Πολιομυελίτιδα στην Λωρίδα της Γάζας - Μικρές παύσεις πυρός για εμβολισμούς 640.000 παιδιών σε άμεσο κίνδυνο

Πρώτο κρούσμα εδώ και 25 χρόνια, βρέφος 11 μηνών. Εξαιρετικά μεταδοτικός και δυνητικά θανατηφόρος ιός. Μπορεί να προκαλέσει παράλυση. Προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών.
|
Open Image Modal
O Αμπντέλ Ραχμάν Αμπού Ελ Τζεντιάν, 11 μηνών έχει μολυνθεί από πολιομυελίτιδα. Στην φωτογραφία με την μητέρα του. Ζουν σε μια αυτοσχέδια σκηνή στον καταυλισμό εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας στην Ντεϊρ αλ Μπαλάχ (27 Αυγούστου 2024)
Anadolu via Getty Images

Ήδη από τα τέλη Ιουλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δηλώσει ”εξαιρετικά ανήσυχος” για την εκδήλωση κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στην Λωρίδα της Γάζας καθώς ίχνη του ιού είχαν εντοπιστεί στα λύμματα. 

Χρειάστηκε όμως ένας και πλέον μήνας και η μόλυνση από τον ιό ενός βρέφους 11 μηνών  πριν λίγες ημέρες, για να επιτευχθεί μια συμφωνία με το Ισραήλ έστω για ολιγόωρες παύσεις πυρός προκειμένου να διεξαχθούν εμβολιασμοί σε 640.000 παιδιά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. 

Ο ιός της πολιομυελίτιδας είναι εξαιρετικά μολυσματικός και μεταδίδεται συχνότερα μέσω των λυμάτων και του μολυσμένου νερού. Μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση και παράλυση και είναι δυνητικά θανατηφόρος. Προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Το άκουσμα και μόνο της συγκεκριμένης νόσου τρομοκρατούσε επί δεκαετίες και η εξάλειψη της – που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο ποσοστό- θεωρήθηκε ένας από τους ύψιστους στόχους της ανθρωπότητας.

Να όμως που επέστρεψε στην Γάζα.

 

Οι τοπικές αρχές στην Γάζα είχαν προειδοποιήσει πολύ νωρίτερα για την πιθανότητα εκδήλωσης επιδημίας εξαιτίας της άθλιων συνθηκών που επικρατούν εντός του παλαιστινιακού θύλακα. Οι υποδομές  ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί -λόγω του πολέμου που μαίνεται για σχεδόν 11 μήνες- τα νοσοκομεία- όσα ακόμη είναι ανοιχτά- υπολειτουργούν-οι εμβολιασμοί έχουν σταματήσει, η πρόσβαση σε φάρμακα είναι σχεδόν μηδενική και οι οργανισμοί των κατοίκων εξασθενημένοι λόγω υποσιτισμού και κακουχιών.  

Το Ισραήλ τελικά, μετά τις πιέσεις του ΠΟΥ και τον μόλυνση του βρέφους, πείστηκε να προχωρήσει σε μικρές παύσεις πυρός για αρχίσουν οι εμβολιασμοί παιδιών ενώ περίπου ενάμιση μήνα νωρίτερα είχε φροντίσει να αρχίσουν οι εμβολιασμοί των στρατιωτών του που επιχειρούν στην περιοχή. 

Open Image Modal
O μιρκός Αμπντέλ με την μητέρα του
NurPhoto via Getty Images

Όπως αποφασίστηκε οι εμβολιασμοί και οι παύσει πυρός θα γίνουν σε τρεις φάσεις στην κεντρική, νότια και βόρεια Γάζα. Σε κάθε φάση, στην περιοχή όπου θα διεξάγονται οι εμβολιασμοί, θα γίνεται παύση πυρός για 9 ώρες την ημέρα (6πμ-3μμ). Και υγειονομικοί θα πρέπει να σπεύσουν μέσα σε αυτό το διάστημα και εντοπίσουν μέσα σε χαλάσματα και κατεστραμμένους δρόμους χιλιάδες παιδιά για να τα εμβολιάσουν. 

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς αφενός οι κηδεμόνες των παιδιών θα πρέπει ενημερωθούν για την εκστρατεία εμβολιασμού, πολλές οικογένειες είναι σε φάση συνεχούς μετακίνησης είτε λόγω εκκενώσεων με εντολές του ισραηλινού στρατού είτε προς αναζήτηση νέους καταφυγίου ή τροφής ενώ οι γενικότερες συνθήκες στη Γάζα δεν ευνοούν την εύκολη μετακίνηση του προσωπικού. 

Ο ΠΟΥ θα διαθέσει περίπου 1,26 εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας τύπου 2 (nOPV2) που χορηγείται εύκολα από το στόμα ενώ 400.000 επιπλέον δόσεις να πρόκειται να φτάσουν σύντομα στη Γάζα.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν από προσωπικό του ΟΗΕ και άλλους τοπικούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.  Πάνω από 2.000 άτομα υγειονομικού και κοινοτικού προσωπικού έχουν εκπαιδευτεί για τη χορήγηση του εμβολίου.

Ο ΠΟΥ στοχεύει να επιτύχει κάλυψη εμβολίων κατά 90% σε όλη την Γάζα, που είναι απαραίτητο για να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

Open Image Modal
O μικρός Αμπντέλ με τον πατέρα του. Το μόλις 11 μηνών έχει προσβληθεί από πολιομυελίτιδα
Anadolu via Getty Images