Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Συγκρούσεις κοντά σε νοσοκομεία στη Γάζα μετά τη συμφωνία για σύντομες παύσεις μαχών

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε πως το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να επιβάλει κατοχή ή να κυβερνήσει τη Γάζα.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Τετράωρες ημερήσιες παύσεις συγκρούσεων αρχίζει το Ισραήλ σε περιοχές της βόρειας Γάζας για να μπορούν να απομακρύνονται άμαχοι, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για «βήμα στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για βοήθεια στην περιοχή.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν κάνει λόγο την Πέμπτη για «τακτικές, τοπικές παύσεις» για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για κατάπαυση πυρός. Στο μεταξύ σκληρές συγκρούσεις αναφέρονταν γύρω από μεγάλα νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, καθώς το Ισραήλ λέει ότι στρατεύματά του πολεμούσαν εναντίον ενόπλων της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς βαθιά μέσα στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζεται, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που πρόσθεσε πως 20 νοσοκομεία στη Γάζα είναι τώρα εξ ολοκλήρου εκτός λειτουργίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας ότι το Ισραήλ έπληξε τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις είπε: «Δεν έχω τις λεπτομέρειες για το αλ Σίφα, αλλά ξέρουμε πως [οι άνθρωποι εκεί] βομβαρδίζονται». Κληθείσα να πει περισσότερα, είπε πως υπάρχει «έντονη βία» στο σημείο, επικαλούμενη συναδέλφους επί του πεδίου.

Οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στην πόλη τη Γάζας η οποία έχει περικυκλωθεί από ισραηλινά στρατεύματα. Το Ισραήλ λέει πως μαχητές έχουν το αρχηγείο τους στην περιοχή και έχει πει στους κατοίκους να φύγουν και να πάνε προς νότο.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε πως υπήρξαν κάποια «θέματα» με τη διοχέτευση της βοήθειας μέσα στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για πεζούς και όχι για φορτηγά. Μόνο 65 φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικές προμήθειες και νερό, και επτά ασθενοφόρα διέσχισαν το πέρασμα από την Αίγυπτο προς τη Γάζα προχθές, Τετάρτη, ανέφερε. Κανένα από αυτά τα φορτία βοήθειας δεν μπορεί να φθάσει στη βόρεια Γάζα, πρόσθεσε.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Αξιωματούχοι της Γάζας είπαν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις κοντά σε νοσοκομεία την Παρασκευή. Στο μεταξύ, αναφέρθηκε πως 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στη Τζενίν και τον καταυλισμό προσφύγων της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, συνολικά έχουν σκοτωθεί 178 Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου.  Όσον αφορά στις απώλειες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, ανέρχονται πλέον στους 36 στρατιώτες.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει επιβεβαιωθεί από το Reuters δείχνει έναν αριθμό νεκρών και τραυματιών, ανάμεσά τους και παιδιά, στον χώρο του νοσοκομείου αλ Σίφα. Όπως μεταδίδει το AFP, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πλήγμα αυτό εναντίον του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης της Γάζας.

«Δεκατρείς μάρτυρες και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στο συγκρότημα του (νοσοκομείου) αλ Σίφα σήμερα», στο κέντρο της πόλης της Γάζας, δήλωσε ο Σαλάμα Μάαρουφ επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς.

Οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα άρχισαν μετά την τρομοκρατική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 1.400 Ισραηλινούς, ενώ πάνω από 240 απήχθησαν όμηροι από τη Χαμάς. Σύμφωνα με τις ελεγχόμενες από τη Χαμάς παλαιστινιακές αρχές, πάνω από 10.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Γάζα, καθώς είναι σε εξέλιξη ισραηλινοί βομβαρδισμοί και χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ εξαιρετικά δύσκολες είναι οι συνθήκες για τους αμάχους στην περιοχή, με αδιάκοπες εκκλήσεις από τον ΟΗΕ και κυβερνήσεις του εξωτερικού για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σε αντίποινα για πλήγμα με τηλεκατευθυνόμενο μη drone σε σχολείο στην Εϊλάτ (νότια), που κατ’ αυτόν προήλθε από τη Συρία, έπληξε «την οργάνωση που το διεξήγαγε» στο συριακό έδαφος, αφήνοντας να εννοηθεί πως επρόκειτο για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά χωρίς να αναφερθεί σ’ αυτή ονομαστικά.

