Η Πολιορκία του Λένινγκραντ: Εντυπωσιακές εικόνες από την αναπαράσταση της μάχης, 72 χρόνια μετά το τέλος της

Η Πολιορκία του Λένινγκραντ: Εντυπωσιακές εικόνες από την αναπαράσταση της μάχης, 72 χρόνια μετά το τέλος της
|
Open Image Modal
RussiaToday

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στην Αγία Πετρούπολη (το πρώην Λένινγκραντ) την Κυριακή, για να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή αναπαράσταση της Μάχης του Λένινγκραντ, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν καθώς πλησιάζει η 72η επέτειος της λήξης της μάχης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ακόμα και μικρά παιδιά με τους γονείς τους είχαν τη δυνατότητα χρήσης όπλων σε χώρους σκοποβολής.

Η πολιορκία του Λένινγκραντ άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1941, τρεις μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα» από τη ναζιστική Γερμανία κατά της ΕΣΣΔ. Η σοβιετική πόλη είχε αρχίσει να προετοιμάζεται από τον Ιούνιο. Οι διαταγές του Χίτλερ, υπό την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Βόρειο Σέλας» (Operation Nordlicht), ήταν πλήρη ισοπέδωση της πόλης του Λένιν.

Βάσει των υπολογισμών που έγιναν στις 12 Σεπτεμβρίου, η επάρκεια τροφίμων για τους πολιορκημένους ήταν η ακόλουθη: άλευρα και σιτηρά 35 ημέρες, ζυμαρικά 30 ημέρες, κρέας 33 ημέρες, λίπη 45 ημέρες, ζάχαρη 60 ημέρες. Οι συνθήκες ζωής στο Λένινγκραντ έγιναν άθλιες. Στα τέλη του Σεπτέμβρη τα αποθέματα πετρελαίου εξαντλήθηκαν και απαγορεύθηκε η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1943, 500 ημέρες από την έναρξη της πολιορκίας και σχεδόν ταυτόχρονα με τη νίκη στο Στάλινγκραντ, οι Σοβιετικοί κατάφεραν να διανοίξουν χερσαία δίοδο, σπάζοντας την πολιορκία στα νοτιοανατολικά με την Επιχείρηση Αστραπή. Τον επόμενο μήνα διεύρυναν αυτή τη δίοδο με τη μάχη στο Κράσνι Μπορ, Οι συνθήκες ζωής στην πόλη βελτιώθηκαν, ωστόσο νέα προσπάθεια (Επιχείρηση Πολικός Αστέρας) απέτυχε. Τελικά η πολιορκία λύθηκε τον Ιανουάριο του 1944.