Ο κύβος ερρίφθη: Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι μετακινούνται

Ο κύβος ερρίφθη: Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι μετακινούνται
Open Image Modal
Eurokinissi

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να είναι σφίγγα, αλλά όλα δείχνουν ότι ο κύβος ερρίφθη και σε λίγες ώρες προχωρά στο σχηματισμό της νέας του κυβέρνησης. Αυτό προκύπτει και από τις διαρροές μετά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε στο Μαξίμου. Ωστόσο στο Πολιτικό Συμβούλιο όταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, απέφυγε να απαντήσει και η συζήτηση στράφηκε στο θέμα του ΕΣΡ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον Αλ. Τσίπρα να έχει μιλήσει με κορυφαίους υπουργούς χωρίς ωστόσο να τους προσδιορίσει τον χρόνο ενός ανασχηματισμού.

Σε κάθε περίπτωση αμετακίνητο είναι το βασικό σχήμα του υπουργείου Οικονομικών με την τριάδα Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αλεξιάδης. Επίσης στην παρούσα φάση η αρμοδιότητα των μέσων ενημέρωσης παραμένει στον Νίκο Παππά από όποια θέση και αν είναι στο κυβερνητικό σχήμα – υπενθυμίζεται ότι δημιουργούνται νέα υπουργεία.

Ραγδαίες ανατροπές θα υπάρξουν στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά μάλλον δεν θα αφορούν τον υπουργό Νίκο Κοτζιά. Αντίθετα θα αποχωρήσουν οι αναπληρωτές Νίκος Ξυδάκης (ακούγεται για κυβερνητικός εκπρόσωπος) και Δημήτρης Μάρδας και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης που ίσως αναλάβει τον τομέα των «Θρησκευμάτων» στο υπουργείο Παιδείας. Υπουργοποιήσιμος στην αναπτυξιακή δραστηριότητα του υπουργείου θεωρείται ο νυν γενικός γραμματέας Γιώργος Τσίπρας.

Δεδομένη θεωρείται η μετακίνηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από το υπουργείο Εργασίας. Το έχει συζητήσει ήδη με τον πρωθυπουργό και ίσως και να έχει μία εικόνα και για το που θα πάει. Για το Εργασίας ακούγεται η Έφη Αχτσιόγλου, στενός συνεργάτης του υπουργού που γνωρίζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και δεν χρειάζεται «χρόνο προσαρμογής».

Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει στο υπουργείο Παιδείας. Ο Νίκος Φίλης πήρε «άριστα 20» στα θέματα της εκπαίδευσης και θεωρείται καλός υπουργός. Ωστόσο τα προβλήματα με την Εκκλησία είναι υπαρκτά και μία λύση θα ήταν η αρμοδιότητα των Θρησκευμάτων να πάει σε αναπληρωτή υπουργό (επικρατέστερος ο Γ. Αμανατίδης) ή η μετακίνηση του Ν. Φίλη στον Πολιτισμό, κάτι που δεν έχει πολλές πιθανότητες.

Σταθερός στη θέση του μένει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έχει και την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα «κόκκινα δάνεια». Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ακούγεται πρόσωπο έκπληξη από τον χώρο της αγοράς και της επιχειρηματικότητας. Υπουργός θα γίνει η Έλενα Κουντουρά, καθώς ο τουρισμός αυτονομείται σε αυτοτελές υπουργείο. Την ίδια τύχη θα έχει και ο νυν υφυπουργός Αλέξανδρος Χαρίτσης. Αντίθετα αποχωρεί η υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη πριν προλάβει να κατεβάσει την εφαρμογή για ίδρυση εταιρείας από το κινητό.

Καταλληλότερος για υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θεωρείται ο Γιάννης Μουζάλας, που πάντως στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας. Ερωτηματικά προκαλούνται από τις παραιτήσεις γενικών γραμματέων που εμπλέκονται με τα θέματα των προσφύγων.

Γρίφος είναι η κατάσταση στο υπουργείο Εσωτερικών που θα «σπάσει» σε Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών (που θα έχει και την Δημόσια Τάξη).

Για αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ακούγονται τα ονόματα των Νίκου Τόσκα και του Δημήτρη Βίτσα με αμοιβαία μετακίνηση στα υπουργεία τους. Για το Εσωτερικών ακούγονται οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Πάνος Σκουρλέτης, Φώτης Κουβέλης, Όλγα Γεροβασίλη.

Για το Δικαιοσύνης αν αλλάξει κάτι στο δίδυμο Παρασκευόπουλος – Παπαγγελόπουλος επικρατέστεροι είναι οι Κατρούγκαλος, Κουβέλης.

Στο υπουργείο Υποδομών μένει ο Χρήστος Σπίρτζης, χωρίς όμως τις Μεταφορές που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις. Οι Μεταφορές εντάσσονται στο υπουργείο Ναυτιλίας που σήμερα είναι ο Θοδωρής Δρίτσας. Ωστόσο το ότι ο Θ. Δρίτσας δεν αρέσκεται στις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να τον μετακινήσει σε άλλο υπουργείο. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να αναλάβει το υπουργείο ο Γ. Σταθάκης.

Ισχυρό είναι το δίδυμο Ξανθός – Πολάκης στην υγεία, αν και τον δεύτερο θα ήθελαν ορισμένοι να τον δουν να μετακινείται.

Υπουργοποιήσιμοι είναι μία σειρά νεότερων στελεχών, όπως οι Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δημήτρης Λιάκος (διευθυντής οικονομικού γραφείου πρωθυπουργού), Κώστας Μπάρκας κ.α. Σε αναπτυξιακό υπουργείο μπορεί να βρεθεί η Λούκα Κατσέλη μετά την αποχώρησή της από την Εθνική Τράπεζα.