«Σε αντίδραση στο UAV από τη Συρία που έπληξε σχολείο στην Εϊλάτ», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν την οργάνωση που διεξήγαγε την επίθεση πριν από λίγο», ανέφεραν μέσω X (του πρώην Twitter), χωρίς να αναφέρουν το όνομά της 

 

Πρόσθεσαν πως καθιστούν «το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για κάθε τρομοκρατική ενέργεια προερχόμενη από το έδαφός του».

Τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έπληξε χθες Πέμπτη σχολείο στην λουτρόπολη Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, γνωστοποίησε νωρίτερα ο Τσαχάλ.

Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «συνεχίζει τις επιχειρήσεις» για να καταστρέψει «υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Μαχητικά αεροσκάφη «έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος σε αντίδραση σε πυρά προς το Ισραήλ».

Εξάλλου το βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως αναχαίτισε πύραυλο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς, ο στρατός του Ισραήλ εμπλέκεται σε πρακτικά καθημερινές εχθροπραξίες με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Μπλίνκεν: Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε το γεγονός ότι το Ισραήλ συμφώνησε να κάνει παύσεις στις επιχειρήσεις του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκτιμώντας παράλληλα ότι «μένουν να γίνουν πολλά» για την προστασία των αμάχων.

«Πιστεύω ότι σημειώθηκαν πρόοδοι», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Νέο Δελχί της Ινδίας. «Όμως παράλληλα είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι μένουν να γίνουν πολλά ακόμη σε ό,τι αφορά την προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε «συγκεκριμένα σχέδια για να γίνει αυτό».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, οι τετράωρες, καθημερινές «παύσεις» τις οποίες δέχθηκε το Ισραήλ θα επιτρέψουν «να σωθούν ζωές» και να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. «Παράλληλα πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν οι άμαχοι και να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε. «Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε σήμερα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, ως μόνου τρόπου για την επίτευξη «δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης».

Νετανιάχου: Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε ή να καταλάβουμε τη Γάζα

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Από πλευράς του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως σκοπός του δεν είναι ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διαβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας του προχωρά «εξαιρετικά καλά» στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

«Κάτι που δεν θα αποδεχθούμε είναι η κατάπαυση του πυρός. Κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς θα σήμαινε παράδοση» και «δεν θα υπάρξει» τέτοια «χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Όμως αποδεχθήκαμε να δημιουργήσουμε ασφαλείς διαδρόμους» για τη διέλευση των αμάχων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε.

«Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα. Δεν επιδιώκουμε να την καταλάβουμε, να επιβάλουμε κατοχή, αλλά να αποκτήσει, όπως κι εμείς, καλύτερο μέλλον», είπε.

Πρόσθεσε πως δεν έχει σκοπό να «εκτοπίσει οποιονδήποτε», διαψεύδοντας σενάρια περί εκδίωξης του πληθυσμού του θύλακα.

Ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιό του για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, τόνισε ότι θα χρειαστεί «αξιόπιστη» δύναμη στον παλαιστινιακό θύλακα αφού τελειώσει ο πόλεμος με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, για να προλαμβάνονται κίνδυνοι για τη χώρα του, για να μην επαναληφθεί, όπως το έθεσε, επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο παλαιστινιακός θύλακας θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» και να «ανοικοδομηθεί».

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανοίξει «ένα διάδρομο εκκένωσης» την Κυριακή, όμως Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για επίμονες μάχες κατά μήκος αυτής της οδού, την οποία έχουν πάρει από την Τετάρτη 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους αριθμούς του ισραηλινού στρατού και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Σύμφωνα με το OCHA, ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 1,6 εκατομμύριο ανθρώπους από τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Στο βόρειο τμήμα, όπου εξακολουθούν να παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, «η έλλειψη τροφής γίνεται όλο και πιο ανησυχητική», λέει εκφράζοντας την ανησυχία του ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο κανένας οργανισμός δεν είναι σε θέση να παραδώσει εκεί βοήθεια εδώ και οκτώ ημέρες.

Εικόνες του σταθμού AFTV δείχνουν μαζικούς βομβαρδισμούς χθες, Πέμπτη, το βράδυ κοντά στο ινδονησιακό νοσοκομείο στη Μπέιτ Λαχία.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα, περίπου 9.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τις 7 Οκτωβρίου προς το Ισραήλ και οι περισσότερες έχουν αναχαιτισθεί. Όμως ο αριθμός τους «έχει μειωθεί σημαντικά» από τις 27 Οκτωβρίου και την έναρξη των χερσαίων ισραηλινών επιχειρήσεων.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι σήμερα για τη Γάζα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του οργανισμού για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί τόνισε χθες πως η κατάσταση είναι «μια κρίση της ανθρωπότητας μάλλον, παρά μια ανθρωπιστική κρίση», στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που οργανώθηκε στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάσκεψη αυτή έγιναν δεσμεύσεις για δωρεές ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του ΟΗΕ για να βοηθήσει τον πληθυσμό των παλαιστινιακών εδαφών.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ακόμη πως «συνεχίζει τις επιχειρήσεις του για να καταστρέψει τις υποδομές» του φιλοϊρανικού κινήματος Χεζμπολάχ στο Λίβανο, με το οποίο οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές.

Πάνω από 100 εργαζόμενοι του ΟΗΕ νεκροί

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του οργανισμού για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης ζητώντας παράλληλα να σταματήσει το «μακελειό» στη Λωρίδα της Γάζας και να τερματιστεί η πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ. «Συντετριμμένος. Περισσότεροι από 100 συνάδελφοι της UNRWA έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα μήνα. Γονείς, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, γιατροί, προσωπικό υποστήριξης. Η UNRWA θρηνεί, οι Παλαιστίνιοι θρηνούν», δήλωσε ο Λαζαρινί επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για ανθρωπιστική εκεχειρία.

«Το να ισοπεδώνει ολόκληρες γειτονιές δεν είναι απάντηση στα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς. Αντίθετα, δημιουργεί μια νέα γενιά πληττόμενων Παλαιστινίων που είναι πιθανό να διαιωνίσουν τον κύκλο της βίας. Η σφαγή πρέπει απλώς να σταματήσει», ανέφερε σύμφωνα με Δελτίο Τύπου UNRWA που εστάλη στα ΜΜΕ σήμερα Παρασκευή.

«Η πολιορκία της Γάζας πρέπει να τερματιστεί και η συνεχής ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να εισρεύσει στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς περιορισμούς», πρόσθεσε.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου ζητά την διεξαγωγή έρευνας για την χρήση «υψηλής έντασης εκρηκτικών όπλων» στην Γάζα.

Ο Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την χρήση τέτοιων όπλων στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ δεν διευκρίνισε σε ποια όπλα αναφέρεται. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις και θα απαντήσει αργότερα.

«Οι εκτεταμένοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας, που περιλαμβάνουν την χρήση υψηλής έντασης εκρηκτικών όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ... έχει ξεκάθαρα καταστροφικές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμμάν της Ιορδανίας.

«Οι επιθέσεις πρέπει να ερευνηθούν ... Εχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες ότι συνιστούν επιθέσεις δυσανάλογου χαρακτήρα κατά παραβίασιν του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Οποιαδήποτε χρήση από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων για την προστασία των ιδίων από επιθέσεις παραβιάζει τους κανόνες του πολέμου. Αλλά αυτή η συμπεριφορά των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από την υποχρέωσή του να διασφαλίσει ότι δεν πλήττονται πολίτες», είπε ο Φόλκερ Τουρκ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφερόταν στις κατηγορίες που απευθύνει το Ισραήλ στην οργάνωση Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τον παλαιστινιακό πληθυσμό ως ασπίδα και κρύβει όπλα και εξοπλισμό γύρω από νοσοκομεία, τα οποία έχουν πληγεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Associated Press