Πόλεμος στην εποχή των drones: Ολα είναι «εύκολος» στόχος - Ακόμη και το σπίτι του Νετανιάχου

Τα φονικά μη επανδρωμένα όπλα, οι εικόνες φρίκης σε live μετάδοση και η Ελλάδα που παίρνει τα μέτρα της.
|
Open Image Modal
Δυνάμεις ασφαλείας έξω από την οικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία έγινε στόχος επίθεσης με drone.
Amir Levy via Getty Images

Πριν από μερικούς μήνες, συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2024, εν μέσω του πολέμου που είχε ήδη ξεσπάσει ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς και πριν μπουν ενεργά στην ευρύτερη σύρραξη Χεζμπολάχ και Ιράν, η Huffpost Greece είχε επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ για την «Εβδομάδα AI».

Ηδη από τότε είχαμε σταθεί στο ρόλο που παίζει η τεχνολογία -και η Τεχνητή Νοημοσύνη τώρα πιά- στον πόλεμο της Γάζας εν προκειμένω, αλλά και εν γένει.

Οκτώ μήνες μετά, έρχεται η είδηση της επίθεσης με drone στην κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πιθανότατα από τη Χεζμπολάχ. Μπορεί ο ίδιος και η οικογένειά του να μην βρίσκονταν μέσα, όμως ένα είναι το σίγουρο: προηγμένα όπλα δεν διαθέτει μόνο το εύρωστο Ισραήλ αλλά και οι «φτωχοί» εχθροί του. 

 

Απαντες έχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τα οποία μπορούν να επιτεθούν κατά παντός στόχου. Στην εποχή των πολέμων με drones κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής - ούτε ο Νετανιάχου, πόσο μάλλον η Χεζπολάχ, η Χαμάς ή οι άμαχοι στη Γάζα και στον Λίβανο.

Ανάλογη, βέβαια, είναι η εικόνα στον «ξεχασμένο» πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπου οι επιθέσεις με drones εκατέρωθεν είναι καθημερινές.

Στην Ερυθρά Θάλασσα το σκηνικό είναι πανομοιότυπο. Οι Χούθι επιτίθενται διαρκώς σε εμπορικά πλοία με drones.

Πόλεμος live

Χάρη, δε, στην δυνατότητά τους να καταγράφουν τα πάντα -εκτός από το να σκοτώνουν- ζούμε την εποχή όπου βλέπουμε τις φρικαλεότητες των εχθροπραξιών σχεδόν σε απευθείας μετάδοση.

Μόλις χθες, Παρασκευή, κυκλοφόρησε βίντεο από drone με τις «τελευταίες στιγμές» του φαντομά δολοφονηθέντος ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ ενώ ένα δεύτερο βίντεο -επίσης από drone- κατέγραψε τη στιγμή που ισραηλινό τανκ εξαπέλυσε τη φονική βολή.

Η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της

Δεδομένων όλων αυτών των εξελίξεων στο πολεμικό μέτωπο, ένας ελληνικός θόλος αεράμυνας (αντιαεροπορική- αντιπυραυλική- αντιdrone άμυνα) που έχει εξαγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήδη έχει αρχίσει να αποκτά «σχήμα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πρόσφατα πως σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή συνολικά ο θόλος αντι-drone/αεράμυνας που θα δημιουργηθεί στη χώρα μας. Τον Σεπτέμβριο είχε αναφερθεί σε έναν αντι-drone θόλο τεσσάρων επιπέδων, ενώ το ποσό που είχε αναφερθεί τον Απρίλιο για αντιαεροπορικό/ αντι-drone θόλο ανερχόταν στα 2 δισ. ευρώ.

Οι διαδικασίες για την αναβάθμιση της ελληνικής αεράμυνας δρομολογήθηκαν με βάση τα διδάγματα από τις συγκρούσεις σε Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λιβύη, Ουκρανία και Μέση Ανατολή και τις κινήσεις της Τουρκίας στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας (ειδικά στους τομείς των μη επανδρωμένων και των πυραύλων), καθιστώντας επιτακτικό τον εκσυγχρονισμό της για να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι νέες απειλές που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις.