Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στη λίστα των όσων συσκευάζουμε όταν ταξιδεύουμε. Ωστόσο, η μεταφορά τους μπορεί να απαιτεί λίγη προετοιμασία.
Πριν ταξιδέψουμε, ας επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας για να βεβαιωθούμε ότι τα φάρμακά μας είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Μπορούμε να ταξιδέψουμε με τα περισσότερα φάρμακα που χρειαζόμαστε – απλώς ας θυμηθούμε να τα αφήσουμε στη φιάλη που μας έχει συνταγογραφηθεί, ή να κρατήσουμε το σημείωμα της συνταγής.
«Είναι επίσης ωφέλιμο να έχουμε μια τρέχουσα λίστα από το φαρμακείο μας με περιγραφές για καθένα από τα φάρμακά μας, καθώς τα φάρμακα μπορεί να έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με τη χώρα στην οποία ταξιδεύουμε», δηλώνει η δρ. Καβίτα Ντεσάι, φαρμακοποιός και ιδρύτρια της εταιρείας υγείας και ευεξίας Revivele.
Εάν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, τα υγρά φάρμακα περιορίζονται εάν τα έχουμε στην χειραποσκευή μας. (Στη χειραποσκευή μπορούν να τοποθετηθούν υγρά με μέγιστο όριο το 1 λίτρο, το οποίο μπορεί να διαμοιραστεί σε δοχεία που δεν θα υπερβαίνουν τα 100 ml). Πολλές παιδιατρικές συνταγές χρειάζονται ψύξη, γι′ αυτό ας έχουμε μαζί μας παγοκύστες εάν πακετάρουμε φάρμακα για παιδιά, λέει η δρ Νίλα Σέθι Γιανγκ, παιδίατρος και συνιδρύτρια της μάρκας scrubs Jaanuu.
Για απαγορευμένα είδη στις χειραποσκευές μας σε αεροπορικά ταξίδια ας διαβάσουμε εδώ:
Εν μέσω των προετοιμασιών μας για το ταξίδι, είναι φυσιολογικό να ξεχάσουμε κάποια φάρμακα. Εάν συνειδητοποιήσουμε ενώ ταξιδεύουμε ότι έχουμε ξεχάσει τα φάρμακά μας, είναι σημαντικό να ενεργήσουμε γρήγορα για να αποφύγουμε χάσματα στο συνταγογραφούμενό μας σχήμα.
«Ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο για να αποφύγουμε τη διακοπή των φαρμάκων μας απότομα», λέει η Σέθι Γιανγκ. «Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας».
Επιπλέον, ας βεβαιωθούμε ότι ότι δεν έχουμε αλλάξει το φάρμακό μας, ή έχουμε πάρει κάτι άλλο στην θέση του.
Να τι μπορούμε να κάνουμε για να αποκτήσουμε ξεχασμένο φάρμακο εάν λείπουμε από το σπίτι.
Ας επικοινωνήσουμε αμέσως με το γραφείο του γιατρού μας
Μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι ξεχάσαμε ένα φάρμακο, ας επικοινωνήσουμε με τον γιατρό που μας το συνταγογράφησε. Ας δοκιμάσουμε να καλέσουμε το γραφείο του ή να στείλουμε ένα μήνυμα μέσω διαδικτυακής πύλης ασθενών το συντομότερο δυνατό.
«Το γραφείο του γιατρού μας μπορεί να μπορεί να στείλει με φαξ ή email μια σημείωση των τελευταίων ιατρικών οδηγιών που έχουμε πάρει ή περίληψη των καταστάσεων υγείας και των φαρμάκων μας με οδηγίες δοσολογίας», λέει η Ντεσάι.
Εάν ταξιδεύουμε στο εσωτερικό (στις Η.Π.Α.), μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να μεταφέρουν τη συνταγή σε ένα φαρμακείο κοντά μας.
Αν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας, ας έρθουμε σε επαφή με το φαρμακείο μας σπίτι
Το φαρμακείο όπου πάμε για να παραλάβουμε τη συνταγή μας έχει αρχείο με τα φάρμακά μας.
Επομένως, εάν δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το γιατρό μας, ας επικοινωνήσουμε με έναν φαρμακοποιό στην πατρίδα μας, ώστε να μπορεί να εντοπίσει τα ακριβή ονόματα των φαρμάκων μας και τη σχετική δοσολογία, λέει η Σέθι Γιανγκ.
Ας επισκεφθούμε ένα τοπικό φαρμακείο στο προορισμό μας
Μόλις λάβουμε ένα αντίγραφο του αρχείου φαρμάκων μας, ας το μεταφέρουμε σε ένα τοπικό φαρμακείο, καθώς ίσως να μπορούμε να αγοράσουμε τα συνταγογραφούμενα φάρμακά μας εκεί. Ας φροντίσουμε να επισκεφθούμε είτε ένα φαρμακείο σε νοσοκομείο, είτε ένα αξιόπιστο φαρμακείο αλυσίδας και να επιμείνουμε στην αρχική συσκευασία του φαρμάκου, λέει η Ντεσάι.
Ας θυμόμαστε να κρατάμε τις αποδείξεις από την αγορά μας, γιατί μπορεί να λάβουμε κάποια μορφή αποζημίωσης εάν έχουμε ταξιδιωτική ασφάλιση, προσθέτει η Ντεσάι.
Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες σχετικά με την πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Επομένως, εάν μας αρνηθούν τα φάρμακα αφού δείξουμε τη συνταγή από το γιατρό μας, ίσως χρειαστεί να επισκεφθούμε έναν τοπικό γιατρό για μια νέα συνταγή.
Ας επισκεφθούμε μια κλινική επείγουσας φροντίδας ή εσωτερικής ιατρικής
Τα κέντρα επείγουσας περίθαλψης και οι ιατρικές κλινικές με γιατρούς εσωτερικής ιατρικής έχουν γενικά γνώση για μια ποικιλία παθήσεων υγείας, λέει η Ντεσάι. Συνιστά να πάρουμε μια λίστα με τα τρέχοντα φάρμακα και τις ιατρικές μας καταστάσεις από τον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης.
Γενικά, οι γιατροί εσωτερικής ή οικογενειακής ιατρικής που ενεργούν ως γενικοί ιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν μια ποικιλία φαρμάκων. Εάν ο τοπικός παθολόγος δεν είναι σε θέση να μας βοηθήσει με τη συνταγή μας, μπορεί να μας παραπέμψει σε έναν εξειδικευμένο ιατρό που να έχει την δυνατότητα.
Η διαδικασία ανάκτησης των φαρμάκων που ξεχάσαμε μπορεί να φαίνεται αγχωτική, αλλά ας μην πανικοβαλλόμαστε. Υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που μπορούν να μας υποστηρίξουν και να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε πρόσβαση στα φάρμακά μας, λέει η Σέθι Γιανγκ.