Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που είχε ως αντικείμενο την προσφυγική κρίση και οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων επεξεργάζονται κείμενο κοινών συμπερασμάτων στο οποίο όμως δεν μετέχει το ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος αποχώρησε από τη συνάντηση, δήλωσε πως «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η πορεία του μεταναστευτικού δεν είναι σε καλό δρόμο». Επεσήμανε δε πως οι αποφάσεις της ΕΕ με τη συμφωνία της κυβέρνησης οδηγούν σε εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ ήταν αυτός που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν επί ενός κειμένου συμπερασμάτων το οποίο θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωσή της.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο Συμβούλιο επικρατεί κλίμα συναίνεσης στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή το κοινό ανακοινωθέν το οποίο συντάσσουν οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από τον κ. Κουτσούμπα δεν θα το στηρίξει και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Διαβάστε επίσης:
Όπως έγινε γνωστό ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και τα κέντρα κλειστού τύπου για τους «παράτυπους», τέθηκαν από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
Πηγές του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».
Βάσει των ίδιων πηγών η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.
Πιο συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες. «Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;», είπε η κ. Γεννηματά όπως αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, ενώ επεσήμανε κατά τους ίδιους παράγοντες:« Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στη πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι η αλλλεγγύη;». Τόνισε δε υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, πώς το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα της ασφάλειας αφορούν και τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.
Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση, αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίηση κατ ελάχιστον».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε υπερυπουργό χωρίς όμως να πει όνομα, όπως επίσης πρότεινε τη δημιουργία ειδικής δομής για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και τα ασυνόδευτα παιδιά.
«Και δεν εννοούμε μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη» είπε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος επιπλέον ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, αλλά και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών.
Τέλος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης του για τη σημερινή κατάσταση.
Ειδικότερα στην αρχή του Συμβουλίου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.
Στην αρχή της συνάντησης ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του.
Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με αυτά τα δεδομένα διαμορφώνεται μία σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Κατά την έναρξη του Συμβουλίου φέρεται να τέθηκε από τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων ζήτημα κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ο κ. Λεβέντης φέρεται να είπε πως «εάν δεν γίνει εδώ και τώρα οικουμενική δεν παίρνω μέρος σε καμία συζήτηση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη το οποίο ωστόσο καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Μάλιστα πληροφορίες θέλουν την κ. Φώφη Γεννηματά να απάντα στον κ.Λεβέντη: «Και εγώ θέλω κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, αλλά δεν μπορούμε τώρα να μπλοκάρουμε τη συζήτηση».
Εν τω μεταξύ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατέθεσε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τις δέκα προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.