Κριτική για τη συμφωνία στο Eurogroup - Εκλογές τον Ιούνιο ζητούν φωνές από την Αριστερή Πλατφόρμα

Κριτική για τη συμφωνία στο Eurogroup - Εκλογές τον Ιούνιο ζητούν φωνές από την Αριστερή Πλατφόρμα
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Συνεχίστηκε και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η κριτική για την συμφωνία του Eurogroup, όμως όλοι πια δίνουν έμφαση στην διακυβέρνηση της χώρας. Από την Αριστερή Πλατφόρμα δεν λείπουν και οι φωνές για εκλογές τον Ιούνιο, ώστε να ανατραπεί η συμφωνία.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «αποκάλυψε» ότι η συμφωνία δεν θα κυρωθεί στη Βουλή.

«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει τη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακα χαρακτηριστικά», είπε, ενώ για το περιεχόμενο της συμφωνίας εκτίμησε ότι «εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα».

Παρά την κριτική ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο «να εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις».

«Αυτή είναι η πρόκληση με τη οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης.

Στην κριτική απάντησαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Η αποδοχή στη τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Και οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς είναι αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα», τόνισε ο Ν. Παππάς επικαλούμενες τις έρευνες της METRON Analysis και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δείχνουν ποσοστά αποδοχής της κυβερνητικής τακτικής στην διαπραγμάτευση της τάξης του 60% - 80%.

«Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης αλλά δεν το επιλέξαμε», αποκάλυψε ο Γιάννης Δραγσάκης και πρόσθεσε πως «αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε».

«Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο», κατέληξε.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και είπε με νόημα:

«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, δηλαδή ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε. Και γι' αυτό πρέπει να το ξαναδούμε».

«Επι προσωπικού», αλλά με πολιτικό στίγμα τοποθετήθηκε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις με την επικριτική αρθρογραφία του σχετικά με την συμφωνία. «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού που είναι κενές περιεχομένου. Όλα αυτά τα οποία η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια», υποστήριξε.

«Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμώντας ότι «μας δυσκολεύει ο ίδιος μας ο εαυτός». Σημείωσε και αυτός πως «η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες, αλλά εξήγησε γιατί αυτό είναι υπέρ της χώρας.

«Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνεια; Η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε «σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα, προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δε βοηθούν. Π.χ. για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δε μας βοηθάει. Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δε μας βοηθάει.

«Όλοι λένε “δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση”, και θα γράψει η ιστορία ότι ο πραγματικός κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς που ΄”έριξε” το “σύνθημα”: «Δώστε χρόνο στην κυβέρνηση».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπαλτάς «παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο», γιατί «οι νίκες πάντα συνοδεύονται από συμβιβασμούς».

Ανανέωση λαϊκής εντολής τον Ιούνιο ζήτησε ο Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος ανήκει στην μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης», εκτίμησε.

Και ο Αλέκος Καλύβης της Αριστερής Πλατφόρας θεωρεί πως η συμφωνία «είναι ετεροβαρής».

«Θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου», ανέφερε.

Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η κριτική του Αλέξη Μητροπουλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το κειμενο δεν εχει ασάφειες ως προς τις δεσμευσεις που ειναι σε βαρος της χώρας».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως «η διατύπωση για το πλεόνασμα δεν oδηγεί σε χαμηλότερο πλεόνασμα, ενώ οι ρήτρες που φορτώνουν όλο το ψηφισμένο μνημόνιο πρέπει να ακυρωθούν με μονομερεις κινήσεις».

«Να πάψετε να θεωρείτε ότι τελείωσε το μνημόνιο γιατί μας απαγορεύουν να καταργήσουμε το ψηφισμένο μνημόνιο με την ρήτρα αναδοχής της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου μνημονίου. Πρέπει να δώσουμε μάχη, να απαντήσουμε σε ό,τι είναι βάρος της χώρας και βεβαίως να μην ψηφιστεί από τη Βουλή «είπε ο Αλ. Μητροπουλος προειδοποιώντας ότι ο Σόιμπλε "θα πάει μέχρι τέλους το δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο".