Politico: Αυτές είναι οι 28 προσωπικότητες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο το 2018. Bonus στην 20η θέση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Politico: Αυτές είναι οι 28 προσωπικότητες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο το 2018. Bonus στην 20η θέση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Open Image Modal
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Τη λίστα με τις 28 προσωπικότητες που πιθανότατα θα διαμορφώσουν την Ευρώπη και τον κόσμο το 2018 δημοσίευσε το Politico.

Σε αυτή φιγουράρουν πολιτικοί, ευρωβουλευτές και ακτιβιστές, αλλά και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που λαμβάνει την 20η θέση. 

Δείτε ολόκληρη τη λίστα και διαβάστε τους λόγους για τους οποίους το Politico ξεχώρισε τις 28 προσωπικότητες.

Open Image Modal
Bloomberg via Getty Images

1.Κρίστιαν Λίντερ

Ο 38χρονος πολιτικός, επικεφαλής του FDP, το Νοέμβριο έβαλε τέλος στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία, και έθεσε τη χώρα σε τροχιά για νέες εκλογές ή μειοψηφική κυβέρνηση με επικεφαλής την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το Politico κάνει μία αναδρομή στην πολιτική του πορεία μέχρι σήμερα παραθέτοντας τις πολιτικές του θέσεις, ενώ καταλήγοντας θέτει το ερώτημα αν ο Λίντνερ θ καταστεί ως ένας παράγοντας που θα επιτρ΄ψει να αντιμετωπιστούν οι «ακανθώδεις ευκαιρίες» που αναδύονται για να προάγουν τη μεταρρύθμιση στη Γερμανία και την Ευρώπη ή θα λειτουργήσει ως εμπόδιο υποβιβάζοντας τις κινήσεις να αναδιοργανωθεί η υποδομή της Ευρώπης και επιμένοντας να κρατήσει η Γερμανία το πορτοφόλι της κοντά στο στήθος της. «Εάν η πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία δίνει οποιαδήποτε ένδειξη, η πιθανότερη απάντηση είναι όλα τα παραπάνω», σχολιάζει το Politico.

2.Μάικλ Γκόουβ

Μόνο ένας που πιστεύει πραγματικά στο Brexit, όπως ο Μάικλ Γκόουν θα ζητούσε να γίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας. Ο λόγος, όπως τον εξηγεί το Politico είναι απλός, το γεγονός ότι το υπουργείο που κάποτε δεν είχε πραγματική εξουσία επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονταν στις Βρυξέλλες, πλέον θα μπορεί να αναδιαμορφώσει ολόκληρο το τοπίο της Βρατανίας. Και σε αυτή την περίπτωση το Politico, κάνει μία αναδρομή στην πολιτική σταδιοδρομία του Γκόουβ, υπενθυμίζει πόσο γρήγορα απέσυρε την υποστήριξή του στον Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά και το γεγονός βρέθηκε απέναντι στον Κάμερον παρά τους ισχυρούς φιλικούς δεσμούς που τους ένωναν στην εκστρατεία για το Brexit. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Γκόουβ είναι πίσω στο παιχνίδι, τονίζει το Politico, σχολιάζοντας ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει να τον προσέχει γιατί όπως αναφέρει στη γνωστή ιστοσελίδα σύμμαχος του Βρετανού πολιτικού, ο Γκόουβ θα είναι το πρόσωπο που θα φέρει στην εξουσία τον επόμενο Πρωθυπουργό.

3.Μιριέλ Πενικόντ

«Η Γαλίδα υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικόντ θα μείνει στη ιστορία ως η γυναίκα που υπέταξε τα συνδικάτα της Γαλλίας, ακόμα και αν το έκανε με πολύ λιγότερο θεαματικό τρόπο από ό,τι η Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του ο1980 στη Βρετανία». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το Politico το άρθρο του για την Πενικόντ την πρώην επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων της Danone που συγκέντρωσε κέρδος 1,1, εκατ. δολαρίων κόβοντας 900 θέσεις εργασίας. Όπως τονίζει η Πενικόντ έφερε στη Γαλλία μία μεταρρύθμιση που περιορίζει τη δύναμη των συνδικάτων περιορίζοντας το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ύψος των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλουν οι επιχειρήσεις για τις παράνομες απολύσεις. Ωστόσο μία νομική υπόθεση που αφπρά σε μία σύμβαση ύψους 300.000 δολαρίων από τότε που ήταν επικεφαλής του κρατικού φορέα Business France μπορεί να της στοιχίσει τη θέση της.

