιοχή με το Πακιστάν. «Αυτές οι βάσεις χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν από πυραύλους και drones», ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
(με πληροφορίες από Reuters)