Κατατέθηκε στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας που τίθεται προς ψήφιση. Τι προβλέπει

Κατατέθηκε στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας που τίθεται προς ψήφιση. Τι προβλέπει
|
Open Image Modal
sooc

Κατατέθηκε στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών, η οποία «έκλεισε» λίγες μόλις ώρες πριν πάρει το δρόμο για το Κοινοβούλιο και μετά από έναν ολονύκτιο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα.

Πότε θα «περάσει» από την Ολομέλεια

Πάντως, αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η συζήτηση σε επίπεδο επιτροπών να ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί και την Πέμπτη να περάσει από την βάσανο της Ολομέλειας, φαίνεται πως η ΠτΒ, έχει διαφορετική γνώμη. Παρά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην οποία εξέθετε τους χρόνους και τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί για να προλάβει η Αθήνα το έκτακτο Euerogroup της Παρασκευής, η τελευταία αρνήθηκε να «ανοίξει» η Βουλή το πρωί της Τετάρτης και να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης σε επίπεδο επιτροπών, αφού όπως υποστήριξε θα πρέπει να συνέλθει πρώτα η σύνοδος των προέδρων και να λάβουν απόφαση για την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να απάντησε πως αφού δεν ανοίγει η Βουλή σε πρόσφορο χρόνο, τότε η συζήτηση επί της συμφωνίας θα γίνει την ίδια μέρα, δηλαδή την Πέμπτη, και σε επίπεδο επιτροπών και σε επίπεδο Ολομέλειας.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

Μεταξύ των νέων μέτρων που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο περιέχονται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά και στις διαδικασίες υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης. Επίσης μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι αλλαγές έχουν να κάνουν τόσο με το επιτόκιο όσο και με τη μείωση του αριθμού των δόσεων σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια τα του οφειλέτη. Ετσι το επιτόκιο αυξάνεται σε 5% για όλους όσοι έχουν χρέος άνω των 5.000 ευρώ ενώ για τους του οφειλέτες με που έχουν μικρότερα ποσά καθιερώνονται τρία κριτήρια τα οποία εάν τηρούνται δεν θα επιβάλλεται το επιτόκιο 5%.

Ειδικότερα το επιτόκιο αυξάνεται στο 5% από 3% για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Εν τω μεταξύ χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής

Επίσης υπάρχει η πρόβλεψη για μείωση του αριθμού των δόσεων σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις.

Ωστόσο προβλέπονται αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και ειδικότερα: Μειώνεται το επιτόκιο από το 8% στο 5%, μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, για νέες ρυθμίσεις και για ανεξόφλητες δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων. Επιπλέον αναστέλλεται για δύο έτη η υποχρέωση υποβολής στοιχείων που να αποδεικνύουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ και εγγράφων που να αποδεικνύουν την προσωρινή οικονομική αδυναμία προκειμένου για χρέη άνω των 50.000 ευρώ.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στο 13% από το 235 για το μοσχαρίσιο κρέας, ενώ επιβάλλεται συντελεστής 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εξαίρεση την προσχολική αγωγή.

Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα.

ΕΝΦΙΑ: Καταργείται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα του ΕΟΤ. Επίσης καταργείται η προβλεπόμενη για το 2015 απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.

Παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για λόγους κοινωνικούς και ως μέριμνα του κράτους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν απέκτησαν εισόδημα από τα ακίνητα τα οποία παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Αυξάνεται η φορολογία στο αγροτικό πετρέλαιο ντίζελ. Από την 1η Οκτωβρίου ο συντελεστής ΕΦΚ του πετρελαίου ντίζελ αναπροσαρμόζεται από 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Επίσης καταργείται ο ω άνω οριζόμενος συντελεστής ΕΦΚ και η διαδικασία επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο ντίζελ που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη γεωργία.

Μεταξύ των άρθρων προβλέπεται αποκλειστική ανάθεση όλων των αρμοδιοτήτων που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων σε ένα φορέα και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)

Αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το 55% για τα περυσινά εισοδήματα σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση.

Επίσης προβλέπεται αύξηση της φορολογίας στα ποτά.

Συντάξεις

Ορίζεται από 01.01.2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης από την 01/01/2022 προβλέπεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης, ενώ στις περιπτώσεις που δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης μέχρι τη δημοσίευση του νόμου τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 01.01.2022.

Από τις ανωτέρω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Αλλαγές στη λειτουργία της Αγοράς

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου που έχει εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπονται μεταξύ άλλων αλλαγές στις προσφορές/εκπτώσεις των καταστημάτων, μέτρα απελευθέρωσης για πώληση του γάλακτος και μέτρα απελευθέρωσης πώλησης του ψωμιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων - προσφορών. Δηλαδή η κάθε επιχείρηση να πραγματοποιεί εκπτώσεις όποτε αυτή επιθυμεί και να μην καθορίζονται από το κράτος όπως ισχύει σήμερα.

Σχετικά με την άρση των περιορισμών στην πώληση του ψωμιού αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησής του και πλέον θα επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο και από άλλες επιχειρήσεις αλλά πάντα με αυστηρή τήρηση των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών ενώ θα επιτρέπεται στα πρατήρια άρτου να ολοκληρώνεται το ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης κάνοντας χρήση της ονομασίας "αρτοποιείου".

Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ο αρχικός σχεδιασμός με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε την κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του γάλακτος και ο καθορισμός αυτής να γίνεται ελεύθερα από τον παραγωγό με βάση τη μέθοδο παστερίωσης. Με αυτό τον τρόπο ένα γάλα φρέσκο θα μπορούσε να έχει διάρκεια ζωής ακόμη και 11 ημέρες.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας που κατατέθηκε στη Βουλή.