Πόλεμος στην Ουκρανία: Κινητικότητα στο διπλωματικό μέτωπο, σκληρές μάχες στο Μπαχμούτ

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να πείσει τη Ρωσία να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Open Image Modal
KAI PFAFFENBACH via Reuters

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις μάχονταν την Πέμπτη στους δρόμους του Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, με Ουκρανούς στρατιωτικούς να λένε πως ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν αντεπίθεση μόλις βελτιωθεί ο καιρός- ενώ στο διπλωματικό μέτωπο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο συνομιλιών στο Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πείσει τη Ρωσία να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αξιολόγησε τις πιθανότητες για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών αυτή τη χρονιά ως «μηδενικές».

Η πολύμηνη μάχη για το Μπαχμούτ, ένα από τα τελευταία αστικά κέντρα του Ντονέτσκ που δεν έχουν πέσει στα χέρια της Μόσχας, έχει αποδειχτεί μια από τις πιο αιματηρές της ρωσικής εισβολής, που διανύει τώρα τον 14ο μήνα της. «Οι μάχες για το Μπαχμούτ συνεχίζονται» είπε ο Αντρίι Γερμάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. «Γίνονται στους δρόμους, οι εχθρικές προσπάθειες περικύκλωσης της πόλης αποτυγχάνουν. Η διοίκησή μας ελέγχει πλήρως την κατάσταση με το αμυντικό “φρούριο”» είπε, χρησιμοποιώντας το προσωνύμιο που έχει δώσει στην πόλη ο Ζελένσκι.

Δυτικοί αναλυτές υποβαθμίζουν τη στρατηγική σημασία του Μπαχμούτ, μα η Ουκρανία εκλαμβάνει την άμυνα της πλέον εντελώς ερειπωμένης πόλης ως έναν τρόπο φθοράς των ρωσικών δυνάμεων. Και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες εκεί. «Το Μπαχμούτ εκτελεί τη σημαντική αποστολή της πρόκλησης όσων περισσότερων απωλειών στη Ρωσία γίνεται και, το σημαντικότερο, της προετοιμασίας για μια αντεπίθεση που θα λάβει χώρα τέλη Απριλίου- Μάιο» είπε στο NV Radio ο Πάβλο Ναρόζνι, Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής. Επίσης μάχες σημειώνονταν και πιο νότια, στην Αβντιίβκα, πόλη κοντά στην πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ντονέτσκ, πρόσθεσε.

Στρατιώτες σε χαρακώματα κοντά στο Μπαχμούτ έλεγαν στο Reuters πως ήταν έτοιμοι για αντεπίθεση, ενώ ο Ουκρανός ειδικός σε στρατιωτικά θέματα Βλαντισλάβ Σελέζνιοφ είπε ότι η Ουκρανία θα ήταν σε θέση να υπερασπιστεί θέσεις δυτικά του Μπαχμούτ όσο η οδός προς τη Δύση, η «οδός ζωής» για τον ανεφοδιασμό και τη μεταφορά τραυματιών, παρέμενε ανοιχτή. Πάντως, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε την Τετάρτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποσυρθούν από το Μπαχμούτ εάν κινδύνευαν να αποκοπούν. Επίσης, μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βαρσοβία, είπε ότι η Πολωνία θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός συνασπισμού δυτικών χωρών που θα παρέδιδε στην Ουκρανία πολεμικά αεροσκάφη. Η πολωνική κυβέρνηση είπε ότι θα στείλει 10 επιπλέον MiG μετά από 4 που είχε στείλει προηγουμένως, μα δεν είχε υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ ή άλλους υποστηρικτές του Κιέβου για αποστολή μαχητικών F-16, που ζητά η ουκρανική πλευρά.

Από πλευράς του ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε την Πέμπτη τον Σι της Κίνας να πιέσει τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σι έχει χαρακτηρίσει τον Πούτιν «αγαπητό φίλο» και οι χώρες τους έχουν κηρύξει συνεργασία «άνευ ορίων», ενώ το Πεκίνο έχει αποφύγει να αποδοκιμάσει την εισβολή της Ρωσίας. «Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει δώσει πλήγμα στη (διεθνή) σταθερότητα» είπε στον Σι ο Μακρόν, προσθέτοντας πως «ξέρω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς να φέρετε τη Ρωσία πίσω στη λογική και όλους πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Πάντως δεν λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή συνομιλίες με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου και ο Ντμίτρι Σουσλόφ, σύμβουλος του Πούτιν, αναφέρθηκε ότι δήλωσε πως η πιθανότητα για ειρηνευτικές συνομιλίες το 2023 ήταν «μηδενική».

Ο Σουσλόφ, μιλώντας στην ιταλική Corriere della Sera σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη είπε ότι η ουκρανική αντεπίθεση θεωρείται πιθανό να εστιάσει στην Αζοφική και την αποκοπή της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, μα υποβάθμισε το ενδεχόμενο επιτυχίας της. «Αν η επίθεση του Κιέβου αποτύχει, η Δύση θα έχει έλλειψη όπλων και σε αυτό το σημείο η Ρωσία θα είναι ικανή να κινητοποιήσει 400.000 άνδρες για την τελική επίθεση» είπε.

Ωστόσο, σε σχόλια που φάνηκαν να επιβεβαιώνουν τη σημασία της Κριμαίας για οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση, ένας σύμβουλος του Ζελένσκι είπε στους Financial Times σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι το Κίεβο θα ήταν πρόθυμο να συζητήσει το μέλλον της χερσονήσου εάν οι δυνάμεις του έφταναν στα σύνορα της Κριμαίας.

Με πληροφορίες από Reuters