Open Image Modal
AURORE BELOT via Getty Images

4.Μάρκ Ρούτε

Ο πολιτικός που κατάφερε να συνθλίψει το κύμα λαϊκισμού στην Ολλανδία και να κερδίσει τον ακροδεξιό αντίπαλό του Γκέερτ Βίλντερς στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη άνοιξη, ο 50χρονος Ρούτε, ανακηρύχθηκε ως η πιο εξέχουσα φιλελεύθερη φωνή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ένας κορυφαίος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Τουσκ το 2019. Αυτό που απομένει να δείξει είναι αν θα λάβει θέση πίσω από την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση που προωθούν το Βερολίνο και το Παρίσι ή αν τελικά θα αναλάβει το ρόλο της Βρετανία που ιστορικά έθετε εμπόδια σε αυτό. Σύμφωνα με το Politico, όσοι τον γνωρίζουν καλά αναφέρουν ότι θα παίξει και τους δύο ρόλους.

5.Λάουρα Μπολντρίνι

Από το 2013 όταν και ανέλαβε πρόεδρος της βουλής της Ιταλίας η Μπολντρίνι έγινε στόχος μισογυνιστικών επιθέσεων και απειλών επειδή χρησιμοποιούσε τον ρόλο της για να αυξήσει την προβολή των γυναικών στην πολιτική σε μία χώρα που πού συχνά παραμένουν εκτός των ορίων εξουσίας. Παράλληλα, η προηγούμενη θέση της ως εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ιταλία όχι μόνο την έθεσε στην πρώτη γραμμή της κρίσης και την κατέστησε μη δημοφιλή σε ορισμένες πτυχές του πολιτικού φάσματος. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε τις περισσότερες επιθέσεις εναντίον της ήταν η εκστρατεία της για να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες που έχουν εξουσία.

6.Ανούσκα Ντέλιτς

Η 40χρονη Σλοβένα δημοσιογράφος που συμμετείχε στην ομάδα που αποκάλυψε τα Panama Papers, βρέθηκε στο επίκεντρο στη χώρα της όταν αποκάλυψε τους δεσμούς ανάμεσα στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα και νεοναζιστικές ομάδες. Στην Ευρώοη έγινε γνωστή όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να της απαντήσει πως ξοδεύουν ετησίως περίπου 450 εκατ. ευρώ οι ευρωβουλευτές. Η ίδια δεν το έβαλε κάτω και δημιούργησε μία ομάδα δημοσιογράφων και από τις 28 χώρες της ΕΕ που ζητούσαν πληροφορίες από το κοινοβούλιο για τον τρόπο που λαμβάνουν τα επιδόματα οι ευρωβουλευτές. Αποτέλεσμα των δράσεών της ήταν μία έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο η οποία κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο που οι βουλευτές δαπανούν περίπου 4.300 ευρώ που λαμβάνουν κάθε μήνα για να διατηρούν γραφείο στην περιφέρειά τους.

Open Image Modal
Bloomberg via Getty Images

7.Γίρκι Κατάινεν

Ο 48χρονος πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα διαδραματίσει έναν καίριο ρόλο του 2018 καθώς θα πρέπει να προωθήσει την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της ΕΕ. Τα παραπάνω τον καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό επειδή αφορούν στην τελική ευθεία της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επειδή τον θέτουν υποψήφιο να τον αντικαστήσει.

8.Γκαλίνα Τιμτσένκο

Η Γκαλίνα Τιμτσένκο ο 55χρονη ιδρύτρια και CEO του αντιφρονούντος Ρώσικου ειδησεογραφικού δικτυακού τόπου Meduza που δηλώνει αναφερόμενη στις ρωσικές προεδρικές εκλογές ότι ο φόβος της είναι η ιδέα του Πούτιν για πάντα.

Open Image Modal
Bloomberg via Getty Images

9.Αντόνιο Κόστα

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ο οποίος όπως τονίζει το Politico αποτελεί σπάνια περίπτωση στην Ευρώπη επειδή είναι «ένας επιτυχημένος σοσιαλιστής». Ο Κόστα οδήγησε το κόμμα σε μία νίκη ρεκόρ στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και έχει ως στόχο την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν ο 2019.

10.Γκι Φερχόφτστατ

Ο 64χρονος ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου που δημιούργησε και έλαβε το ρόλο του συντονιστή του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα Brexit, σύμφωνα με το Politico έχει μετατραπεί στον χειρότερο εφιάλτη του Ηνωμένου Βασιλείου

11.Άρμιν Βολφ

Ένας από τους πιο καταξιωμένους Ευρωπαίους δημοσιογράφους που έχει κάνει πρωθυπουργούς και πολιτικούς να ιδρώσουν, σύμφωνα με το Politicο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος το επόμενο διάστημα στην Αυστρία καθώς το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) έτοιμάζεται να μπει στην κυβέρνηση μαζί με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

12.Ετιέν Σνάιντερ

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου εργάζεται ώστε να καταστήσει τη χώρα του πρωτοπόρο στην εξόρυξη εκτός γης προσπαθώντας να προσελκύσει εταιρείες που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγκομιδή αστεροειδών για τα ορυκτά τους.

13.Μεράλ Ακσενέρ

Η 61χρονη Τουρκάλα πολιτικός δημιούργησε νέο κόμμα το İyi Parti (Καλό Κόμμα)λ και αναμένεται να αποτελέσει πραγματική απειλή για την κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

14.Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο

Ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης είναι υπεύθυνος για την πιο σημαντική πολιτική προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος: την αναθεώρηση του τι το κόμμα περιγράφει ως διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα. Σύμφωνα με το Politico αυτό τον τοποθετεί στην αιχμή του δόρατος στην κόντρα της Βαρσοβίας με την ΕΕ που βλέπει μία συγκεκαλυμμένη προσπάθεια να τεθεί υπό πολιτικό έλεγχο το δικαστικό σώμα.

15.Σάιμον Χάρις

Ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας, μόλις 31 ετών, νωρίτερα φέτος απέσυρε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος της χώρας λέγοντας ότι δεν έχει αρκετή εμπερία. Ωστόσο αν και ο μόνος που δεν υποστήριξε τον νυν πρωθυπουργό εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του και έχει σημαντικό ρόλο να παίξει τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

16.Άνα Μποτίν

Η πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Santander, βρέθηκε στη σημαίνουσα αυτή θέση το 2014, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της. Αυτό την κατέστησε την σημαντικότερη επιχειρηματική μορφή της χώρας της και το πιο λαμπερό πρόσωπο της ισπανικής επιχειρηματικής ελίτ καθώς η Ισπανία επανέρχεται στην ευρωπαϊκή σκηνή μετά από μια δεκαετία στην οικονομική ύφεση.

17.Φλάβια Κλέινερ

Το πρόσωπο πίσω από την πολιτική κίνηση Operation Libero στην Ελβετία, μία 26χρονη φοιτήτρια ιστορίας, που καθοδηγεί μία μικρή στρατιά εθελοντών ενάντια στην ακροδεξιά τάση.

18.Όλγκα Σεχνάλοβα

Η Τσέχα ευρωβουλευτής που έγινε γνωστή χάρη στο αγώνα της ενάντια στην ευρέως διαδεδομένη πρακτική των κατασκευαστών τροφίμων να προσφέρουν διαφορετικά συστατικά κάτω από την ίδια συσκευασία στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη.

19.Λάγιος Σιμίτσκα

Άγνωστος εκτός Ουγγαρίας, ο Σιμίτσκα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες της χώρας και ιδιοκτήτης μίας αυτοκρατορίας ΜΜΕ που μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν. Πλέον όμως οι δύο άντρες βρίσκονται απέναντι ο ένας από τον άλλο με τον Σιμίτσκα να στηρίζει το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, που είναι και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του κόμματος του Ορμπάν.

Open Image Modal
Francois Lenoir / Reuters

20.Ευκλείδης Τσακαλώτος

Στην 20η θέση της λίστας βρίσκεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης όπως σχεδιάζεται τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Politicο, αυτό σε μεγάλο βαθμό θα οφείλεται στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. «Δεν θα δείτε πολλά χαρούμενα πρόσωπα στην Αθήνα», λέει ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης. Σύμφωνα με το Politico αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο Τσακαλώτος και ο προϊστάμενος του πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπληξαν βαθιά την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει μειώσει τις συντάξεις, έχει αυξήσει τους φόρους και έχει μειώσει τον δημόσιο τομέα. Περισσότερο από το 20% του πληθυσμού είναι εκτός εργασίας».

«Όταν ήρθε η ώθηση, κατέστη δυνατή η αποτροπή των ιδεολογικών προκαταλήψεών του», λέει στην ιστοσελίδα ο Γιάννης Παλαιολόγος, ’Ελληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας που έχει γράψει εκτενώς για την κρίση. «Δεν είναι κάποιος που θα θέσει την πολιτική πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».

Υπενθυμίζοντας ότι ο Τσακαλώτος έλαβε τη θέση του ΥΠΟΙΚ μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη το Politico σημειώνει την μικρή εμπιστοσύνη που είχε η Ευρώπη στην Ελλάδα λόγω των αριστερών του απόψεων. Ωστόσο τονίζει ότι ο «όγδοος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέπληξε πολλούς συμφωνώντας σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα το μυστικό του ήταν ότι έπεισε «τους συναδέλφους του στην Ευρωομάδα ότι παρά το κομμουνιστικό παρελθόν του, δεν ενδιαφερόταν να είναι ένα άλλο λαϊκίστικο poster-boy».

Υπενθυμίζοντας την καταγωγή του Έλληνα υπουργού και τη συγγένειά του με τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο, έναν από τους στρατηγούς που οδήγησε τις κυβερνητικές δυνάμεις στη νίκη εναντίον των κομμουνιστών το 1949, το Politico σχολιάζει ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που διέψευσε τις θεωρίες και τονίζει ότι αντί να αγκαλιάσει την κληρονομιά της οικογένειάς του εκείνος την απέρριψε. Συνεχίζοντας το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεγάλωσε και σπούδασε στη Βρετανία, για να επιστρέψει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Ελλάδα και να εργαστεί ως ακαδημαϊκός.

Στέκεται επίσης στο γεγονός ότι πρόσφατα ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε το χαρακτήρισε «άριστο υπουργό οικονομικών» και αριστοτεχνικό διαπραγματευτή, ενώ σημειώνει και πόσο κρίσιμο είναι το έργο του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ανάκαμψή του «εξαρτάται εν μέρει από το εάν ο Τσακαλώτος θα μπορέσει να πείσει την Ευρώπη να χορηγήσει στην Ελλάδα κάποιο είδος ελάφρυνσης του χρέους κατά τη λήξη της διάσωσης».

Το περιοδικό καταλήγει παραθέτοντας μία δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ σε συνέντυεξή τ στην οποία τόνισε ότι πεποίθησή του είναι «ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες που αποτελούν τον κύριο λόγο της κρίσης, καθώς και για την γενική άποψη ότι η ευρωζώνη και η ΕΕ δεν λύνουν τα προβλήματα». Σύμφωνα με το Politico αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταφέρει να φέρει τους άλλους σε αυτή την οπτική και αν η οικονομία παραμείνει σε καλό δρόμο, τότε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μπορεί να πάει πολύ πιο μακριά από ό, τι κάποιος στοιχημάτιζε όταν αναλάμβανε.

21.Εβγκένι Μορόζοφ

Ο 33χρονος Λευκορώσος συγγραφέας και φιλόσοφος που τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας ψηφιακός παράδεισος και ήταν ο πρώτος που προειδοποίησε για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των πρόσφατων τεχνολογικών ανακαλύψεων.

22.Χαλίφα Χαφτάρ

Πρώην στρατηγός του στρατού του Μουαμάρ Καντάγι, έχασε την ισχύ του όταν έπεσε και η δικτατορία τη δεκαετία του 1980, πέρασε τις επόμενες δεκαετίες ζώντας στις ΗΠΑ, επέστρεψε στη Λιβύη το 2011 όταν ο εμφύλιος πόλεμος διέλυε τη χώρα. Πλέον έχει καθιερώσει την εξουσία του ως επικεφαλής του στρατού στην ανατολική Λιβύη.

23.Εριν-Νίλες Κρος

Μέλος του κοινοβουλίου της Εσθονίας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας ο Κρος είναι ο άνθρωπος που προειδοποιεί για πιθανή εισβολή των Ρώσων στις χώρες της Βαλτικής. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ζητεί τη σύλληψή του κατηγορώντας τον ότι είναι ο εγκέφαλος της «αεροπειρατείας» σε πλοίο που μετέφερε ξυλεία, το 2009.

24.Μίνα Αντρέεβα

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, η 34χρονη υπήκοος Βουλγαρίας και Γερμανίας είναι η φωνή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ειδικά στον γερμανικό Τύπο. Αυτό την καθιστά σημαντική για τον πρόεδρο της Κομισιόν αν θέλει να κερδίσει το γερμανικό κοινό για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει στην ΕΕ πριν το Brexit το 2019. Παράλληλα, πρέπει να αποδείξει την χρονιά που έρχεται ότι τα σχέδια του προέδρου της Κόμισιόν έχουν περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθούν.

25.Τίνο Σαναντατζί

Ιρανο-σουηδός ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου Mass Challenge που ξεκίνησε μία έντονη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της μετανάστευσης.

26.Ρενέ Ρεντζεπί

Ο 39χονος σεφ πίσω από το διάσημο εστιατόριο Noma που διακρίθηκε πολλές φορές ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο. Υπέρμαχος των προϊόντων που παράγει ο κάθε τόπος, ο Ρεντζεπί τονίζει ότι ένα τοπικό μανιτάρι μπορεί να είναι πιο πολυτελές από το πιο ακριβό μανιτάρι στον κόσμο.

27.Μίρκα Γκραζινίτε-Τιλά

Η διάσημη Λιθουανή μουσικός που έχει τη μουσική διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της πόλης του Μπέρμιγχαμ.

28.Κλείτος Παπαστυλιανού

Ο Κύπριος ακτιβιστής για το περιβάλλον, ιδιαίτερα ενεργός στο θέμα της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών. 

(Mε πληροφορίες από Politico)