Αθήνα: Περιμένουμε θετικό σήμα - Βρυξέλλες: Πρόοδος μεν, απόσταση δε

Αθήνα: Περιμένουμε θετικό σήμα - Βρυξέλλες: Πρόοδος μεν, απόσταση δε
Open Image Modal
Sooc

Έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά υπάρχει σημαντική απόσταση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έπειτα και από την ολοκλήρωση του Brussels Group το απόγευμα της Παρασκευής. Ωστόσο το θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου που αναμένει από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να λύσει το θέμα της ρευστότητας, την ώρα μάλιστα που οι δανειστές ασκούν νέες πιέσεις για το πλεόνασμα, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, αλλά και το ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι εκπρόσωποι των Θεσμών ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, έτσι ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως το Brussels Group αναμένεται να συγκληθεί στο εγγύς μέλλον.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για βελτίωση όχι μόνο στη διαδικασία των διαβουλεύσεων, αλλά και επί της ουσίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι από πολιτικής και τεχνικής άποψης το ευκταίο είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις αρχές του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε κανέναν από τους τομείς υπό διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει οριστικά η συμφωνία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διαβουλεύσεις για τον ΦΠΑ και τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της νησιωτικής περιοχής και της ενδοχώρας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Eurogroup συζητά ήδη ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, είπε πως δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση ακόμα.

Σχετικά με την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να δοθεί ένα πολιτικό σήμα από το Eurogroup στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρέπεμψε στην ίδια την Τράπεζα, η οποία έχει εξηγήσει σαφώς τι θεωρεί άμεση χρηματοδότηση χρέους και τι όχι. Τέλος, η ίδια πηγή δήλωσε πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει με ευκολία τις άμεσες δανειακές της ανάγκες.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης και τονίζουν πως το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ.

Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.

Ως προς αυτό παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται ο πρωθυπουργός να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Ωστόσο, παραμένουν οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3% το πολύ μέχρι 2%, ενώ η ελληνική πλευρά επεδίωκε 1,2%-1,5%.

Αγκάθια παραμένουν συντάξεις και εργασιακά με τους δανειστές να επιμένουν στο προηγούμενο μνημονιακό μοντέλο.

Οι δανειστές της χώρας βλέπουν «τρύπα» 1 δισ ευρώ και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει μάχη για να εξαιρεθούν από το ΦΠΑ τρόφιμα, λογαριασμοί της ΔΕΗ, φάρμακα, φυσικό αέριο και βιβλία.

Οι δανειστές φέρονται να ζητούν ΦΠΑ της τάξεως του 18% με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να το ρίξει στο 15% με 16%.

Επίσης ζήτημα τίθεται και με τον ΕΝΦΙΑ η μείωση του οποίου φαίνεται να συνδέεται με το πρωτογενές πλεόνασμα.