Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ συμφωνούν πως...μάλλον μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με την Ελλάδα

Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ συμφωνούν πως...μάλλον μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με την Ελλάδα
Open Image Modal
French Finance Minister Pierre Moscovici, left, gestures as he speaks with Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem during a round table meeting of eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Thursday, Nov. 14, 2013. Finance ministers at meetings Thursday and Friday in Brussels will discuss how to create a new agency that could restructure bad banks so that taxpayers donât have to pay to bail them out. Itâs one of several banking measures aimed at keeping troubled financial institutions from wrecking government finances and holding back economic growth. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Και ξαφνικά εκεί που όλα έδειχναν πως το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν ενδεικνύεται για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κάτι άλλαξε. Μέσα σε περίπου δύο ώρες...

Μέσα σε διάστημα περίπου δύο ωρών υπήρξε αναστροφή του κλίματος...Ο Τσίπρας συναντήθηκε τελικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ-ο οποίο νωρίτερα δήλωνε πως ένα ραντεβού θα ήταν απλά «χάσιμο χρόνου»- η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώθηκε.

Μετά από αυτά τα πρώτα θετικά δείγματα ήρθαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του κοινοτικού Επιτρόπου θα θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, πως ίσως να βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά σε μια συμφωνία.

Πρώτα ήρθαν οι δηλώσεις του κ.Μοσκοβισί ο οποίος χαρακτήρισε ως εφικτή «περισσότερο από ποτέ» την επίτευξη συμφωνίας. «Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα» ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Υπενθύμισε ωστόσο ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της «μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται» στην πρόταση που υπέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι ελληνικές αρχές.

Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με «τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα της Τρίτης για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους».

Ακολούθησε ο κ.Ντάισελμπλουμ ο οποίος υποστήριξε επίσης πως μια συμφωνία με την Ελλάδα φαίνεται να είναι πολύ κοντά, προβλέποντας μάλιστα πως θα υπογραφεί μέχρι τις 18 Ιουνίου δηλαδή κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Συγκεκριμένα σε δηλώσεις τους στο Ελσίνκι όπου βρίσκεται τόνισε: «Είμαστε ακόμα ανοικτοί σε σοβαρές εναλλακτικές λύσεις, αλλά οι εναλλακτικές λύσεις τις τελευταίες μέρες δεν ήταν ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Στις τελευταίες συνομιλίες που είχα μαζί με τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάναμε σαφές ότι υπάρχει περιθώριο για εναλλακτικά μέτρα, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να προσθέτουν, διότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη και πάλι».