Politico: Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει την απειλή κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν

Η απειλή προς την Ταϊβάν στην κορυφαία διάσκεψη ασφαλείας της Ασίας.
Open Image Modal
via Associated Press

Υπουργοί Άμυνας από όλο τον κόσμο μεταβαίνουν στη Σιγκαπούρη το Σαββατοκύριακο για να παραστούν στην κορυφαία διάσκεψη ασφαλείας της Ασίας, γνωρίζοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει τις συζητήσεις για την Ταϊβάν και μια ενδεχόμενη εισβολή από την Κίνα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης Shangri-La Dialogue, που θα διαρκέσει από την Παρασκευή ως την Κυριακή, θα υπάρξουν απευθείας επαφές σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των αμερικανικών και των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς θα συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας Λόιντ Όστιν και Γουέι Φενγκέ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται μάλλον απίθανο κάποια από τις δύο πλευρές να προβεί σε «βαριές» δηλώσεις, δεδομένων των εντάσεων για το νησί, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί δική του επικράτεια. Η Κίνα ήδη έχει αντιδράσει οργισμένα στη δέσμευση Μπάιντεν να υπερασπιστεί την Ταϊβάν. Στη Σιγκαπούρη αναμένονται «κωδικοποιημένα» μηνύματα, με την Ταϊβάν σε ρόλο «ελέφαντα στο δωμάτιο».

«Η Ουκρανία προκάλεσε άνοδο των αντιλήψεων απειλής ανά την Ασία» είπε ο Τζέιμς Κράμπτρι, εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου Σιγκαπούρης του International Institute for Strategic Studies, που διοργανώνει τη διάσκεψη. «Αμυντικά κατεστημένα ξαφνικά αντιλήφθηκαν πως γεωπολιτικές συμφορές που προηγουμένως θεωρούνταν ιδιαίτερα απίθανες έγιναν ξαφνικά πιθανές, με την Ταϊβάν απλά να γίνεται το πιο προφανές σημείο έντασης σε μια περιοχή γεμάτη πιθανές εντάσεις».

Σύμφωνα με το Politico, αυτές η «αντιλήψεις απειλής» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν διαχωριστεί σε δύο κατηγορίες για την Κίνα: Το Πεκίνο πρέπει να κάνει στρατιωτικούς υπολογισμούς για μια επίθεση σε μια χώρα που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον και επίσης να «ζυγίσει» τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις εάν η Κίνα πληγεί από αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές κυρώσεις όπως η Ρωσία. Το μάθημα της Ουκρανίας για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ είναι πως το ρίσκο είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Η στρατιωτική διάσταση

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η Κίνα έχει σημαντική στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ταϊβάν, όπως η Ρωσία έναντι της Ουκρανίας, μα μια αμφίβια επίθεση σε ένα νησί σε απόσταση 160 χλμ δεν είναι «περίπατος»: Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ταϊβάν θα μπορεί να πλήξει τα σκάφη που επιχειρούν το πέρασμα, και οποιαδήποτε αποβατική ενέργεια ενάντια σε καλά προετοιμασμένα στρατεύματα θα ήταν επικίνδυνη για τον κινεζικό στρατό, ο οποίος δεν έχει πολεμική εμπειρία. Ο Σι δεν θα ήθελε να υποστεί τεράστιες απώλειες όπως η Ρωσία στην Ουκρανία.

Στην άλλη πλευρά, πολλοί στρατηγιστές της Ταϊβάν έχουν εκπλαγεί από την ταχύτητα της ρωσικής στρατιωτικής κινητοποίησης και του πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειες. Προς το παρόν στην Ταϊβάν το γενικότερο κλίμα είναι αυτό της προσεκτικής εξέτασης των πραγμάτων. Κατά τον κορυφαίο «αρχικατάσκοπο» της Ταϊβάν, το Πεκίνο θα γίνει «πιο προσεκτικό» στα πολεμικά του σχέδια, δεδομένων των κακών ρωσικών επιδόσεων στην Ουκρανία. «Αντίστοιχα η Ταϊβάν θα μάθει πώς να προχωρήσει η ίδια» είπε ο Τσεν Μινγκ-τονγκ, επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα γεγονότα στην ανατολική Ευρώπη είναι στο προσκήνιο των σχεδιασμών στην Ταϊπέι: Ο Τζόζεφ Γου, υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, είπε ότι η κυβέρνηση «παίρνει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πολύ σοβαρές εσωτερικές συζητήσεις».

