Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε οριακά, με τις 80 ψήφους που απαιτούνταν, σε σύνολο 117, το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας- με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αποσπά τις 8 ψήφους της αντιπολίτευσης που χρειαζόταν. Σημειώνεται πως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζονται δύο ακόμα ψηφοφορίες, με τη δεύτερη να απαιτεί 61 ψήφους και την τρίτη ξανά 80.
Η συνεδρίαση αρχικά αναμενόταν να αρχίσει στις 12.00 τοπική ώρα, και αργότερα μετατέθηκε για τις 16.00 ώρα Ελλάδας (15.00 τοπική ώρα). Ωστόσο, υπήρξε νέα καθυστέρηση. Εν τέλει συνεδρίαση ορίστηκε να ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος), μα υπήρξε καθυστέρηση εκ νέου.
Πριν ακόμα ξεκινήσει η ψηφοφορία, το VMRO επαναλάμβανε για άλλη μια φορά πως δεν θα στηρίξει τη συμφωνία.
«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νεκρή, νομικά και πολιτικά. Η συζήτηση στο κοινοβούλιο είναι αντιπαραγωγική και παραβιάζει τη βούληση του λαού», αναφερόταν σε ανακοίνωση του κόμματος την Πέμπτη.
Διαβάστε επίσης:
ΠΓΔΜ: Καταγγελίες από το VMRO για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών
Την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Ιγκόρ Γιανούσεφ, δήλωνε στην Telma TV ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι βουλευτές του θα συμμορφωθούν με την κομματική γραμμή και θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση του Ζάεφ.
Η σχετική συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.
Μια χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία
Σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, η διαδικασία για την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέψει την υιοθέτηση της νέας συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. μπορεί να διαρκέσει τρεις ή περισσότερους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι βουλευτές θα έχουν δύο ακόμη ευκαιρίες ψήφου, εν μέσω κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα εξετάζουν τις αλλαγές κάθε άρθρου του συντάγματος, με το κάθε άρθρο να παραμένει προς εξέταση 3 μέρες σε κάθε επιτροπή.
Η δεύτερη ψηφοφορία επί του σχεδίου των συνταγματικών αλλαγών απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών, ενώ η τρίτη και τελική ψηφοφορία για τις αλλαγές απαιτεί και πάλι πλειοψηφία 2/3 (80/120 βουλευτές).
Συνεχίζονται οι δηλώσεις από το εξωτερικό
Πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία, τονίζει ο Μάθιου Πάλμερ, Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις.
«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν τη χώρα τους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.
Από πλευράς του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι πρόκειται για ημέρες «αποφασιστικής σημασίας» για την ΠΓΔΜ.
«Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει τον δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας. Είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της χώρας και τις θετικές προοπτικές για τους ανθρώπους της. Είμαι βέβαιος πως οι βουλευτές ΟΛΩΝ των πολιτικών δυνάμεων γνωρίζουν τη μεγάλη ευκαιρία και ευθύνη που αντιμετωπίζουν σήμερα. Είναι ώρα να αφήσουμε τα κομματικά συμφέροντα πίσω και να δράσουμε προς το συμφέρον της χώρας και του λαού της» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
(Με πληροφορίες από ΜΙΑ, Balkan Insight, META)