Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Steigenberger στη Φρανκφούρτη όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το συνέδριο του Economist, με θέμα «A glimpse into Europe’s financial Landscape Greece: a comeback to the financial markets?», Έλληνες και ξένοι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη να εμπιστευτούν οι διαδικασίες και η Ελλάδα να βγει από την κρίση, με ορόσημο συμφωνία στο επερχόμενο Eurogroup.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. O κ.Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η Ελλάδα ύστερα από τεράστιες θυσίες έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, ωστόσο εκείνο που κρίνεται απολύτως αναγκαίο είναι να υπάρξει σαφήνεια (clarity) εκ μέρους του ΔΝΤ. Να διευκρινιστεί δηλαδή κατά πόσον το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε προς τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ο Benoit Coeure (EKT), ο Declan Costello (European Commission) και ο Γιάννης Στουρνάρας ότι αυτή η σαφήνεια θα λειτουργήσει ως οδοδείκτης για τους επενδυτές που θα ήθελαν εξ αρχής να γνωρίζουν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της. Κυρίως δε αν η Ελλάδα θα πετύχει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε πως το ΔNT υποσχέθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015.Και εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία ζητούν την παρουσία του Ταμείου γιατί κατέχει την τεχνογνωσία του όλου θέματος. Όμως αυτή η τεχνογνωσία δεν έχει αποβεί τόσο καλή όλα αυτά τα χρόνια. Από την άλλη, αν η Γερμανία και η Ολλανδία εκτιμούν ότι το ΔΝΤ είναι σούπερ οργανισμός, τότε γιατί δεν ακούνε αυτά που λέει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ;
Ο Έλληνας υπουργός, θέλοντας να γίνει ενδεχομένως και λίγο πιο περαστατικός προς τους προσκεκλημένους του συνεδρίου ή ενδεχομένως να αναδείξει τις αγωνίες του παρομοίασε τον εαυτό του ως τον προπονητή μιας ομάδας που λίγο πριν τον τελικό αγώνα (Eurogroup) αγνοεί στα πόσα μέτρα βρίσκεται το τέρμα.
Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην ηθική της οικονομίας. Χωρίς αυτήν, είπε, τίποτα σε μια κοινωνία ή σε μια κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σωστά και βεβαίως οι κρίσεις θα επανέρχονται όσο η μεσαία τάξη δεν βρίσκεται στη θέση που της αξίζει και δεν βλέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις.
Από την ομιλία του Benoit Coeure (EKT) αξίζει ίσως να κρατήσουμε την αναφορά του στο ελληνικό χρέος. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει πρώτα να διαπιστώσει αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και τότε μόνο να αποφασίσει να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που κι άλλοι ομιλητές τοποθετούν μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών που ναι μεν διεξάγονται στον Σεπτέμβριο, αλλά η διαδικασία ολοκληρώνεται πολύ αργότερα.