«Μία από τια τακτικές που ήταν επιτυχείς ως τώρα είναι οι ασύμμετρες δυνατότητες. Και αυτό είναι κάτι από το οποίο μαθαίνουμε και θέλουμε να συζητήσουμε περαιτέρω με τις ΗΠΑ» είπε στο NPR o Γου.

Δημόσια η Κίνα έχει επανειλημμένα ζητήσει «ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν», μα έχει επίσης απειλήσει να καταλάβει το νησί δια της βίας, αν χρειαστεί. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβαιναν σε εικασίες για μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα 6-10 χρόνια. Οι εντάσεις δεν μειώνονται, καθώς κινεζικά μαχητικά και βομβαρδιστικά κάνουν περάσματα από τη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν. Ο πρόεδρος Σι επίσης έχει παρουσιάσει το σχέδιό του: Με τρόπο όχι πολύ διαφορετικό από τον Πούτιν όταν περιέγραφε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον των «Ναζί» στην Ουκρανία, ο Σι απευθυνόμενος στο κοινό της Ταϊβάν το 2019 είπε ότι «δεν θα αποκηρύξουμε τη χρήση βίας και διατηρούμε την επιλογή να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Μικροτσίπ και αλυσίδες προμηθευτών

 

Open Image Modal
PonyWang via Getty Images

 

Το Πεκίνο επίσης παρουσιάζεται ιδιαίτερα επιθετικό ως προς τον ρόλο της Ταϊβάν στον κλάδο των ημιαγωγών. Σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα κορυφαίος Κινέζος οικονομολόγος κάλεσε ανοιχτά το Πεκίνο να «καταλάβει» τον κορυφαίο κατασκευαστή της Ταϊβάν, την TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). «Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και η Δύση επιβάλουν καταστροφικές κυρώσεις στην Κίνα όπως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρέπει να ανακτήσουμε την Ταϊβάν. Ειδικά στην ανακατασκευή των βιομηχανικών αλυσίδων και αλυσίδων προμηθευτών, πρέπει να καταλάβουμε την TSMC- μια επιχείρηση που ανήκει στην Κίνα» είπε ο Τσεν Γουενλίνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στo China Center for International Economic Exchanges.

Η δυσκολία για την Κίνα, βεβαίως, είναι πως οι κυρώσεις για μια εισβολή θα μπορούσαν να είναι πολύ σκληρές, καθώς η Δύση αποδείχτηκε πιο ενωμένη απέναντι στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου από ό,τι περίμεναν πολλοί. Η Κίνα θα πρέπει να αξιολογήσει αν η Δύση θα είναι λιγότερο πρόθυμη να της επιβάλει κυρώσεις επιδή οι αλυσίδες προμηθευτών της είναι πιο σημαντικές από της Ρωσίας. Ωστόσο το ίδιο το οικονομικό μοντέλο της Κίνας εξαρτάται πολύ από την πώληση αγαθών σε πλούσιες αγορές, όπως των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λευκός Οίκος κινήθηκε γρήγορα για να «μαζέψει» τη δέσμευση Μπάιντεν για υπεράσπιση της Ταϊβάν, ωστόσο στα αυτά της Κίνας ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κινηθεί πέρα από τα όρια της «στρατηγικής αμφισημίας» που τηρεί κανονικά η Ουάσινγκτον ως προς την Ταϊβάν.

Αλλού, η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ταϊβάν είναι περιορισμένη, αν και η κατάσταση στην Ουκρανία σκληραίνει τη στάση άλλων χωρών. Τον Απρίλιο η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας κάλεσε το ΝΑΤΟ να διασφαλίσει πως «δημοκρατίες σαν την Ταϊβάν είναι σε θέση να αμυνθούν». Στην Ασία η Ιαπωνία θεωρείται ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Ταϊβάν, με τους πολιτικούς στο Τόκιο για να τοποθετούνται όλο και πιο έντονα για τις απειλές ασφαλείας προς την Ταϊβάν. Ακόμα και η ίδια η Σιγκαπούρη έχει πραγματοποιήσει κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις με την Ταϊβάν.

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, πολλά εξαρτώνται τώρα από τη διάθεση του Σι να πάρει εξαιρετικά υψηλά ρίσκα- και σχεδόν όλοι αναμένουν την ομιλία του Κινέζου υπουργού Άμυνας την Κυριακή για τέτοιες ενδείξεις.