Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με πιέσεις εκατέρωθεν. Που συμφωνούν και σε τι διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με πιέσεις εκατέρωθεν. Που συμφωνούν και σε τι διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές
Open Image Modal
Eurokinissi

Στον αέρα παραμένει η αξιολόγηση, με τους δανειστές να κλιμακώνουν τις πιέσεις τους σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και την κυβέρνηση να κάνει βήματα προς τα πίσω προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις χθεσινές επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων υπήρξε σημαντική προσέγγιση στη φορολογία εισοδήματος και πρόοδος στο Ασφαλιστικό. Αντίθετα στο θέμα των κόκκινων δανείων η Ελληνική πλευρά προσέκρουσε ακόμα μια φορά σε τοίχο, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συγκεκριμένα στο φορολογικό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά το τελευταίο κατά σειρά χθεσινό ραντεβού δήλωσε ότι «Είμαστε αρκετά κοντά σε τελική συμφωνία για το φόρο εισοδήματος" το οποίο όπως είπε θα είναι προοδευτικό σύστημα που θα παίρνει πιο πολλά από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς και το οποίο "μπορεί να στηρίξει η αριστερά".

Αντίστοιχα στο Ασφαλιστικό μετά την ψυχρολουσία της Τετάρτης, στελέχη του υπουργείου Εργασίας έλεγαν ότι το κλίμα ήταν καλύτερο και υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μπορούσαν να κλείσουν στο επόμενο ραντεβού το Σάββατο.

Η συμφωνία βέβαια θα περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων κύριων και επικουρικών πάνω από τα 1400 ευρώ. Μετά και το χθεσινό ραντεβού θεωρούνται δεδομένες οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ενώ το Σάββατο αναμένεται να κριθεί και το ύψος της Εθνικής Σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές για πρώτη φορά εχθές δεν εμφανίστηκαν εντελώς αρνητικοί στο ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι η Ελληνική πλευρά αποδέχτηκε την περικοπή των επικουρικών, η οποία θα γίνει με ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλα τα Ταμεία προκειμένου οι μεγαλύτερες μειώσεις να γίνουν σε όσα διατηρούν ακόμα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βάζει «δίχτυ ασφαλείας» στις συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) που φτάνουν τα 1400 ευρώ, ενώ από αυτό το ποσό και πάνω οι μειώσεις θα γίνουν στις επικουρικές.

Σχετικά με το ύψος της Εθνικής Σύνταξης, το υπουργείο Εργασίας αποδέχτηκε αυτή να δίνεται στα 20 και όχι στα 15 χρόνια, ωστόσο επιμένει το ύψος της να είναι 384 ευρώ. Μικρότερη ωστόσο θα είναι η Εθνική Σύνταξη για τα έτη Ασφάλισης μεταξύ 15 και 20 με την Ελληνική πλευρά να προτείνει 340 με 350 ευρώ και τους δανειστές να έχουν ζητήσει ακόμα.

Ωστόσο, οι δανειστές απαιτούν η Εθνική Σύνταξη για τα 20 χρόνια ασφάλισης να μην ξεπερνά τα 320 ευρώ, ενώ για λιγότερα από 15 χρόνια πρότειναν ακόμα και τα 288ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων "υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα" και συγκεκριμένα "στη γεωμετρία (σσ. κλιμάκωση ποσοστών αναπλήρωσης ανά διάρκεια ασφάλισης), τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις και τις αυξήσεις των εισφορών". Ωστόσο όπως ανέφερε ο υπουργός "δεν μπορεί να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις". Ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε πως "δεν υπήρξε κάθετη άρνηση σε τίποτα", από την πλευρά των Θεσμών και πρόσθεσε πως "ελπίζει ότι θα κλείσει η συμφωνία για το συνταξιοδοτικό το Σάββατο".

Αντίθετα από την πρόοδο που υπήρξε στα δύο άλλα μέτωπα, η διαπραγμάτευση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων φαίνεται πως έχει βρει σε τοίχο, καθώς οι δανειστές συνεχίζουν να απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων.

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης όποιος είπε ότι "έχουμε απόσταση" και πρόσθεσε ότι οι δανειστές "ζητούν να πωλούνται τα πάντα" διευκρινίζοντας "με εξαίρεση ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)."

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ωστόσο ότι οι δανειστές σε αυτό το μέτωπο έχουν κοινή γραμμή.