Πολιτεία - βαρόμετρο στις Αμερικανικές εκλογές: Η μάχη της Πενσυλβάνια - Ερευνα Kapa Research

5 κομβικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις απαντήσεις που δίνουν στην έρευνα «Μεγάλες προκλήσεις για τις ΗΠΑ» Αμερικανοί ψηφοφόροι, ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Open Image Modal
Η πόλη της Φιλαδέλφειας μπροστά στον ποταμό Delaware.
Olga Kaya via Getty Images

 

Στην τελική ευθεία προς τις αμερικανικές εκλογές, που διεξάγονται στις 5 Νοεμβρίου 2024, πάνω από 800 εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ και την ΕΕ καλούνται να λάβουν αποφάσεις. Η επόμενη ημέρα στην Ουάσινγκτον και το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου δεν απασχολούν μόνο Αμερικανούς, αλλά και την παγκόσμια οικονομία και ασφάλεια.

Μετά την έρευνα «Μεγάλες προκλήσεις για την ΕΕ» σε δέκα χώρες μέλη της ΕΕ, που διεξήχθη πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2024, η Kapa Research διενήργησε αντίστοιχη έρευνα, υπό τον τίτλο «Μεγάλες προκλήσεις για τις ΗΠΑ», πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας εξετάζει τις στάσεις και τις προτεραιότητες των ψηφοφόρων στην Πενσυλβάνια - μία από τις πιο κρίσιμες πολιτείες που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα σε αυτές τις εκλογές.

 

«Μεγάλες προκλήσεις για τις ΗΠΑ«: Που θα κριθεί η Πενσυλβάνια

Τα ευρήματα υπερβαίνουν την απλή στιγμιαία εικόνα των προθέσεων των ψηφοφόρων, εξετάζοντας βαθύτερα ποιες θεωρούν οι ψηφοφόροι ως τις πρωταρχικές προκλήσεις για τις ΗΠΑ και πώς αυτές οι ανησυχίες θα καθορίσουν τις προτιμήσεις τους ενόψει της κάλπης του Νοεμβρίου. 

Ξεχωρίζουν 5 συμπεράσματα, με βάση τις απαντήσεις που δίνουν πολίτες της Πενσυλβάνια στην έρευνα της Kapa Research.

1. Ακρίβεια και πληθωρισμός «πονάνε» αφόρητα. Είναι με διαφορά το υπ’αριθμόν 1 πρόβλημα για περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους της Πολιτείας, που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι.  Αμέσως επόμενο πρόβλημα στο μυαλό των ψηφοφόρων ο έλεγχος του κύματος μετανάστευσης και το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και η χρήση των όπλων (ζητήματα που διχάζουν τους Αμερικανούς).

2. Ζητούνται επειγόντως επενδύσεις στις υποδομές - όπως δρόμοι, γέφυρες και Μέσα Μεταφοράς - που θα προσφέρουν και θέσεις εργασίας στην Πενσυλβάνια.

3. Το πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις έγυρε την πλάστιγγα ελαφρά υπέρ των Δημοκρατικών, καθώς σε ποσοστό 50% οι πολίτες της Πενσυλβάνια τη βλέπουν από πολύ εως αρκετά θετικά - έναντι 47% για τον Ντόναλντ Τραμπ.

4. Οι γυναίκες προτιμούν την Χάρις (54%) ενώ οι άνδρες ψηφοφόροι δείχνουν προτίμηση στον Τραμπ (49%).

5. 7 στους 10 πολίτες της Πενσυλβάνια δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν οπωσδήποτε, ενώ 1 στους 10 δηλώνει ”μάλλον”, ανεβάζοντας συνολικά στο 78% την πρόθεση για συμμετοχή στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ακολουθεί αναλυτικά η έρευνα (γραφήματα στα αγγλικά)