Πολυτελές ξενοδοχείο γίνεται το πρώην αρχηγείο της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης

Ποια είναι η μισθώτρια εταιρεία.
Open Image Modal
eurokinissi

Eγκρίθηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Σοφίας Κοντογιάννη στο Tornos News, το πρακτικό διαπραγμάτευσης για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου που βρίσκεται επί της οδού Ρηγίλλης 18 στην Αθήνα και στέγαζε παλαιότερα τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», ενοικιάζεται για 50 χρόνια στην ξενοδοχειακή εταιρεία Τhe Margi A.E.

To επενδυτικό πρόγραμμα για την ανακατασκευή του κτιρίου θα ανέλθει σε 1,68 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Το μηνιαίως καταβλητέο μίσθωμα  θα είναι ύψους 16.000 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου για την πρώτη πενταετία. Μετά την πενταετία το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ετησίως βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως αυτός αρμοδίως καθορίζεται συν 1% επί του μισθώματος. Για τη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν πίνακα προσφοράς 50ετιας για την αναπροσαρμογή του μισθώματος με διάκριση ανά πενταετία, λαμβάνοντας υπόψη την μισθωτική αξία του ακινήτου μετά την ανακαίνιση και με διαπραγμάτευση του μισθώματος μετά από 20 έτη.

Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου υπολογίζεται σε 18 μήνες. Με την υπογραφή της μισθωτικής σύμβασης ο μισθωτής οφείλει να καταθέσει στη Διοίκηση της κοινωφελούς περιουσίας ποσό 75.000 ευρώ ή ισόποση εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας ως εγγύηση καλής εκτέλεσης των έργων.

Σχετικά με την αρχιτεκτονική του κτιρίου στη Ρηγίλλης, που συνδέθηκε με την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, η επίτιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και συγγραφέας βιβλίων που έχουν σχέση με ιστορικά κτίρια της Αθήνας, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, είχε πει στην Καθημερινή:

«Το σπίτι της οδού Ρηγίλλης δεν είναι από τα συνηθισμένα της περιοχής, έστω κι αν αυτή είναι η εντύπωση που δίνει το μορφολογικό ύφος του ύστερου νεοκλασικισμού στην πρόσοψη. Οι κατόψεις του ακολουθούν την τυπική διάταξη των hôtels privés της Γαλλίας και της Αγγλίας: μαρμάρινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο κεντρικό χολ που οδηγεί στο κεντρικό ξύλινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο και σε τρεις μεγάλους χώρους υποδοχής, σαλόνια και τραπεζαρία. Ο πρώτος όροφος ακολουθεί και πάλι τις βασικές αρχές του γαλλικού hôtel privé. Αυτό όμως που ξαφνιάζει στην κατοικία Διομήδη είναι η πίσω, προς τον κήπο όψη, με το στοιχείο του πύργου στην αριστερή της πλευρά και την επίσης υπερυψωμένη δεξιά πλευρά, στοιχεία που συναντάμε στις εξοχικές επαύλεις της Κηφισιάς και του Νέου Φαλήρου».

Open Image Modal
EUROKINISSI

Το κτίριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1862 και πέθανε το 1937. Ο Αναστάσιος Μεταξάς ήταν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής, συναγωνιζόμενος επάξια τον Τσίλλερ, αλλά και δύο φορές Ολυμπιονίκης ως σκοπευτής.

Με δικά του αρχιτεκτονικά σχέδια κατασκευάστηκαν, επεκτάθηκαν ή αναμορφώθηκαν πολλά ιστορικά κτίρια στην Αθήνα, όπως:

  • Το Μέγαρο Χαροκόπου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινό Μουσείο Μπενάκη).
  • Η Οικία Ορφανίδη στη λεωφόρο Αμαλίας (Ίδρυμα Ωνάση).
  • Το ανάκτορο του πρίγκιπα Νικολάου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινή Ιταλική Πρεσβεία).
  • Το Παλάτι στην οδό Ηρώδου του Αττικού (νυν Προεδρικό Μέγαρο).
  • Τα νοσοκομεία Συγγρού και Αιγινήτειο.
  • Το κτίριο της Ιονικής Τράπεζας (νυν Alpha Bank) στην οδό Πεσμαζόγλου.
  • Τo Μέγαρο Μέρλιν-Ντουέ στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινή Γαλλική Πρεσβεία).
  • Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πευκακίων επί της οδού Ασκληπιού.