Η διαχωριστική γραμμή είναι ή με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την εξουσία τους και τις συμμαχίες τους ή με την οικονομική ανάπτυξη για τα λαϊκά συμφέροντα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι ο στόχος του ΚΚΕ είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυσή του, ενώ ερωτηθείς εάν στόχος του κόμματος είναι η ανάδειξή του σε τρίτη δύναμη, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θέτει αριθμητικούς στόχους, προσθέτοντας ταυτόχρονα «γιατί όχι; η δυνατότητα υπάρχει».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό να ενισχύσουν το ΚΚΕ με βάση την πείρα του και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε στην εκτίμησή του ότι εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στον οποίο ορκίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα μνημόνια μπορεί να σκίσει, ούτε τους εφαρμοστικούς νόμους μπορεί να καταργήσει, ούτε μπορεί να δώσει έστω και μία ανάσα ανακούφισης στον λαό.
Ερωτηθείς για τα περί συμπόρευσης και συμμαχίας του ΚΚΕ με «όμορες δυνάμεις» απάντησε ότι αυτή η ανάλυση περί των συμμαχιών του κόμματος είναι γνωστή εδώ και χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ θα παλέψει μέσα στον λαό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ανατροπή. Επίσης, τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να επικεντρώνει στο να «βγει μία όποια κυβέρνηση», αλλά να σκεφθεί ποια κυβέρνηση θα είναι αυτή, επισημαίνοντας ότι ακόμα και για να δοθούν ανάσες ανακούφισης στον λαό, απαιτείται μια καθαρή γραμμή σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία του κεφαλαίου.
Μιλώντας για τις ουσιαστικές διαφορές του ΚΚΕ με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε ότι είναι «η μέρα με τη νύχτα». Όπως σημείωσε, πρώτον «εδώ και 25 χρόνια, από τότε που έφυγαν από το ΚΚΕ, αφού πρώτα προσπάθησαν να το διαλύσουν, έδωσαν χέρι βοηθείας στην ΕΕ, στην ΟΝΕ και συκοφαντούσαν συνεχώς τον σοσιαλισμό» και δεύτερον οι ίδιοι έδωσαν χέρι βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας στον παροπλισμό του εργατικού-λαϊκού κινήματος, δεχόμενοι και διαδίδοντας αυταπάτες, ενώ ταυτόχρονα σε όλη τη διάρκεια της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στήριζαν την κυβέρνηση.
«Ούτε την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, ούτε καν τις τροπολογίες του ΚΚΕ για κάποιες ανάσες ανακούφισης δέχθηκαν και αυτοί και η κ. Κωνσταντοπούλου» είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι δεν ψήφισαν μεν το τρίτο μνημόνιο, αλλά συνέχισαν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Ως τρίτο στοιχείο σχετικά με τη Λαϊκή Ενότητας επεσήμανε είπε ότι το κόμμα του κ. Λαφαζάνη έχει την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» κάλπικο, επισημαίνοντας ότι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης με την εξουσία να βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ακόμα και με αλλαγή στη συμμετοχή, π.χ. να συνδεθεί η χώρα με τους BRICS, πάλι θα την πληρώσει ο λαός.
Όπως ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, πέραν της Λαϊκής Ενότητας, και άλλα κόμματα μιλούν για εθνικό νόμισμα, αλλά με όλα τα άλλα ίδια, και συμπλήρωσε ότι αυτό συνιστά λάθος πολιτική γραμμή για τα λαϊκά συμφέροντα.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί «απομονωτισμού της χώρας» βάσει της πρότασης του ΚΚΕ, είπε ότι η χώρα έχει παραγωγικές δυνατότητες, τις οποίες θα αναπτύξει προς όφελος του λαού, όπως θα αναπτύξει και ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες, αποδεσμευμένη από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι η χώρα δεν θα στηρίζεται στους εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών, ενώ διευκρίνισε ότι όταν το ΚΚΕ κάνει λόγο για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, του παραγόμενου πλούτου και των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον κρατικό καπιταλιστικό τομέα. «Μιλάμε για κοινωνική ιδιοκτησία» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη σύμπηξη «αντιμνημονιακού μετώπου» τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είναι μέσα στον λαό, επανέλαβε ότι το κόμμα δεν χωρίζει τους εργαζόμενους σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» ή σε οπαδούς του ευρώ και της δραχμής, και υπογράμμισε ότι η κοινωνική συμμαχία είναι μέσα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα.
Τέλος, στην παρατήρηση ότι το ΚΚΕ «έχει μέτωπο κυρίως κατά του Π. Λαφαζάνη» απάντησε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι κοροϊδεύουν τον λαό», προσθέτοντας ότι η πρόταση του κ. Λαφαζάνη εκφράζει τμήματα του κεφαλαίου, με δεδομένο ότι υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα που ενδιαφέρονται για επιστροφή στη δραχμή.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)