Οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονταν για δεύτερη ημέρα, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να προειδοποιούν τους αμάχους σε κάποιες περιοχές να απομακρυνθούν. Ο πόλεμος έχει επεκταθεί στο νότο, με τη Χαν Γιούνις να βομβαρδίζεται ανηλεώς.
Με τους Παλαιστινίους να ισχυρίζονται ότι τα χτυπήματα σε περιοχές του βορρά, αλλά και του νότου δεν τους αφήνουν καμία επιλογή προορισμού για να σωθούν. Τα νοσοκομεία της πόλης γέμισαν τραυματίες με το υπουργείου Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς να κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες.
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είπαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα σε 400 στόχους στη Γάζα την προηγούμενη ημέρα, περιλαμβανομένων 50 στη Χαν Γιούνις.
Οι αρχές της Χαμάς λένε πως περίπου 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 652 έχουν τραυματιστεί μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων.
Παράλληλα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν ανεπτυγμένη στα βορειοδυτική της πόλης της Γάζας στην περιοχή Αλ Ταουάν «με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες».
Ο Ισραηλινός Στρατός διαμηνύει ότι είναι έτοιμος για την επόμενη φάση του πολέμου, με στόχο την καταστροφή της Χαμάς.
Χαμάς: Καμία νέα απελευθέρωση ομήρων αν δεν τελειώσει ο πόλεμος
Την ίδια ώρα, ο υπαρχηγός της Χαμάς Σάλεχ Αλ-Αρούρι δήλωσε στο παναραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι δεν θα ανταλλαγούν άλλοι αιχμάλωτοι με το Ισραήλ έως ότου υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα.
Ο Αρούρι δήλωσε ότι οι όμηροι που συνεχίζουν να κρατούνται από τη Χαμάς είναι Ισραηλινοί στρατιώτες και άνδρες άμαχοι, που είχαν υπηρετήσει κατά το παρελθόν στον ισραηλινό στρατό.
Δήλωσε ότι αυτοί δεν θα απελευθερωθούν αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερωθούν επίσης.
«Ας αφήσουμε τον πόλεμο να πάρει τον δρόμο του. Η απόφαση αυτή είναι τελική. Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς σε αυτό», δήλωσε ο Αρούρι.
Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου όλοι οι στόχοι του επιτευχθούν
Ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί έως ότου ”όλοι οι στόχοι του επιτευχθούν”, συγκεκριμένα η καταστροφή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
″Δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς να συνεχίσουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις” οι οποίες ”ήταν καίριες για τα επιτύχουμε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα”, πρόσθεσε, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εκπνοή, το πρωί της Παρασκευής, της επταήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την επανάληψη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατέρρευσαν οι συνομιλίες
Νωρίτερα η διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ που ήταν στο Κατάρ έλαβε εντολή να επιστρέψει πίσω στη χώρα της, καθώς οι συνομιλίες για παράταση της ανακωχής έφτασαν σε αδιέξοδο, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ- ενώ είναι σε εξέλιξη συγκρούσεις και βομβαρδισμοί στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ έχει αρχίσει ξανά τις πολεμικές του επιχειρήσεις.
«Λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, και ακολουθώντας οδηγίες από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, διέταξε τη διαπραγματευτική ομάδα στη Ντόχα να γυρίσει πίσω» αναφέρεται σε μια σπάνια ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου για λογαριασμό της υπηρεσίας. «Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας, που περιελάμβανε απελευθέρωση όλων των γυναικών και παιδιών που ήταν στη λίστα η οποία δόθηκε στη Χαμάς που είχε δώσει άδεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο επικεφαλής της Μοσάντ ευχαριστεί τον επικεφαλής της CIA, τον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου, τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τη συνεργασία τους και τις τεράστιες προσπάθειες διαμεσολάβησης που οδήγησαν στην απελευθέρωση 84 γυναικών και παιδιών από τη Γάζα, επιπρόσθετα σε 24 ξένους υπήκοους» αναφέρεται.
Παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα συνέχιζαν να κρατούν 136 ομήρους όταν έλαβε τέλος η ανακωχή- 114 άνδρες, 20 γυναίκες και δύο παιδιά. Δέκα από τους ομήρους είναι 75 και άνω. Οι περισσότεροι είναι Ισραηλινοί (125). Έντεκα είναι ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων οκτώ από την Ταϊλάνδη.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι δέχτηκε φορτηγά με αρωγή μέσω του περάσματος της Ράφα, από το αιγυπτιακό της αντίστοιχο. Η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορα με την Αίγυπτο είχε σταματήσει την Παρασκευή μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων, με το Ισραήλ να κατηγορεί τη Χαμάς πως παραβίασε τους όρους της εκεχειρίας. Η Χαμάς από πλευράς της κατηγορεί το Ισραήλ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι απετράπη μια απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών κοντά στη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, με τον δράστη να σκοτώνεται. Επίσης, σειρήνες ήχησαν στην Ασκελόν και σε κάποιες άλλες περιοχές του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν πως δύο στελέχη τους σκοτώθηκαν στη Συρία, λίγο μετά τις αναφορές για αεροπορική επίθεση τη νύχτα στα περίχωρα της Δαμασκού, που αποδόθηκε στο Ισραήλ. Επίσης, έλαβαν χώρα και συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, με το Ισραήλ να λέει πως ανταπέδωσε μετά από επιθέσεις της οργάνωσης, χτυπώντας θέσεις της.
Σύμφωνα με τη Χαμάς, από τότε που άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, μετά την τρομοκρατική της επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που άφησε πίσω περίπου 1.200 νεκρούς Ισραηλινούς (πάνω από 300 εξ αυτών θεωρείται πως ήταν στρατιώτες και αστυνομικοί), έχουν σκοτωθεί πάνω από 15.200 Παλαιστίνιοι. Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας της Γάζας δεν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ αμάχων και μαχητών.
Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 13.300, και εκπρόσωπος του υπουργείου δεν εξήγησε το μεγάλο άλμα, ωστόσο οι ανακοινώσεις από το υπουργείο γίνονται σποραδικά από τις 11 Νοεμβρίου και μετά, εν μέσω προβλημάτων σε συνδέσεις και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Προειδοποιήσεις Μακρόν για «10ετή πόλεμο»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία «ανησυχεί έντονα» για την επανάληψη της βίας στη Γάζα και είπε ότι ο ίδιος μεταβαίνει στο Κατάρ για να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, ο Μακρόν είπε ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Μια προσωρινή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατέρρευσε χθες Παρακευή καθώς οι διαμεσολαβητές δεν κατάφεραν να την παρατείνουν.
Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση.
Ο Μακρόν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς την Χαμάς.
«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια», είπε ο Μακρόν.
«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή αν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων...Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
Με πληροφορίες από Times of Israel, BBC, Guardian, AFP