Κοτζιάς : Η Ελλάδα συμβάλλει στον διάλογο και τη συνεργασία Ευρώπης-Ασίας

Κοτζιάς : Η Ελλάδα συμβάλλει στον διάλογο και τη συνεργασία Ευρώπης-Ασίας
Open Image Modal
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 23: Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) attends the EU Foreign Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on May 23, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Μετά τη συμμετοχή του στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (8-9 Ιουλίου), ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αναχώρησε σήμερα για τη Μογγολία, προκειμένου να συμμετάσχει στην 11η Σύνοδο Κορυφής της «Συνάντησης Ασίας-Ευρώπης» (Asia - Europe Meeting, ASEM), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της χώρας, Ουλάν Μπατόρ.

Ο κ. Κοτζιάς θα βρεθεί και πάλι, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δεκαήμερο, στην Ασία, σε ένδειξη της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει η Αθήνα σε έναν γεωπολιτικό χώρο με τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Το ASEM αποτελεί την κορυφαία διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας ασιατικών και ευρωπαϊκών χωρών. Μια ματιά στη σύνθεση της ασιατικής ομάδας αρκεί για να καταλάβει οποιοσδήποτε το ενδιαφέρον της Αθήνας για το συγκεκριμένο forum: Στο ASEM συμμετέχουν τα 10 κράτη-μέλη της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας-ASEAN (δηλαδή η Καμπότζη, το Λάος, η Μυανμάρ, η Ταϋλάνδη, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ) καθώς και η Κίνα, η Μογγολία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Πέρα από χώρες-οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, η ασιατική ομάδα αποτελείται από πλειάδα ταχύτατα ανερχόμενων οικονομικά και πολιτικά χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα επιδιώκει πλήρη αναθέρμανση και εντατικοποίηση σχέσεων. Τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τη Νορβηγία και την Ελβετία συνθέτουν την ευρωπαϊκή ομάδα.

H επικείμενη 11η Σύνοδος Κορυφής του ASEM αποκτά ιδιαίτερο βάρος και επετειακό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η σύγκλησή της συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 20 ετών της λειτουργίας του. Η εκπροσώπηση σχεδόν όλων των χωρών της ασιατικής ομάδας θα είναι στο ανώτατο επίπεδο, αφού πρόκειται για συνάντηση κορυφής. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσει η αποτίμηση της 20ετούς πορείας του ASEM, καθώς και η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της «συνδεσιμότητας» (connectivity) Ευρώπης-Ασίας στο άμεσο μέλλον.

Η έννοια της «συνδεσιμότητας», που αποτελεί σημείο αναφοράς της Συνόδου Κορυφής, ταυτίζεται πλήρως με τη στρατηγική οικοδόμησης γεφυρών συνεργασίας που επιδιώκει η σύγχρονη, ενεργητική, ελληνική εξωτερική πολιτική, σε όλα τα fora και σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα θα αξιοποιήσει την ευτυχή συγκυρία και θεματολογία της Συνόδου για να αναδείξει, τόσο τη σημασία εντατικοποίησης των επαφών μεταξύ των δύο ηπείρων, όσο και την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των υφισταμένων δικτύων επικοινωνίας και υποδομών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας με την ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου των θαλασσίων οδών για την άνευ προκομμάτων πραγμάτωση των εμπορικών συναλλαγών.

Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο του ASEM δημιουργούνται οι συνθήκες για περαιτέρω- μετά το θετικότατο momentum των ελληνοκινεζικών σχέσεων- ανάδειξη της γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής σημασίας της Ελλάδας ως κόμβου δικτύων εμπορικών, ενεργειακών, μεταφορικών μεταξύ ηπείρων αλλά και ως γέφυρα συνεργασίας, παιδείας και πολιτισμού μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών. Οι εν δυνάμει θετικές συνέπειες αυτής της σύγχρονης θεώρησης της εξωτερικής πολιτικής για την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, είναι προφανείς.

Στο πλαίσιο του ASEM, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνεδρίαση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που παραδοσιακά ασχολείται με φλέγοντα ζητήματα διεθνούς επικαιρότητας. Φέτος, αναμένεται να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, καθώς και στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ανεκτικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο βασικές παρεμβάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην τελευταία Σύνοδο ASEM σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο Λουξεμβούργο, είχαν ως αντικείμενο τη «συνδεσιμότητα» και τα αίτια της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς θα έχει σειρά διμερών επαφών σε υψηλότατο επίπεδο, πρωθυπουργών ή ομολόγων του, στο περιθώριο της Συνόδου του ASEM, με τις ηγεσίες χωρών, όπως η Σιγκαπούρη, το Μπαγκλαντές, η Μογγολία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία.

Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ASEM, ο Έλληνας υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου, και για την υπουργική Σύνοδο της ΕΕ με το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).