Η Ρωσία, διαθέτοντας «αριθμητική υπεροχή», «εντατικοποιεί» τις επιχειρήσεις της στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε την Τετάρτη η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνια Μαλιάρ, μερικές ώρες μετά τις ανακοινώσεις δυτικών ηγετών περί παραδόσεων αρμάτων μάχης στο Κίεβο.
«Οι μάχες εντατικοποιούνται», ανέφερε η κυρία Μαλιάρ μέσω Telegram, αναφερόμενη ιδίως στην περιοχή της Μπαχμούτ, την οποία τα στρατεύματα της Μόσχας προσπαθούν να κυριεύσουν εδώ και μήνες, καθώς επίσης και στην περιοχή γύρω από τη Βουγλεντάρ, κοινότητα στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ντονέτσκ.
Είναι η πρώτη φορά που η Βουγλεντάρ, πόλη με περίπου 15.000 κατοίκους πριν από τη σύρραξη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της γραμμής του μετώπου στην περιφέρεια Ντονέτσκ, αναφέρεται ρητώς από την ουκρανική πολιτική ηγεσία πως συμπεριλαμβάνεται στις ζώνες όπου διεξάγονται «εντατικές» μάχες.
«Η ένταση των μαχών αυξάνεται», ανέφερε χθες βράδυ η κυρία Μαλιάρ.
«Τώρα στο Ντονμπάς, ενάντια στην αριθμητική υπεροχή και την υπεροπλία τους, το πλεονέκτημά μας έγκειται στον επαγγελματισμό της στρατιωτικής διοίκησής μας και στο θάρρος των στρατιωτών μας», πρόσθεσε.
Νεκροί Κολομβιανοί μαχητές
Στο μεταξύ δυο Κολομβιανοί, οι οποίοι είχαν καταταχτεί στον ουκρανικό στρατό, σκοτώθηκαν σε μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπογοτά.
Οι «δύο Κολομβιανοί υπήκοοι βρίσκονταν στην Ουκρανία από τον Δεκέμβριο και ανήκαν στο 49ο τάγμα πεζικού του ουκρανικού στρατού», εξήγησε το ΥΠΕΞ της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τάγματος, και οι δύο σκοτώθηκαν σε μάχη τη 18η Ιανουαρίου», συμπλήρωσε.
Η διπλωματία της Κολομβίας διευκρίνισε πως η «υπήρξε επικοινωνία της πρεσβείας της Κολομβίας στην Πολωνία με τις συζύγους των δύο υπηκόων, οι οποίες ενημερώθηκαν για τη διαδικασία επαναπατρισμού» των πτωμάτων των πεσόντων.
Κολομβιανοί εθελοντές πολεμούν στις τάξεις και των δύο πλευρών του πολέμου στην Ουκρανία. Κάποιοι έχουν ενταχθεί στη Διεθνή Λεγεώνα για την Άμυνα της Ουκρανίας.
Άλλοι, ιδίως πρώην μαχητές της διαλυμένης πλέον οργάνωσης ανταρτών FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), συμμετέχουν στις μάχες στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς (ανατολικά).
Βόμβες διασποράς
Ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει να προμηθεύσει με βόμβες διασποράς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς κρίνει πως τα πολύ αμφιλεγόμενα όπλα αυτά —η χρήση των οποίων από τη Ρωσία έχει πυροδοτήσει επικρίσεις— θα ήταν χρήσιμα στα πεδία των μαχών, δήλωσε αξιωματούχος χθες Τετάρτη.
Ο αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα του, εξήγησε πως η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκρίνει την παράδοση και πλέον έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας, κράτους που εμπλέκεται στην παραγωγή και άρα πρέπει να δώσει άδεια για την επανεξαγωγή τους.
Νωρίτερα χθες Τετάρτη το Βερολίνο επισημοποίησε πως θα στείλει η ίδια και θα συναινέσει να στείλουν και άλλες κυβερνήσεις βαριά άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό, η ηγεσία του οποίου τα ζητούσε επίμονα εδώ και μήνες.
Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων.
Η χρήση και η μεταβίβασή τους θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη σύμβαση του Όσλο (2008), που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης.
Όμως το Κρεμλίνο δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση και ο ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονη ανησυχία για τη χρήση τέτοιων όπλων σε κατοικημένες περιοχές αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι βόμβες διασποράς έχουν βελτιωθεί και η Δύση πρέπει να στρέψει το βλέμμα «στο μέλλον» σε ό,τι αφορά την υποστήριξη που χορηγεί στο Κίεβο, δηλαδή να προμηθεύσει όπλα ικανά να αποτρέψουν κάθε προέλαση του ρωσικού στρατού.
«Τις ζητούν οι Ουκρανοί. Πρόκειται για νόμιμα όπλα. Οι παράπλευρες απώλειες δεν είναι πλέον τόσο μεγάλες. Ήταν ιδιαίτερα μεγάλες τα χρόνια του 1940 και του 1950· σήμερα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμες», επιχειρηματολόγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.
«Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει όπλα κάθε είδους που είναι 100 φορές χειρότερα από τις βόμβες διασποράς», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο». Ωστόσο η εξασφάλιση της συναίνεσης της γερμανικής κυβέρνησης ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο, αναγνώρισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP