Politico: Η Ελλάδα πιέζει για αποκατάσταση της ελευθερίας μετακινήσεων στην Ευρώπη

Με σκοπό τον μετριασμό του πλήγματος στον τουρισμό.
Open Image Modal
Couple of tourists looking at sunset, Santorini
Matteo Colombo via Getty Images

Η Αθήνα πιέζει για μια ταχεία επιστροφή της ελευθερίας μετακινήσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico που επικαλείται ελληνικό non paper.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το non paper υποβλήθηκε στην Κομισιόν τη Δευτέρα και έφτασε στα χέρια του Brussels Playbook του Politico. Σε αυτό αναφέρεται πως «σκοπός μας είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση του επανανοίγματος των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα ζητά τη «δίκαιη μεταχείριση» όλων των εν δυνάμει ταξιδιωτών για να αποφευχθούν «προκαταλήψεις λόγω εθνικότητας» στα πρωτόκολλα ταξιδιών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών» αναφέρει το non paper, ζητώντας να επιτρέπεται στους πολίτες να ταξιδεύουν και μετά να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στα σπίτια τους. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή παρεμποδιστικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η Αθήνα δεν ζητά γενικό άνοιγμα των συνόρων για όλους, ενώ το paper ζητά «κοινή κατανόηση» σε επίπεδο ΕΕ πως όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχονται είτε για τον κορονοϊό είτε για αντισώματα στις τρεις ημέρες πριν ταξιδέψουν. Όπως αναφέρεται, εναλλακτικά, δεν θα έπρεπε να απαιτούνται τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών...που έχουν δείξει ξεκάθαρα στοιχεία πως η κατάσταση με την Covid-19 είναι υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με το Politico, η Αθήνα τονίζει επίσης πως «δεν μπορεί να υπάρχουν διακρίσεις ή διαφοροποιήσεις στα μέσα ταξιδιού...τα μέσα μεταφοράς από δρόμους, αέρος, σιδηροδρόμους ή θάλασσας ανοίγουν ξανά την ίδια στιγμή και με αναλογικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πιο απομακρυσμένα μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω». Όπως συμπληρώνεται, στα αεροπλάνα θα έπρεπε να καλύπτονται όλες οι θέσεις, καθώς το να μένει άδεια η μέση «θα έκανε μη οικονομικές τις πτήσεις με αμφισβητούμενα υγειονομικά οφέλη».